Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Митрополит Киприан: През тази година ни съхрани волята

| обновено на 03.05.21 в 14:17

"Миналата година във всички нас имаше огромен страх от това какво ще се случи, как ще се развие тази пандемия. Слава богу, храмовете останаха отворени, в тях се провеждаше светата богослужба. Всичко това с огромното съдействие на премиера Борисов и Министерски съвет. За да може ние да не загубим тази традиция. В същото време много други православни църкви бяха затворени или богослуженията се извършваха само в присъствието на свещениците. Надявам се тази година радостта, която изпитваме да е по-пълна. Пасхалната радост да ни донесе мир, благодат, спасение.". Това заяви в интервю за Радио Стара Загора Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан. 

"Доста неща трябваше да се свършат през тази година. Най-вече в пролуките когато бяхме освобождавани от локдаун и преди влизането в нов локдаун. Но беше трудно, безспорно. И то не само на нас. Когато се разболях трябваше да минем на дистанционно управление, това беше нещо съвсем ново за цялата ни епархия – дистанционно да се ръководим, да правим онлайн заседания, да комуникираме само по телефон без да се виждаме. Спомням си, че когато трябваше да се подписват платежни бях с маска и с едни ръкавици. След това ги сменях, за да мога да върна обратно пощата. Но тогава когато човек има волята и силата и иска да направи нещо, той го прави", допълни още Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит. 

"През тази година ни съхрани волята, да можем да оцелеем. Съхрани ни волята, защото искаме да живеем. Съхрани ни волята, защото искаме да бъдем близо до своите хора, да ги предпазим. И най-вече ни съхрани българската ни упоритост, която винаги опира до това – "Аз мога всичко". 

Цялото интервю на Светлана Димитрова с Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан чуйте в прикачения звуков файлОще от категорията

Мария Данева: Отредено ни е да отличим добротворците

Сдружение „Самаряни“ ще опита през 2021 година да проведе церемонията по награждаване на добротворците „Добрия самарянин“ в традиционния й вид. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Мария Данева от сдружението. Отличието се връчва от 2011..

публикувано на 07.05.21 в 14:05

Откриват юбилейна изложба „Светлозар Недев на 60“ в Стара Загора

Юбилейна изложба „Светлозар Недев на 60“ се открива днес в 17:30 часа във фоайето на Държавна опера – Стара Загора. В експозицията ще бъдат включени както нови и непоказвани досега произведения на старозагорския художник, така и картини, които..

публикувано на 07.05.21 в 13:22

Девет вълнуващи заглавия влизат в конкурсната програма на кинофестивала „Златната липа” 2021

Петчленното международно жури на осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2021 ще оценява достойнствата на 9 филма, създадени  през последната година в Европа. Две от лентите са дебют на жени режисьори от Дания..

публикувано на 07.05.21 в 12:42

Отчитат ръст на приходите в НАП с над 914 млн. лв.

Близо 8,8 милиарда лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 28 април 2021 година, което е с над 914 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НАП. В края на април 2020 година данъчните приходи..

публикувано на 07.05.21 в 12:26
Община Стара Загора

Въвеждат в експлоатация водните съоръжения в Стара Загора

От началото на работната седмица започна поетапното въвеждане в експлоатация на всички водни съоръжения на територията на паркове и градини в община Стара Загора. Това съобщи съобщиха от Общината. От там допълват, че тече усилена работа по..

публикувано на 07.05.21 в 12:04

На 10 и 11 май ще бъдат раздадени ваксини на общопрактикуващите лекари в Старозагорско

И тази сутрин има десетки, желаещите да се ваксинират срещу коронавирус, в кабинетите на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. Създадена е необходимата организация. В  момента работещите кабинети са три, като има готовност още един екип да..

публикувано на 07.05.21 в 10:34

Удължават учебната година в училища в малки населени места в област Стара Загора

Предимно в училища от малките населени места в област Стара Загора ще бъде удължена учебната година. Това съобщи за Радио Стара Загора началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова.   Причината за това е липсата на достъп..

публикувано на 07.05.21 в 09:42

Успешно приключи данъчната кампания за физическите лица

Успешно приключи данъчна кампания за физическите лица. Над половин милион данъчни декларации от граждани са подадени към 17 часа на 5 май, сочат данните на НАП. Над 85 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с..

публикувано на 07.05.21 в 08:45

Годишен концерт на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“- Стара Загора

Годишен концерт на настоящи и бивши възпитаници на Националното училище за музикални и сценични изкуства в Стара Загора ще се състои тази вечер от 19 часа в залата на Държавната опера в града. Събитието е дългоочаквано, след като пандемията от..

публикувано на 07.05.21 в 08:44

Нов пътен възел на АМ "Тракия" ще бъде готов до края на лятото

До края на лятото ще бъде готов новият пътен възел на АМ „Тракия” в близост до град Стралджа. Очаква се отклонението да разтовари трафика и да съкрати разстоянието между Бургас и Русе. Вече е подписан протоколът между община Стралджа и Агенция "Пътна..

публикувано на 07.05.21 в 07:36