Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 европейски филма влизат в програмата на „Златната липа 2021“

40 игрални и документални филма от 18 страни влизат в отложеното осмо издание на Международния кинофестивал „Златната липа 2021“. Те ще бъдат прожектирани в продължение на 5 дни от 29 май до 2 юни в залите на Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ при спазване на всички мерки срещу пандемията.

Програмата тази година ще включва 40 заглавия. Вероятно този обем от филми ще бъде запазен и занапред по две причини, каза директорът и основател на „Златната липа“, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. На първо място, защото при по-голям брой много от филмите остават само с една прожекция и зрителите остават неудовлетворени, че не са успели да ги гледат. „Самият процес по събиране на тези филми е много трудоемък, откупуването на правата за тяхното представяне обичайно е за две прожекции и компромисът да се показват само веднъж не е оправдан“, обясни Ралчева.

Предстоящото издание на „Златната липа“ обещава да бъде не по-малко вълнуващо и предизвикателно от досегашните. „Палитрата от толкова много произведения на филмовото изкуство винаги оставя усещането за някакво послание, върху което кинотворците са поставили акцент“, посочва Ралчева. Така е и тази година, в която акцентът пада върху различността и толерантността – както по отношение на сексуалната ориентация, така и към различния външен вид, към различната етническа или религиозна принадлежност, към различният начин на мислене и на възприемане на заобикалящия ни свят.

Броят на филмите, включени в конкурсната програма на фестивала, остава непроменен - 9. Всички те са нови заглавия, произведени през 2020 година със завладяващи сюжети, които провокират и ни карат да разсъждаваме и дори да спорим. Между тях петчленното международно жури ще има задачата да определи победителите за наградите „Златна липа“ в категориите „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“, „Най-добра мъжка роля“ и „Най-добра женска роля“.

„Златната липа 2021“ ще има и своя осми по ред специален гост, който ще получи наградата за цялостен принос в киното. „За него засега мога да издам, че е обичан български актьор, добре познат на почитателите на българското кино, театър и телевизия“, каза Ралчева.

Българските филми в програмата на осмото издание на „Златната липа“ ще заемат рекордно голям процент – от общо 40 заглавия 14 са на автори от България. 6 от тях ще бъдат пълнометражни игрални филми, които заедно с останалите 8 документални, късометражни и детски филми със сигурност ще предизвикат интереса на зрителите.

В конкурсната програма България ще бъде представена с последната лента на Ивайло Христов „Страх“ (2020), който заедно с оператора Емил Христов и актрисата Светлана Янчева разказва историята на бедна вдовица, която живее в гранично българско селце, където среща чужденец емигрант.

Безспорен интерес ще предизвикат прожекциите на новата родна комедия „Като за последно“ с номинираната за „Оскар“ Мария Бакалова и Васил Банов в главните роли. Партнират им цяло съзвездие любими родни актьори. В извънконкурсната програма ще видим и завладяващата драма на Стефка Цоцоркова „Сестри“ (2019). Това е филмът, който миналата година щеше да представлява страната ни в конкурсната програма на фестивала.

Сред документалните ленти със сигурност ще предизвика любопитство филмът на Валентина Фиданова „Парцалев“, който поглежда в скритата страна от живота на големия актьор и репресиите срещу него заради различната му сексуална ориентация. Различният свят на жените със силно наднормено тегло и техният начин да се харесват каквито са и да преодоляват наложените стандарти в обществото е тема на документалния филм от Дания „Пищна красота“.

Още в първата фестивална вечер, след бляскавото откриване с преминаване на звездните гости по червения килим, на големия екран в операта ще се завърти истински кинохит, спечелил преди броени дни „Оскар“-а за най-добър чуждоезичен филм  – датската лента „Още по едно“ на Томас Винтерберг. „Другата перла в програмата на „Златната липа“ за мен е филмът на Ищван Сабо „Окончателен доклад“ от Унгария“, посочи Ралчева.

Във фестивала по традиция е отделено подобаващо място на детското кино, което ще има специален акцент на 1 юни – Международния ден на детето.  Тогава зрителите ще имат възможността да гледат три кратки филма, създадени от ученици от ППМГ „Гео Милев“, от Второ основно училище „П. Р. Славейков“ и от кинокръжока на сценариста Николай Колев, написал историята на филма „12-ти А“, режисиран от Магдалена Ралчева.

Петте фестивални дни ще бъдат изпъстрени и с поредица от съпътстващи събития, в които зрителите ще имат възможността да се срещнат с авторите на голяма част от представените в програмата творби.

Фестивалът за поредна година се осъществява с решаващата подкрепа на Община Стара Загора, а входът за прожекциите, както винаги досега, ще бъде безплатен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора посреща таланти за XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче"

На 20 и 21 април старозагорци и гости на града ще могат да се насладят на ритъма на народната музика в изпълнението на талантливите деца от XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче", съобщвата от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 18.04.24 в 13:19

"Мадам Бътерфлай" - шестата опера на Джакомо Пучини има пет редакции

Днес, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора може да гледате операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Сюжетът на шестата си опера композиторът открива в Лондон. По време на престоя си в английската столица Пучини гледа едноактната..

публикувано на 18.04.24 в 12:35

"Писмото на мравката" пътува към любовта

Стара  Загора продължава да чете в 19-ят книжен маратон. Поредната среща, предложена от  библиотека "Родина" на старозагорските читатели, е с Мария Донева и нейната последна книга „Писмото на мравката“. Една романтична поема в стихове, която..

публикувано на 15.04.24 в 15:21

Изложба "Художници юристи" ще бъде открита днес

В навечерието на Деня на българската конституция и професионалния празник на юристите ще бъде открита изложба "Художници юристи". Тя се организира от Съюза на юристите в България за пета поредна година. Творбите на Антония Коева, Гергана Атанасова, Ива..

публикувано на 15.04.24 в 14:35
Камерен окестър

38-ите Музикални празници „Златната Диана“ ще преминат под знака "Завръщане към началото"

Завръщане към началото – под този знак ще бъдат 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол. Това каза за Радио Стара Загора Красимира Султанова, концертмайстор и художествен ръководител на организаторите от Камерния оркестър „Дианополис“...

публикувано на 11.04.24 в 14:48

Спектакъл на "Алегра" ще подари люлка на децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания

Спектакъл на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще подари люлка на  децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора. Половината от приходите от продажбата на билетите за спектакъла "Орисници" през април, са..

публикувано на 11.04.24 в 09:45

Карнавалът в Габрово обявява конкурс и събира гости през май под мотото "Маkе Карнавал, not war"

Ежегодният карнавал в Габрово тази година посреща гости от цялата страна и чужбина  от 17 до 19 май. По време на карнавалното шествието отново ще дефилират стотици участници в колоритни костюми. Ще преминават и големи макети на личности и герои,..

публикувано на 10.04.24 в 15:17

Музиката на Стинг е послание към света

„Не мога да си представя живота, без да работя! Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“ Думите са на Стинг. Изрича ги през 2020 година. Същата в която Военен Биг Бенд-Стара Загора, с диригент капитан Цветомир..

публикувано на 09.04.24 в 13:30

Младостта на България запява песните на Калинка Згурова

Фолклорни таланти от 26 общини в България ще участват в VI национален конкурс-надпяване "С песните на Калинка Згурова" . Музикалното събитие ще се проведе на 13 и 14 април в родното село на странджанската певица - Дебелт, община Средец.  Основен..

публикувано на 09.04.24 в 10:04

Изложба с подбрани пейзажи, интериори и натюрморт на Донка Костантинова гостува в Стара Загора

От 9 април до 4 май  в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора се представя гостуващата изложба на Донка Константинова (1894-1973) с подбрани пейзажи, интериори и натюрморти, която е посветена на 130 години от рождението на..

публикувано на 08.04.24 в 18:32