Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски пари за българските общини

Ограничените собствени ресурси на българските общини превърнаха успешното усвояване на европейски средства в задължителна предпоставка за осъществяването на редица важни за регионите проекти. Европейските пари на национално ниво, към регионите, вече гонят 2000 лева на глава от населението и вероятно през 2021 година ще се наблюдава преминаване на тази граница.

Адриан Николов от Института за пазарна икономика уточнява: "Като цяло няма области в които европейските средства стоят под 1 000 лева, такава е единствено Сливен. Перник също мина тази граница. От другата страна е София, благодарение на метрото се усвояват 3 500 лева на човек от населението, раздадени европейски средства, Габрово е там също, напред в подредбата са и Враца и Монтана, в момента те инвестират в подобряването на водната си инфраструктура, в създаването на водни цикли и пречиствателни станции. През всички изминали програмни периоди водещите позиции сред малките общини заемат морските. Така например в община Созопол усвояват над 5 000 лева на човек от населението, в Приморско - 2 600, а в Малко Търново финансовите средства надхвърлят 4 000 лева. Добрич е една от общините, за която последните данни сочат внушителните 7 200 лева на човек от населението. Тя е малка по територия и този географски, и демографски, ефект играе съществена роля", уточни икономистът.

Община Тунджа се състои от 44 населени места от селски тип и население около 25 000 жители. Общината е един от пионерите в усвояването на европейските фондове. Тя има опит преди страната ни да стане член на Европейския съюз, в т.н. предприсъединителни фондове. Оттогава до сега успешно реализира проекти по Оперативните програми във всички програмни периоди. "В момента общината работи по три Оперативни програми на Европейския съюз", подчерта Димитър Димитров- заместник-кмет на общината. "По "Програмата за развитие на селските райони"(ПРСР) се работи по 6 проекта, по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се изпълняват 7 проекта на обща стойност 3 403 000 лева. Третата Оперативна програма, по която общината успешно работи, е "Наука и образование за интелигентен растеж", където се изпълняват два проекта. По тези Европейски програми община Тунджа ще усвои през 2020, 2021, 2022 година около 7 000 000 лева", гарантира Димитров.

Администрацията и на община Павел баня има опит от предишни програмни периоди. Туристическата община е един от бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). От стария програмен период тя има 6 финансирани проекта. Последният от тях е на обща стойност 5 500 000 лева и решава водния цикъл на две от най-големите села в общината Долно и Горно Сахране. Заместник-кметът Йордана Енева сподели, че европейските пари пристигат в общината благодарение на розопроизводителите, овощарите и животновъдите. "Европейските пари направиха така, че в едно село от 1 500  човека, загубата на питейна вода да намалее 20 пъти. Ето, това е един от знаците, които ни карат и ни задължават да продължим да работим", изтъкна Енева.

Икономистите са на мнение, че ако едно община вижда европейските средства като основен източник на приходи това е проблем в нейното бюджетиране, тъй като те не са постоянен и стабилен източник на средства, но общинските администрации смятат, че финансовите средства от Европа са жизненоважни. И докато едни общини показват, че могат да бъдат в челните редици по усвояването на европейски средства, то други все още се учат. За любителите на статистиката ще припомня, че страната ни е сред най-облагодетелстваните във финансово отношение страни от членството си в ЕС. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21