Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преоткриха информационния център "Европа Директно" в Стара Загора

Официално беше дадено началото на новия петгодишен мандат

Българските граждани ще имат още по-лесен и пряк достъп до информация за Европейския съюз благодарение на мрежа от нови центрове ЕВРОПА ДИРЕКТНО, които започват да действат от този месец в различните области на страната. Те са част от общо 424 информационни центъра от ново поколение, лансирани от Европейската комисия в целия ЕС, съобщи при откриването на Регионалния офис в Стара Загора Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.
Целта на тези центрове е да укрепят важната връзка между институциите на ЕС и гражданите, независимо къде живеят те. Екипите на ЕВРОПА ДИРЕКТНО ще помогнат да се обясни как Европа се бори с пандемията от COVID-19, ще стимулират възстановяването чрез информация за плана NextGenerationEU и ще се насърчават зеления и цифровия преход, уточни Кюланов и конкретизира приритетите за следващите 5 години в региона и страната:  информационна кампания за ваксинацията, "Зелената сделка" и приемането на еврото.

Новите центрове ще насърчават също така активното европейско гражданство в училищата и ще се координират с други мрежи на ЕС в регионите, като осигуряват по-лесен достъп до информация на местно равнище за гражданите, организациите и предприятията. Преоткриването на центъра ще донесе много позитиви е региона , каза Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България.

Информационен център Европа Директно – Стара Загора повече от 10 години е част от мрежата Европа Директно и има за основна цел да информира гражданите и местните власти за ключови теми от Дневния ред на Европейския съюз. Част от тези въпроси поставят основата на дълготрайни промени в ежедневието ни и дискусията на местно ниво е важно и необходимо обстоятелство.

Д-р Румяна Грозева  изрази удовлетворение от това, че екипът е успял да си свърши работата. Кандидатстването за нов мандат е било едно по-голямо предизвикателство. Резултатът на Информационния център в Стара Загора е бил един от най-високите в страната, което означава че „сме много в крак с тенденциите и сме съумели да обосновем и да защитим уменията, които сме изградили, за да продължим напред. Удовлетворението е страхотно“, каза д-р Грозева.

С оглед на модернизирането на тяхната роля и мандат новото поколение центрове ще организират граждански диалози и прояви с широко участие, например за Конференцията за бъдещето на Европа. Те ще предоставят съответната информация относно политиките и приоритетите на ЕС на местните общности, граждански и съсловни организации, медии и др., и ще ги включват в своите дейности.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21