Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В три дни " Да сътворим приказен кът в Бедечка ЗАЕДНО"

Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Тридневен маратон на 15,16 и 17 май за почистване на парк „Бедечка“ в Стара Загора , организират съвместно „Запазете Бедечка „ и „Гринпийс“ – България. 

"Идеята на инициативата е заедно всички да махнем излишното и да добавим малка природосъобразна човешка намеса, така че това място да стане наистина приказен кът". Това заяви за Радио Стара Загора Първан Симеонов от „Запазете Бедечка“ и допълни ,е  в събота е първият ден на инициативата с начален час 9 :30 на шарения мост към квартал „Самара“. "От моста ще отидем на едно малко тайнствено място край реката , което е един готов приказен път. На това място съвместно с общината ще махнем излишното и ще добавим малка природосъобразна човешка намеса така, че това място да стане един наистина приказен кът".

Другата инициатива организирана от „ Гринпийс“ –България е в  понеделник от 16 часа , за да се почисти протежението на река Бедечка.

Първан Симеонов каза още, че от направена анкета сред старозагорци ясно се очертава желанието им този парк да запази естествено състояние, както и необходимостта за осветление  на алеята към квартал „Самара“ и поставянето на чешми в района на парка. Симеонов подчерта, че  от „Запазете Бедечка“ са запознали община Стара Загора с желанието на гражданите и имат уверението и, че ще има решение на посочените препоръки.

"Хубаво е да се напомни, че тридневния маратон за почистване на „Бедечка“ е част от многогодишните усилия за съхраняване на парка в естествения му вид. Ние имахме уверение от общината, още предходния мандат , че ще бъде решен въпросът с обезщетяването, защото имотите в района на „Бедечка“ трябва да бъдат изкупувани или заменяни, за да започне истинската поддръжка на парка, но за съжаление поне засега общинските усилия доста се бавят. Призовавам кмета Живко Тодоров да не спира да се занимава с този казус, защото Стара Загора само ще спечели от това.

Парк „Бедечка“ е символ не само в Стара Загора, но и в цялата страна за гражданска борба, която все още продължава,.  каза още Първан Симеонов.


Още от категорията

В Сливен започва детският фестивал „Сцена под Сините камъни“

За четвърта поредна година бе открит Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен, организиран от Народно читалище „Зора - 1860“. В трите фестивални дни на сцената на най-старото сливенско читалище ще се изявят..

публикувано на 19.06.21 в 13:55

Днес Националната гвардейска част представя церемония-спектакъл "Искри" в Ямбол

Днес (19 юни), в 19:00 часа в Ямбол ще започне едно невероятно зрелище - церемония-спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част. Атрактивната програма е подготвена от българските гвардейци по повод 70-годишнината на Авиобаза „Безмер“ и Деня на Ямбол...

публикувано на 19.06.21 в 12:36

Отличените ученици в конкурса за рисунка, графика и макет, посветен на Деня на Ямбол, бяха наградени в Безистена

В зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ бяха наградени победителите в конкурса за рисунка, графика и макет „Ида от древността, отивам в бъдещето“, организиран от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо..

публикувано на 19.06.21 в 10:57
Радио Стара Загора, архив

Възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора

Вече е възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора, след Стара Загора в посока Ракитница, съобщиха от АПИ. То бе спряно поради възникнало по-рано днес ПТП между два товарни автомобила, а трафикът бе пренасочен по обходни маршрути.    При..

публикувано на 18.06.21 в 16:50

Без проблеми и без анулирани работи премина НВО в Стара Загора

На проведеното днес национално външно оценяване (НВО) по математика в област Стара Загора се явиха 2751 ученици от седми клас и 2137 ученици в десети клас, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на Комисията за организиране и..

публикувано на 18.06.21 в 16:40

Пътна полиция започва акция насочена към детската безопасност в област Хасково

В цялата Хасковска област започва акция на Пътна полиция, която ще бъде насочена за запазване на децата на пътя. Контролът няма да е само около училищата, а и в малките населени места. На помощ на КАТ ще се включат и от Охранителна полиция, каза..

публикувано на 18.06.21 в 16:26

Трета юнска акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора

Трета акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора. Тя се проведе тази сутрин в сградата на сдружение „Самаряни“.  20 души дариха кръв в инициативата, която продължава до края на месеца под мотото „Сподели силата си, дари кръв“,..

публикувано на 18.06.21 в 15:43

154 са свободните места за първокласници в Стара Загора след второто класиране

Резултатите от второто класиране чрез електронната система за прием на заявления за постъпване в първи клас през учебната 2021/2022 година в Община Стара Загора бяха обявени днес. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение..

публикувано на 18.06.21 в 15:29

Продават болницата в Раднево за 200 хил. лева

Да бъде открита нова процедура за приватизация на общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков", като минималната продажна цена бъде намалена от 682 000 на 200 000 лева. Това решиха общинските съветници на проведената снощи извънредна общинска сесия...

публикувано на 18.06.21 в 13:45
Един от камионите, участвали в катастрофата.

Катастрофа ограничава движението по пътя Чирпан - Стара Загора

Временно движението при км 67 на път II-66 Чирпан - Стара Загора е ограничено поради пътно произшествие. Това съобщават на Агенция "Пътна инфраструктура".  От полицията информират, че около 12:10 часа на околовръстния път на Стара Загора са се..

публикувано на 18.06.21 в 13:44