Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

14-дневната заболеваемост от ковид в област Хасково е под 120 на 100 000 човека

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова свика онлайн заседание на Областния оперативен щаб за борба с COVID-19.

Директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова представи актуалната обстановка в областта. Според данните на РЗИ към момента в Единната информационна система са въведени 9714 лица, 94 хоспитализирани, 644 починали и над 8000 оздравели. „Към 14.05.2021 г. 14-дневната заболеваемост в област Хасково е под 120 на 100 000 човека“, допълни д-р Димитрова. „Разполагаме с достатъчно ваксини на BioNTech/Pfizer, Moderna, Janssen и AstraZeneka, които са предоставени на общопрактикуващите лекари и във временните имунизационни кабинети и всеки, който желае имунизация, има право на избор.“

Директорът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов заяви, че ситуацията е спокойна и постепенно се възстановява нормалното функциониране на болницата. Към момента в МБАЛ-Хасково са настанени 40 души. „Ще оставим разкрити 51 легла – 20 в инфекциозно отделение и 31 в бившата рехабилитация.“ Д-р Гелов допълни още, че след извършване на дезинфекция на част от отделенията от понеделник тяхната работа ще стартира нормално, но всеки момент при необходимост могат да бъдат разкрити допълнителни легла.

Д-р Калфов, директор на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания-Хасково, също отчете намален брой на заболелите. „Намалихме броя на леглата на 12, а към момента има заети 6. Ако всичко е наред и тенденцията продължава да е същата, ще прекратим тази дейност и ще възстановим нормалното функциониране на болницата.“ – посочи д-р Калфов.

Броят на леглата за пациенти с коронавирус са намалени и в МБАЛ-Свиленград. Там в момента разполагат с 45 легла. В МБАЛ-Хигия, МБАЛ-Димитровград и МБАЛ-Харманли броят на леглата засега остава непроменен, като се очаква през следващата седмица да бъде изменен.

Началникът на РУО-Хасково г-жа Христина Боева заяви, че е създадена организация за провеждането на матури при зрелостниците, поставени под карантина. Също така голяма част от учителите са ваксинирани, а към момента има двама положителни на коронавирусна инфекция. 


Още от категорията

Радио Стара Загора, архив

Възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора

Вече е възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора, след Стара Загора в посока Ракитница, съобщиха от АПИ. То бе спряно поради възникнало по-рано днес ПТП между два товарни автомобила, а трафикът бе пренасочен по обходни маршрути.    При..

публикувано на 18.06.21 в 16:50

Без проблеми и без анулирани работи премина НВО в Стара Загора

На проведеното днес национално външно оценяване (НВО) по математика в област Стара Загора се явиха 2751 ученици от седми клас и 2137 ученици в десети клас, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на Комисията за организиране и..

публикувано на 18.06.21 в 16:40

Пътна полиция започва акция насочена към детската безопасност в област Хасково

В цялата Хасковска област започва акция на Пътна полиция, която ще бъде насочена за запазване на децата на пътя. Контролът няма да е само около училищата, а и в малките населени места. На помощ на КАТ ще се включат и от Охранителна полиция, каза..

публикувано на 18.06.21 в 16:26

Трета юнска акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора

Трета акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора. Тя се проведе тази сутрин в сградата на сдружение „Самаряни“.  20 души дариха кръв в инициативата, която продължава до края на месеца под мотото „Сподели силата си, дари кръв“,..

публикувано на 18.06.21 в 15:43

154 са свободните места за първокласници в Стара Загора след второто класиране

Резултатите от второто класиране чрез електронната система за прием на заявления за постъпване в първи клас през учебната 2021/2022 година в Община Стара Загора бяха обявени днес. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение..

публикувано на 18.06.21 в 15:29

Продават болницата в Раднево за 200 хил. лева

Да бъде открита нова процедура за приватизация на общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков", като минималната продажна цена бъде намалена от 682 000 на 200 000 лева. Това решиха общинските съветници на проведената снощи извънредна общинска сесия...

публикувано на 18.06.21 в 13:45
Един от камионите, участвали в катастрофата.

Катастрофа ограничава движението по пътя Чирпан - Стара Загора

Временно движението при км 67 на път II-66 Чирпан - Стара Загора е ограничено поради пътно произшествие. Това съобщават на Агенция "Пътна инфраструктура".  От полицията информират, че около 12:10 часа на околовръстния път на Стара Загора са се..

публикувано на 18.06.21 в 13:44
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Сдружение „Запазете Бедечка“ с отворено писмо до политиците за съдбата на парк "Бедечка"

Сдружение „Запазете Бедечка“ изпрати отворено писмо с въпроси към централите на основните партии в страната. „Целта беше в условията на предизборна кампания гражданите да могат да получат ясна информация за отношението на политическите сили по казуса..

публикувано на 18.06.21 в 13:29
Пощенски марки

Колекция от над 830 пощенски марки притежава РБ "Захари Княжески" в Стара Загора

Колекцията от пощенски марки, притежание на библиотеката, е получена след анонимно дарение. Марките са били скрити между страниците на една от дарените книги. Това разказа за Радио Стара Загора Дарина Кондратцева от отдел " Изкуства" на Регионалната..

публикувано на 18.06.21 в 12:23

Блокадите на пътя в Обручище ще продължат и следващата седмица

Блокадите на пътя Гълъбово- Мъдрец ще продължат и през следващата седмица до подписване на споразумение с пътната агенция за ремонт на отсечката. Това обявиха протестиращите от село Обручище, които трети ден блокират движението по пътя. Въпреки..

публикувано на 18.06.21 в 09:43