Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Сливен не се разбраха за състава на РИК

Община Сливен
Снимка: Емил Енчев

Консултациите, проведени на 14 май от областния управител Чавдар Божурски, за определяне състава на Районната избирателна комисия приключиха без парламентарно представените партии и коалиции да постигнат консенсус.

В консултациите участваха Здравко Костадинов и Димитър Митев от коалиция „ГЕРБ – СДС“, Владимир Русев от ПП „Има такъв народ“,  Деян Дечев и Ралица Пашова от коалиция „БСП за България“,  Мустафа Мустафов от ПП ДПС, Георги Мавродиев от коалиция „Демократична България – Обединение“, Стефан Пасков от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.  Всички внесоха своите писмени предложения за членове и резервни членове на РИК – Сливен, в чийто състав трябва да влязат общо 13 души, в определено с решение на ЦИК съотношение - 4-ма членове от ГЕРБ-СДС, 3-ма – от „Има такъв народ“, по 2-ма – от „БСП за България“ и ДПС и един – от „Изправи се! Мутри вън!“.  

Съгласно решение на ЦИК №5-НС от 12 май 2021 г. на консултациите трябваше да бъдат излъчени председател, двама зам.председатели и секретар, като тези длъжности не може да бъдат заемани от представители на една и съща политическа партия или коалиция.

Единодушно съгласие участниците постигнаха относно предложените кандидатури за зам.председатели -  на Елизабет Кендерян  от  „Има такъв народ“ и на Пепа Митева от „Демократична България – Обединение“.

До общо становище за председателското място не се стигна и след дадената 15-минутна почивка.  Предложението на ГЕРБ – СДС за председател да бъде назначена юристката Росица Тодорова бе подкрепено от представителите на „Има такъв народ“, „Демократична България – Обединение“ и ДПС. Зад предложението на „Изправи се! Мутри вън!“ председател на РИК да бъде юристът Минко Стефанов застана „БСП за България“.

Подобно разделение на мненията имаше и относно предложенията за секретар на РИК.  Излъчената от ДПС кандидатура на Фатме Мустафова бе подкрепена от ГЕРБ – СДС, „Има такъв народ“ и „Демократична България – Обединение“. От „Изправи се! Мутри вън!“ застанаха зад кандидатурата на „БСП за България“ секретарят да е Румен Кърпачев.  

По време на разискванията  някои от партиите заявиха, че дават съгласието си за номинирания от ГЕРБ – СДС председател и за излъчения от ДПС секретар, не защото подкрепят политическата сила, а конкретните кандидатури, които имат опит в провеждането на парламентарни избори като част от предишни ръководни състави на РИК. Те припомниха, че на изборите за 45-то Народно събрание РИК – Сливен първа сред останалите в страната е предала книжата си в ЦИК.

По време на консултациите бе отбелязано, че за първи път, откакто се провеждат консултации, не е постигнат консенсус и съставът на РИК ще бъде определен от Централната избирателна комисия.

Протоколът от консултациите заедно с внесените документи бе изпратен от областния управител в ЦИК, която трябва да определи състава и да назначи РИК до 21 май. 

Още от категорията

Радио Стара Загора, архив

Възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора

Вече е възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора, след Стара Загора в посока Ракитница, съобщиха от АПИ. То бе спряно поради възникнало по-рано днес ПТП между два товарни автомобила, а трафикът бе пренасочен по обходни маршрути.    При..

публикувано на 18.06.21 в 16:50

Без проблеми и без анулирани работи премина НВО в Стара Загора

На проведеното днес национално външно оценяване (НВО) по математика в област Стара Загора се явиха 2751 ученици от седми клас и 2137 ученици в десети клас, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на Комисията за организиране и..

публикувано на 18.06.21 в 16:40

Пътна полиция започва акция насочена към детската безопасност в област Хасково

В цялата Хасковска област започва акция на Пътна полиция, която ще бъде насочена за запазване на децата на пътя. Контролът няма да е само около училищата, а и в малките населени места. На помощ на КАТ ще се включат и от Охранителна полиция, каза..

публикувано на 18.06.21 в 16:26

Трета юнска акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора

Трета акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора. Тя се проведе тази сутрин в сградата на сдружение „Самаряни“.  20 души дариха кръв в инициативата, която продължава до края на месеца под мотото „Сподели силата си, дари кръв“,..

публикувано на 18.06.21 в 15:43

154 са свободните места за първокласници в Стара Загора след второто класиране

Резултатите от второто класиране чрез електронната система за прием на заявления за постъпване в първи клас през учебната 2021/2022 година в Община Стара Загора бяха обявени днес. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение..

публикувано на 18.06.21 в 15:29

Продават болницата в Раднево за 200 хил. лева

Да бъде открита нова процедура за приватизация на общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков", като минималната продажна цена бъде намалена от 682 000 на 200 000 лева. Това решиха общинските съветници на проведената снощи извънредна общинска сесия...

публикувано на 18.06.21 в 13:45
Един от камионите, участвали в катастрофата.

Катастрофа ограничава движението по пътя Чирпан - Стара Загора

Временно движението при км 67 на път II-66 Чирпан - Стара Загора е ограничено поради пътно произшествие. Това съобщават на Агенция "Пътна инфраструктура".  От полицията информират, че около 12:10 часа на околовръстния път на Стара Загора са се..

публикувано на 18.06.21 в 13:44
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Сдружение „Запазете Бедечка“ с отворено писмо до политиците за съдбата на парк "Бедечка"

Сдружение „Запазете Бедечка“ изпрати отворено писмо с въпроси към централите на основните партии в страната. „Целта беше в условията на предизборна кампания гражданите да могат да получат ясна информация за отношението на политическите сили по казуса..

публикувано на 18.06.21 в 13:29
Пощенски марки

Колекция от над 830 пощенски марки притежава РБ "Захари Княжески" в Стара Загора

Колекцията от пощенски марки, притежание на библиотеката, е получена след анонимно дарение. Марките са били скрити между страниците на една от дарените книги. Това разказа за Радио Стара Загора Дарина Кондратцева от отдел " Изкуства" на Регионалната..

публикувано на 18.06.21 в 12:23

Блокадите на пътя в Обручище ще продължат и следващата седмица

Блокадите на пътя Гълъбово- Мъдрец ще продължат и през следващата седмица до подписване на споразумение с пътната агенция за ремонт на отсечката. Това обявиха протестиращите от село Обручище, които трети ден блокират движението по пътя. Въпреки..

публикувано на 18.06.21 в 09:43