Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градски електробуси и в Стара Загора

Снимка: Интернет

Европейският Зелен пакт изправя местните власти пред нови предизвикателства. Различни инициативи по пътя на прехода към нисковъглеродна градска среда реализира  управленският екип на Стара Загора. Подмяната на амортизираните стари автобуси и тролейбуси значително подобрява качеството на въздуха в областния град. 

Янка Иванова ползва обществения транспорт повече от 20 години, за да пътува до близкото село Змейово. Доволна е, че превозните средства се движат по график, но посочва конкретен проблем:

"За селата са разредени автобусите. Няма добра схема на движение."

Деян Филипов пътува с градския транспорт, макар и по-рядко, но оценява предимствата на новите превозни средства, които правят придвижването по – бързо, по-сигурно и по-комфортно. Подкрепя и технологичните решения, които община Стара Загора лансира. Едно от тях е мобилното приложение, което дава възможност за купуване на електронен билет. Той обаче изтъква един съществен недостатък в транспортната схема:

"Новите автобуси са привлекателни за гражданите, но недостатък на транспортната схема е, че не покрива изцяло града."

Модернизацията на градския транспорт ще го превърне в по-привлекателен за хората, по думите на общинския съветник в Стара Загора, Янко Янков. Сега, пресмята той, за едно 4-членно семейство е по-изгодно да се придвижва с личния си автомобил, вместо да използва масовия градски транспорт.

"Никой не отчита факта, че градът се е променил, разраснал се е. В същото време новите автобуси са много удобни, но генерират големи загуби на общината."

Шанс да бъдат редуцирани тези загуби в общинската хазна дава реализацията на мащабен проект. Той предвижда закупуването на 33 нови електробуса и 18 двойни станции за тяхното зареждане. Договорът по изпълнението му възлиза на 53,8 млн. лева, от които безвъзмездната помощ е близо 45 млн. лева, а останалите 8,8 млн. лева са самоучастие на община Стара Загора. Документът е подписан през 2019 година, финансирането е осигурено по ОП „Околна среда“ през Кохезионния фонд. Проектът трябва да приключи окончателно до август 2023 година.

Преди няколко седмици беше избрана фирма изпълнител в конкурса за доставка на електробусите, но процедурата се обжалва и това ще отнеме месеци, пояснява Янко Янков.

Местната власт на Стара Загора подкрепя активно европейските политики за зелена градска среда и преход към нисковъглеродно и климатично устойчиво общество, заявява кметът Живко Тодоров.  Значителни ще са ефектите от постепенното навлизане на електрическите превозни средства в ежедневието ни през следващите години, смята Живко Тодоров. Доставката на първите електробуси в града се очаква догодина.

"Електрическите автобуси ще дадат възможност градският транспорт да се обслужва екологично, с много по-ниски разходи. Ползите от този проект са много големи. Вижда се, че зелената идея вълнува все повече хора."

Електрическите автобуси у нас са 47, по данни на Пътната полиция. А масовата им експлоатация би довела и до драстично намаление на разходите за поддръжката на публичния транспорт, смята арх. Любомир Станиславов - изпълнителен директор на Автомобилния клъстер в България.

"За България ефектът ще бъде чудовищен, тъй като не е тайна, че в българските градове все още се движат изключително остарели превозни средства. Така че замяната им с електрически ще се отрази на качеството на въздуха."

Навлизането на системи за автономно шофиране в публичния транспорт променя общоприетите норми. В роботизираните градски превозни средства ще отпадне потребността от водач в недалечно бъдеще, прогнозира арх. Станиславов. По думите му превозни средства, които се движат в режим на автономно шофиране, са 10 пъти по-безопасни, отколкото в конвенционален режим, тоест управлявани от хора.

Концепцията „Интернет на нещата“ разкрива нови хоризонти пред управлението на обществения трафик. За имплементирането спомага  широкото навлизане на приложения за мобилните телефони.

"В момента няколко общини експериментират с тази тема. Т. нар. технологии за автономно шофиране до голяма степен са това."

България изостава в приемането на законодателство, което да регламентира автономното шофиране, посочва арх. Станиславов, и дава за пример Унгария, където вече действа нормативна уредба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Ланджев запали огъня на литературните дни "Южна пролет" в Хасково

Литературни дни „Южна пролет“  бяха официално открити в Хасково преди минути с традиционното запалване на огъня на националния конкурс за дебютна литература пред театър „Иван Димов“.Тази година честта да го направи получи Иван Ланджев, който е и сред..

публикувано на 24.04.24 в 18:51

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаите на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Двата случая нямат връзка помежду си. Децата са с непълен имунизационен статус, каза д-р Иванова...

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Община Стара Загора и РИМ готвят нов фестивал през май

Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора организират първия по рода си фестивал „От Августа Траяна до Боруй“. Той  ще покаже обичаите на предците ни, както и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло,..

публикувано на 24.04.24 в 17:01

"Бебемания" в Стара Загора

На 26 и 27 април покритият пазар „Васил Шаханов“ в кв. „Казански“ ще бъде домакин на изложението „Бебемания“, чийто организатор за поредна година е Асоциацията на търговците на стоки за детето в България (АТСДБ).Своите продукти ще изложат 46 фирми,..

публикувано на 24.04.24 в 16:54

Случай на коклюш е регистриран в Ямболско

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната..

публикувано на 24.04.24 в 16:03

ЕЦИХ „Тракия” ще сътрудничи с Националната агенция по киберсигурност на Румъния и Министерството на електронното управление

Директорът на румънската Национална агенция по киберсигурност Дан Кимпеан, беше на двудневно посещение в България по покана на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия”, чийто координатор е ССИ. Трансграничното сътрудничество в областта на киберсигурността..

публикувано на 24.04.24 в 15:49

Няма яснота кога стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина" в Шипка

Няма яснота кога ще стартира втората фаза от проекта за спасяване на сградата на НЧ "Светлина 1861" в град Шипка. В началото на декември миналата година Министерството на културата одобри втория етап за финансиране от проекта на стойност 120 000 лева,..

публикувано на 24.04.24 в 15:35

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов подписа споразумение за две улици

Кметът на Чирпан  Ивайло Крачолов подписа поредното споразумение по капиталовата инвестиционна програма на общината. Документът бе подписан с министъра на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова и касае основен ремонт на  улица в с.Зетьово на..

публикувано на 24.04.24 в 15:34

Засега няма нови случаи на коклюш в областта

Увеличават се случаите на коклюш в страната и регистрираните заболели вече са над 400. Здравните власти обмислят обявяването на епидемия, което вероятно ще стане до края на седмицата.  Стара Загора е сред 17-е области в страната, с доказани три..

публикувано на 24.04.24 в 15:33

За по-голяма родителска подкрепа в дуалното обучение апелираха експерти

Професионално образование в България да стане в дуална форма на обучение - около това твърдение се обединиха експерти и представители на общини от област Стара Загора, на професионални гимназии, на Регионалния инспекторат по образование и..

публикувано на 24.04.24 в 15:18