Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радан Кънев: Планът за възстановяване не отговаря на критериите на ЕС

При разходването на европейските средства в България има немалко злоупотреби

Радан Кънев
Снимка: Европейски парламент

Същинска промяна и откъсване от лошите навици в управлението е възможна само в условия на работещ парламент и реформирана съдебна система. Това каза в пространно интервю за Радио Стара Загора евродепутатът от „Демократична България“/ЕНП Радан Кънев. По думите му твърде дълго време прокуратурата не изпълнява конституционните си функции, а работи пристрастно, по поръчка и като бухалка. Той изрази скептицизъм по отношение на действията на държавното обвинение по внесените 22 сигнала от т.нар. комисия по ревизия, сформирана в краткия мандат на 45-ото Народно събрание.

"Излишно е да казвам, че нямам очаквания към българската прокуратура. Не че тя не може да обърне гръб на вчерашни приятели и да си намери днешни", коментира Кънев. 

В отговор на въпрос юристът посочи, че европейската прокуратура разполага с големи правомощия за разследване на престъпления с еврофинансиране. Той очаква сериозна работа от страна на новия наднационален орган в борбата с измамите: „защото сме наясно, че при разходването на европейските средства в България, има немалко злоупотреби“.

„Демократична България“ ще постави за обсъждане в следващия парламент отново темата за закриването на специализираните прокуратура и съд. Кънев се аргументира с думите, че през годините тези институции доказаха, че не изпълняват функциите си да се произнасят трезво и разумно по висящи казуси, визирайки и отказ от следствени действия на престъпления по високите етажи на властта.  

Евродепутатът разкритикува действията на кабинета „Борисов“ по Плана за възстановяване и устойчивост, който все още не е депозиран от българските власти в Брюксел. Кънев бе категоричен, че документът не отговаря на приоритетите и критериите на ЕС:

„Не е пример за „зелено“ възстановяване, което целият този механизъм финансира. Той е заявка за финансиране на някакви други неща, за които Европа не дава пари“.

Той изрази надежда, въпреки огромното забавяне и без действащо Народно събрание, служебното правителство да преговаря с ЕК и бързо и успешно да промени Плана, за да отговори на реалните нужди и интереси на българската икономика, защото това е най-мащабната публична инвестиция в историята на ЕС. Кънев припомни ролята на върховенството на закона, справедливото и силно правосъдие при отпускането на средства от европейския бюджет, включително по линия на Механизма за справедлив преход, Зелената сделка, Плана за възстановяване.

Радан Кънев отбеляза убедителната победа на „Демократична България“ в София на вота през април и подчерта, че ще се явят в същия формат на 11 юли. Той прогнозира още по-висок процент доверие за дясното обединение на предсрочните парламентарни избори. Профилът на хората, подкрепящи коалицията, описа с думите:

„Нашите избиратели са обединени от ценности, от мечта за това как трябва да изглежда България. Има един кръг от български граждани, които трайно желаят да гласуват за много по-модерна България, за много по-бързо развитие и в икономиката, и в социалните отношения, и естествено - в правосъдието. България много по-смело да настигне средноевропейските нива на доходи, на социален диалог, на модел на общуване“.

 Цялото интервю слушайте в звуковия файл. Още от категорията

доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Започнахме ключови реформи в държавата, връщане към досегашния модел не може да има

Най-важната част от работата на 46-тото Народно събрание беше свързана с актуализацията на държавния бюджет, но освен нея трябва да отбележим и приемането на закона за преместването на Бюрото по защита на свидетели от правомощията на Главния..

публикувано на 16.09.21 в 14:11

Лазар Миланов: Спортното ориентиране развива мисленето

Старозагорският ученик Лазар Миланов стана Балкански шампион по спортно ориентиране на Балканиадата в Хърватия, която се проведе в края на август. Десетокласникът се състезава в категория - "Мъже до 16 години" и взе участие и четирите..

публикувано на 15.09.21 в 12:45

Хакерската атака срещу сайта за преброяване вероятно е поръчана

Хакерската атака срещу сайта за преброяване у нас най-вероятно е поръчана. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Вихрен Славчев- експерт по киберсигурност. По думите му този тип атака цели спиране функционирането на системата, а не..

публикувано на 13.09.21 в 10:47
Ангел Джамбазки

ВМРО готви самостоятелно явяване на парламентарния вот

9 септември е дата, която бележи една от най-големите катастрофи в българската история. Тя ознаменува отделянето на България от европейската цивилизация, унищожаването на българската интелигенция и българското село. Тази оценка за преврата преди..

публикувано на 09.09.21 в 13:54

В индустриален Ямбол не достига работна ръка

Къде стои на икономическата карта един средно голям град като Ямбол в сегашната икономическа  ситуация? Отговорът на този въпрос е твърдо положителен – сутрин рано трафикът в 7,30 е много голям - на работа отиват хиляди хора. Ямбол е много по-развит..

публикувано на 30.08.21 в 15:32

Проф. Евгений Дайнов: Хората ще са обидени на партиите на протеста

Шансовете за съставяне на правителство с мандат на БСП би трябвало да са минимални, но леко се покачиха, заяви в интервю за Радио Стара Загора политологът проф. Евгений Дайнов. По думите му всичко зависи как Корнелия Нинова ще отиграе тази..

публикувано на 30.08.21 в 09:25

Начален учител за мерките в класната стая

Най-важна е социализацията на децата и развиването на училищно поведение, затова учителите не са привърженици на онлайн обучението. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора Мария Горчева – начален учител.  Ако по някаква причина не е..

публикувано на 27.08.21 в 09:59
Д-р Юлиян Ананиев в студиото на предаването

Юлиян Ананиев: Вече подготвяме програмата и за предстоящата учебна година

През следващата седмица ще се проведе разширено заседание на Ректорския съвет на Тракийския университет, на което ще бъде дискутиран въпроса за мерките, които ще бъдат прилагани в учебното заведение в началото на новата учебна година. Това съобщи в..

обновено на 26.08.21 в 12:46
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Актуализацията на бюджета ще претърпи промени между първо и второ четене

Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене актуализацията на бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. Така от 1 октомври ще се увеличи тежестта на всяка година трудов стаж, а пенсионерите с най-ниски пенсии ще..

публикувано на 24.08.21 в 16:02
Симона Велева

Народното събрание има право да изслушва главния прокурор и в комисии

Народното събрание има право да изслушва главния прокурор дори и в парламентарни комисии. Това коментира за Радио Стара Загора Симона Велева, доктор по конституционно право. Припомняме, че след изслушването си в Комисията по конституционни и правни..

публикувано на 23.08.21 в 10:15