Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общини от областта с най-голям дял на децата по данни на НСИ

Снимка: БГНЕС

В България децата са около 14 процента от населението. Малко под 1 милион са децата до 15-годишна възраст през 2020 година. Демографският проблем у нас се задълбочава, а тази тема липсва особено в икономически контекст. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Адриан Николов от Института за пазарна икономика. Това е в пряка връзка с бъдещото състояние на местния пазар на труда и достъпа до работна сила.  Има региони със застаряващо население, а в тази връзка трябва да се мисли за подновяване на работната ръка. 

Според обобщените данни на НСИ най-голям дял на деца има в Николаево и Твърдица, а най – бързо расте делът им в Симеоновград и Братя Даскалови. Обяснението за това е, че в тях има относително големи компактни ромски общности. 

"Те се характеризират с по-ниска средна възраст и по-висока раждаемост. Съответно това е един от факторите, които тласкат напред регионите, в които има много деца", допълва Николов.  

В регионите, където има развита икономика делът на децата също е висок – 15-16%.

Конкретно в Стара Загора случаят е по-особен, тъй като голяма част от икономиката е свързана с енергийния комплекс, който се оказва застрашен в дългосрочен план, благодарение на зеления преход и европейските планове за закриване на въглищните централи. Ще се наложи преформатиране и на местния пазар на труда и на местната икономика. Трябва да се имат предвид и много други характеристики освен възрастта в това отношение, коментира още Адриан Николов и посочи, че са много важни уменията, които децата ще придобият в училище и продължаването им във висшето образование, което ще ги направи по-подготвени за участие в една по-развита икономика на услугите.    

Цялото интервю на Теодора Иванова с Адриан Николов можете да чуете в звуковия файл.  


Още от категорията

По-високи добиви на зърно в Ямболско

Значително по-високи добиви, отчитат зърнопроизводителите в Ямболска област, в сравнение с миналата година. Въпреки засушаването, развитието и на пролетните култури, засега е добро. С над 200 кг са по-високи средните добиви при пшеницата и ечемика, в..

публикувано на 03.08.21 в 10:39

Завишава се темпът на заболелите от ковид 19 в област Ямбол

Завишава се темпът на заболелите от ковид 19 в област Ямбол, в сравнение с началото на юли, съобщи в изнесеното студио на радио Стара Загора Донка Желева, главен секретар на РЗИ в Ямбол. Към момента няма изолиран случай на Делта вариант на SARS-CoV-2,..

публикувано на 03.08.21 в 10:20

Проекти превръщат Ямбол в модерен европейски град

Превръщането на Ямбол в модерен европейски град е основната цел на проектите, които се изпълняват и с европейски средства. Това коментира в изнесеното студио на Радио Стара Загора в града заместник кметът на Общината Васил Александров. „За някои от тях..

публикувано на 03.08.21 в 09:49

По-голяма събираемост на данъците отчитат в Община Ямбол

По-висока събираемост на местните данъци и такси през първата половина на 2021 година в сравнение със същия период на 2019 година отчитат в Община Ямбол. Това съобщи в изнесеното студио на Радио Стара Загора кметът Валентин Ревански. „Събрали сме с 2..

обновено на 03.08.21 в 09:42

Започва оросяване на основни улици и булеварди в Стара Загора

От днес до петък водоноска на звено „Озеленяване и комунални дейности" ще извършва оросяване на най-натоварените булеварди и улици в Стара Загора, съобщи началникът на Звеното Николай Стоев. Той обобщи, че целта е да се намали затоплянето на въздуха и..

публикувано на 03.08.21 в 09:17

Изнесено студио на Радио Стара Загора в Ямбол

През летния сезон с изнесени студиа в радиорегиона екипът на Радио Стара Загора ще даде глас на вашите проблеми и въпроси. След изнесените студиа в Свиленград и Сливен, днес сутрешният блок „Репортер“ от 8 до 10 часа ще излъчва на живо от Ямбол. Гост..

обновено на 03.08.21 в 09:06

Протест в Хасково заради увеличение на цената на водата

В Хасково снощи излязоха на протест заради новия бизнес план на ВиК, който предвижда шоково поскъпване на водата. Жителите на града поискаха оставката на управителя на дружеството и качеството на водата да бъде подобрено. Сред протестиращите бяха и..

публикувано на 03.08.21 в 09:01

С дискусия и консултации в Сливен отбелязват Седмицата на кърменето

С дискусия и консултации в Сливен отбелязват Седмицата на кърменето, чието мото тази година е „Защита на кърменето: споделена отговорност“. От 10 часа в Градската градина ще се състои среща-разговор: „Често задавани въпроси за кърменето“. Инициативата е..

публикувано на 03.08.21 в 08:10

Кметът на Ямбол се срещна с представители на синдикатите от комплекса "Марица изток"

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански се срещна с Деян Дяков, лидер на КНСБ в ТЕЦ „Марица-изток 2“ и Наско Митев, председател на ДСО на КНСБ при „Мини Марица-изток“. Представителите на синдикатите се срещат с кметовете на Ямбол, община „Тунджа“,..

публикувано на 02.08.21 в 19:08

Концесията в „Кереч Търла“ е с изтекло правно действие на ОВОС

Изтекло правно действие на ОВОС на практика спира изграждането на кариера за добив на варовик и доломит в местността „Кереч Търла“. Това показва официален отговор на министъра на околната среда и водите Асен Личев на писмен въпрос, отправен към..

публикувано на 02.08.21 в 17:44