Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общини от областта с най-голям дял на децата по данни на НСИ

Снимка: БГНЕС

В България децата са около 14 процента от населението. Малко под 1 милион са децата до 15-годишна възраст през 2020 година. Демографският проблем у нас се задълбочава, а тази тема липсва особено в икономически контекст. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Адриан Николов от Института за пазарна икономика. Това е в пряка връзка с бъдещото състояние на местния пазар на труда и достъпа до работна сила.  Има региони със застаряващо население, а в тази връзка трябва да се мисли за подновяване на работната ръка. 

Според обобщените данни на НСИ най-голям дял на деца има в Николаево и Твърдица, а най – бързо расте делът им в Симеоновград и Братя Даскалови. Обяснението за това е, че в тях има относително големи компактни ромски общности. 

"Те се характеризират с по-ниска средна възраст и по-висока раждаемост. Съответно това е един от факторите, които тласкат напред регионите, в които има много деца", допълва Николов.  

В регионите, където има развита икономика делът на децата също е висок – 15-16%.

Конкретно в Стара Загора случаят е по-особен, тъй като голяма част от икономиката е свързана с енергийния комплекс, който се оказва застрашен в дългосрочен план, благодарение на зеления преход и европейските планове за закриване на въглищните централи. Ще се наложи преформатиране и на местния пазар на труда и на местната икономика. Трябва да се имат предвид и много други характеристики освен възрастта в това отношение, коментира още Адриан Николов и посочи, че са много важни уменията, които децата ще придобият в училище и продължаването им във висшето образование, което ще ги направи по-подготвени за участие в една по-развита икономика на услугите.    

Цялото интервю на Теодора Иванова с Адриан Николов можете да чуете в звуковия файл.  


Още от категорията

Радио Стара Загора, архив

Възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора

Вече е възстановено е движението по път II-66 Чирпан - Стара Загора, след Стара Загора в посока Ракитница, съобщиха от АПИ. То бе спряно поради възникнало по-рано днес ПТП между два товарни автомобила, а трафикът бе пренасочен по обходни маршрути.    При..

публикувано на 18.06.21 в 16:50

Без проблеми и без анулирани работи премина НВО в Стара Загора

На проведеното днес национално външно оценяване (НВО) по математика в област Стара Загора се явиха 2751 ученици от седми клас и 2137 ученици в десети клас, съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова, председател на Комисията за организиране и..

публикувано на 18.06.21 в 16:40

Пътна полиция започва акция насочена към детската безопасност в област Хасково

В цялата Хасковска област започва акция на Пътна полиция, която ще бъде насочена за запазване на децата на пътя. Контролът няма да е само около училищата, а и в малките населени места. На помощ на КАТ ще се включат и от Охранителна полиция, каза..

публикувано на 18.06.21 в 16:26

Трета юнска акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора

Трета акция за безвъзмездно кръводаряване се проведе в Стара Загора. Тя се проведе тази сутрин в сградата на сдружение „Самаряни“.  20 души дариха кръв в инициативата, която продължава до края на месеца под мотото „Сподели силата си, дари кръв“,..

публикувано на 18.06.21 в 15:43

154 са свободните места за първокласници в Стара Загора след второто класиране

Резултатите от второто класиране чрез електронната система за прием на заявления за постъпване в първи клас през учебната 2021/2022 година в Община Стара Загора бяха обявени днес. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение..

публикувано на 18.06.21 в 15:29

Продават болницата в Раднево за 200 хил. лева

Да бъде открита нова процедура за приватизация на общинската болница в Раднево "Д-р Димитър Чакмаков", като минималната продажна цена бъде намалена от 682 000 на 200 000 лева. Това решиха общинските съветници на проведената снощи извънредна общинска сесия...

публикувано на 18.06.21 в 13:45
Един от камионите, участвали в катастрофата.

Катастрофа ограничава движението по пътя Чирпан - Стара Загора

Временно движението при км 67 на път II-66 Чирпан - Стара Загора е ограничено поради пътно произшествие. Това съобщават на Агенция "Пътна инфраструктура".  От полицията информират, че около 12:10 часа на околовръстния път на Стара Загора са се..

публикувано на 18.06.21 в 13:44
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

Сдружение „Запазете Бедечка“ с отворено писмо до политиците за съдбата на парк "Бедечка"

Сдружение „Запазете Бедечка“ изпрати отворено писмо с въпроси към централите на основните партии в страната. „Целта беше в условията на предизборна кампания гражданите да могат да получат ясна информация за отношението на политическите сили по казуса..

публикувано на 18.06.21 в 13:29
Пощенски марки

Колекция от над 830 пощенски марки притежава РБ "Захари Княжески" в Стара Загора

Колекцията от пощенски марки, притежание на библиотеката, е получена след анонимно дарение. Марките са били скрити между страниците на една от дарените книги. Това разказа за Радио Стара Загора Дарина Кондратцева от отдел " Изкуства" на Регионалната..

публикувано на 18.06.21 в 12:23

Блокадите на пътя в Обручище ще продължат и следващата седмица

Блокадите на пътя Гълъбово- Мъдрец ще продължат и през следващата седмица до подписване на споразумение с пътната агенция за ремонт на отсечката. Това обявиха протестиращите от село Обручище, които трети ден блокират движението по пътя. Въпреки..

публикувано на 18.06.21 в 09:43