Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пропуски при охраната на предходните избори обсъдиха при областния управител на Хасково

Пропуски по отношение на охраната на предходните избори обсъдиха при областния управител на Хасково

Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов и заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева проведoха работна среща, на която бяха обсъдени организационно-технически въпроси във връзка с предстоящите парламентарни избори. Целта на срещата е по-добра координация между ведомствата, ангажирани с провеждането на вота, за да бъде обезпечен изборният процес, както и да бъдат ограничени максимално констатирани пропуски и недобри практики от предишни избори. Работната среща се състоя в зала “Марица“ в Областна администрация-Хасково.

Видяхме големи пропуски по отношение на охраната на предходните избори. Вече обсъдихме въпроса с началника на отдел “Охранителна полиция“ към ОДМВР-Хасково комисар Атанас Ненков и се надявам взаимно да предприемем необходимите мерки, за да не допускаме това да се случи отново на предстоящите избори.  Освен това имаше струпвания в зала “Дружба“, а противоепидемичните мерки бяха категорично компрометирани.“, коментира председателят на РИК-Хасково Добромир Якимов.

 Той уточни още, че би било добре да има повече от една демонстрационна машина, с която да се обучават избирателите. „При нас разполагаме с помещение до заседателната зала, където можем да позиционираме една машина и да информираме гражданите за нейното наличие. Там ще има техническо лице, което ще обучава всички лица, които изявят желание да получат инструкция как се работи с нея преди предстоящия вот.“, допълни председателят на РИК-Хасково Добромир Якимов.

„С цел по-добра организация на изборния процес и преодоляване притесненията  на хората във връзка с машинния вот е добре да се проведе информационна кампания за машинното гласуване. Също сме на мнение, че трябва да има повече от една машина, която да е демонстрационна. Би било добре поне в двете по- големи общини Хасково и Димитровград да се организира демонстрация, за да се избегнат затруднения при използването на машините в изборния ден.“, каза заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева.

Началникът на отдел “Охранителна полиция“ към ОДМВР-Хасково ком. Атанас Ненков посочи като проблем транспортирането на машините от логистичната фирма при предходните избори. Той подчерта, че сега трябва да има промяна на част от маршрутите.

Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов каза, че ще бъде осигурена линейка пред зала “Дружба“ в деня на изборите. Освен това той добави, че паркингът до залата ще бъде свободен, което ще бъде едно улеснение за всички участници в изборния процес. „Аз искам да изясня и въпроса с противоепидемичните мерки. Има решение на МС, с което бяха отпуснати средства за закупуването на дезинфектанти, маски и други необходими консумативи. Тези средства бяха пренасочени към общините. Има предвидена сума, предназначена за предпазни средства срещу COVID-19 за РИК и администрацията.“, допълни областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов.

Следващата седмица ще се проведе работна среща и с представителите на общините от областта.

Още от категорията

Обсъдиха организацията на вота в Сливен

Организацията за парламентарните избори обсъдиха на работна среща областният управител на Сливен  Минчо Афузов и  председателят на Районната избирателна комисия Росица Тодорова. „Целта е да създадем условия всеки избирател да упражни свободно правото си..

публикувано на 14.06.21 в 17:48

Изтеглиха номерата на партиите и коалициите в бюлетината

ГЕРБ-СДС ще се явят на предсрочните парламентарни избори под номер 5 в бюлетината. До тях с номер 4 са „БСП за България“ а „Има такъв народ“ ще са под номер 22. На коалиция „Българските патриоти – ВМРО-Воля-НФСБ“ се падна номер 16. Това отреди жребият..

обновено на 10.06.21 в 15:20

Диспутите по Радио Стара Загора - с последователност, определена от жребий в РИК

В РИК Стара Загора днес чрез жребий беше определен реда за представяне в диспутите по регионалния център на БНР – Радио Стара Загора на регистрираните в ЦИК партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидатски листи за участие в изборите за..

обновено на 10.06.21 в 15:16

23 партии и коалиции са регистрирали листи в РИК-Стара Загора

271 са кандидатите за народни представители в 27 МИР Стара Загора. До 17ч. на 8 юни, вторник, партиите и коалициите имаха възможност да регистрират своите листи за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. 23 политически сили..

публикувано на 09.06.21 в 09:50

Краен срок за регистрация на листи за изборите на 11 юли

Днес е крайният срок за партиите, коалициите и инициативните комитети да  регистрират кандидатските си листи в Районните избирателни комисии.  Вече регистрирани партии и коалиции, също до края на деня, могат да поискат пред ЦИК заличаване за участие във..

публикувано на 08.06.21 в 09:16

Партиите в Хасково не се разбраха за секционните избирателни комисии

Днес се проведоха консултациите за определяне съставите на Секционните избирателни комисии (СИК) на територията на община Хасково, за изборите за Народни представители на 11 юли 2021 г. В консултациите участваха упълномощени представители на..

публикувано на 04.06.21 в 14:05

Пет партии са регистрирали листи в РИК-Стара Загора

Пет са кандидатските листи, регистрирани към момента за участие в предсрочните парламентарни избори в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район. Четири дни и няколко часа преди изтичане на крайния срок за регистрация в РИК, документи са..

публикувано на 04.06.21 в 12:56

215 ще бъдат секционните избирателни комисии в Община Стара Загора за парламентарните избори на 11 юли

Днес в Община Стара Загора се проведоха консултации за определяне на съставите на Секционните избирателни комисии за предстоящите избори  за Народно събрание на 11 юли. Те бяха ръководени от секретаря на местната администрация Делян Иванов. В срещата..

публикувано на 04.06.21 в 11:40
Радио Стара Загора, Фоайе

Четири дебата за кандидат-депутати организира Радио Стара Загора

Районната избирателна комисия насрочи жребия за реда за представяне в диспутите по БНР – Радио Стара Загора на регистрираните в ЦИК партии, коалиции и инициативни комитети, които са регистрирали кандидатски листи за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.06.21 в 12:49

Две политически сили вече са регистрирали листите си в РИК - Стара Загора

Две политически партии вече са регистрирали листите си за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. До 17.00 часа на 8 юни е крайният срок за прием на документи за регистрация. Общо 4120 са членовете на секционните комисии в областта...

публикувано на 02.06.21 в 14:28