Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Николай Урумов се шегува, че е бивш дворянин

6
Николай Урумов
Снимка: Мила Маринова

Николай Урумов е един от най-популярните български актьори. Той е обичан и чакан режисьор в столичните и провинциалните театри. Професионалният опит го държи здраво и любвеобилно на театралната сцена, пред филмовата камера и микрофона за дублажи, но по-далеч от медийните изяви. Мислите му вървят на бързи обороти. Работохолик е, но когато работи не бърза, защото изпипва детайлите. От дете е приятел на думите. Подрежда ги така, че да не се нуждаят от преподреждане и редакторска намеса. Признава, че няма амбиции да споделя в книга преживелиците си, но те ще се появят в книга скоро, може би отпечатани в ИК "Жанет 45". 

В навечерието на "Лъжци по неволя" от Антъни Нийлсън, последната премиера, за сезон 2020/2021, на Драматичен театър "Гео Милев" усмихнатият актьор бе специален гост в предаването "Моята неделя". Още в началото на срещата режисьорът на премиерното заглавие побърза да уточни: "Когато ме попитат на коя политическа сила симпатизирам, бързам да споделя, че съм безпартиен, бивш дворянин. Това предизвиква смут в моите събеседници, но после ги успокоявам, че съм израснал в двора на село."

Николай Урумов с умиление разказа за село Българево, община Каварна. Родното му място се намира на 700-800 метра от брега на морето. И там, на нос Калиакра, на това високо, ветровито и скалисто място, сред шума на вълните и старите смокинови дървета, той изпада в усамотението, което го зарежда с живителните сили на спокойствието и надеждата. "Всяко нещо там е част от моето минало, от детството ми. Родителите ми вече не са сред живите. Те ми липсват. Там имам чувството, че се докосвам до тях", изповяда актьорът.

"Самотата не ми тежи. Аз от дете си я търсех. Този безграничен морски свят даваше простор на въображението ми. За мен морето беше един универсален магазин, ама естествен, създаден от природата и докаран от морето, и от съдбата", продължи размислите си Николай Урумов, чието детско хоби е било да събира дошлите с приливните вълни дарове.

За вълшебните морски приказки, първите литературни опити, неочакваните обрати на съдбата, първите роли, поканите от българските емигранти, гостуването в Сидни, раждането на моноспектаклите, диалогът със старозагорските актьори, настоящата премиера на английската комедия "Лъжци по неволя" и подготвяното оперетно представление на "Българи от старо време" на русенска сцена, където Николай Урумов ще играе Хаджи Генчо - бащата на Лила, а порасналата му дъщеря е разпределена в ролята на Лила, чуйте подробностите в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стара Загора посреща таланти за XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче"

На 20 и 21 април старозагорци и гости на града ще могат да се насладят на ритъма на народната музика в изпълнението на талантливите деца от XXIV Национален детски музикално-фолклорен конкурс „Орфеево изворче", съобщвата от пресцентъра на община Стара..

публикувано на 18.04.24 в 13:19

"Мадам Бътерфлай" - шестата опера на Джакомо Пучини има пет редакции

Днес, от 19.00 часа, на сцената на Държавна опера Стара Загора може да гледате операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини. Сюжетът на шестата си опера композиторът открива в Лондон. По време на престоя си в английската столица Пучини гледа едноактната..

публикувано на 18.04.24 в 12:35

"Писмото на мравката" пътува към любовта

Стара  Загора продължава да чете в 19-ят книжен маратон. Поредната среща, предложена от  библиотека "Родина" на старозагорските читатели, е с Мария Донева и нейната последна книга „Писмото на мравката“. Една романтична поема в стихове, която..

публикувано на 15.04.24 в 15:21

Изложба "Художници юристи" ще бъде открита днес

В навечерието на Деня на българската конституция и професионалния празник на юристите ще бъде открита изложба "Художници юристи". Тя се организира от Съюза на юристите в България за пета поредна година. Творбите на Антония Коева, Гергана Атанасова, Ива..

публикувано на 15.04.24 в 14:35
Камерен окестър

38-ите Музикални празници „Златната Диана“ ще преминат под знака "Завръщане към началото"

Завръщане към началото – под този знак ще бъдат 38-ите Музикални празници „Златната Диана“ в Ямбол. Това каза за Радио Стара Загора Красимира Султанова, концертмайстор и художествен ръководител на организаторите от Камерния оркестър „Дианополис“...

публикувано на 11.04.24 в 14:48

Спектакъл на "Алегра" ще подари люлка на децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания

Спектакъл на детско-юношеската студия за сценични изкуства "Алегра" ще подари люлка на  децата от Дневния център за деца и младежи с увреждания в Стара Загора. Половината от приходите от продажбата на билетите за спектакъла "Орисници" през април, са..

публикувано на 11.04.24 в 09:45

Карнавалът в Габрово обявява конкурс и събира гости през май под мотото "Маkе Карнавал, not war"

Ежегодният карнавал в Габрово тази година посреща гости от цялата страна и чужбина  от 17 до 19 май. По време на карнавалното шествието отново ще дефилират стотици участници в колоритни костюми. Ще преминават и големи макети на личности и герои,..

публикувано на 10.04.24 в 15:17

Музиката на Стинг е послание към света

„Не мога да си представя живота, без да работя! Обичам усещането нещо да предстои. Мисля, че съм пристрастен към това.“ Думите са на Стинг. Изрича ги през 2020 година. Същата в която Военен Биг Бенд-Стара Загора, с диригент капитан Цветомир..

публикувано на 09.04.24 в 13:30

Младостта на България запява песните на Калинка Згурова

Фолклорни таланти от 26 общини в България ще участват в VI национален конкурс-надпяване "С песните на Калинка Згурова" . Музикалното събитие ще се проведе на 13 и 14 април в родното село на странджанската певица - Дебелт, община Средец.  Основен..

публикувано на 09.04.24 в 10:04

Изложба с подбрани пейзажи, интериори и натюрморт на Донка Костантинова гостува в Стара Загора

От 9 април до 4 май  в залата за временни изложби на Художествена галерия Стара Загора се представя гостуващата изложба на Донка Константинова (1894-1973) с подбрани пейзажи, интериори и натюрморти, която е посветена на 130 години от рождението на..

публикувано на 08.04.24 в 18:32