Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мобилни екипи от адвокати ще помагат на бедни и жертви на домашно насилие

4
Мария Павлова - заместник-министър на правосъдието

Мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори в Стара Загора, Велико Търново и Варна ще дават правна помощ на представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на трите области. Те ще помагат и на хора с ниски доходи, жертви на домашно насилие, жени, деца и представители на малцинствени общности.

Първият от трите пилотни пунктове бе представен в Стара Загора от заместник - министъра на правосъдието Мария Павлова и председателя на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева.

Те се разкриват по проект „Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромската общност“, финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

Срещите с нуждаещите се от правна консултация ще се провеждат както в помещения на центровете на адвокатските колегии, така и на място в ромските квартали и отдалечените населени места.

Там работят мобилни групи от адвокати и ромски медиатори, които предоставят първична правна помощ Адвокатите дават конкретна правна информация за начина, по който гражданите могат да защитят правата си, включително и чрез завеждане на дела

„Един от основните приоритети на Министерството на правосъдието е популяризиране и предоставяне на по-голям достъп на гражданите до праводсъдие. От началото на проекта през 2020 година до месец май тази година са осигурени 433 консултации, от които 304 мобилни“, съобщи заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

В момента в Стара Загора с проекта са ангажирани 6-ма адвокати, като ще бъде обявен конкурс за още желаещи. Максималният предвиден брой от една адвокатска колегия е 20. В града към момента се работи с един медиатор, каза ръководителят на проекта Диляна Гитева.

Предвидени са обучения на мнимум 300 адвокати от цялата страна.

По проекта е заложено създаването на координационен център, чрез който всички ангажирани с домашното насилие институции ще могат да си взаимодействат. Предвидено е създаването и на мобилно приложение в помощ на потърпевши, каза Наталия Илиева, председател на Националното бюро за правна помощ и уточни, че в пунктовете ще се дава само безплатна правна помощ, но ще се съдейства и за изготвяне на документи и водене на дела.

Реализацията на проекта с норвежко финансиране е предвидена до 2023 година. Общата му стойност възлиза на 750 хиляди евро. 


Галерия

Още от категорията

Водноелектрическа централа на язовир

Откриха телата на издирваните баща и син от село Копринка

Телата на 5-годишния Ангел и неговия баща Божидар са били открити днес във водите на язовир Копринка.  Случаен минувач забелязва автомобил във водоема и подава сигнал на тел. 112.  След изваждането на колата от полицията установяват в нея труповете на..

публикувано на 01.08.21 в 20:57

Червен код за опасни жеги в понеделник за 9 области

За 2 август 2021-ва година Националният институт по метеорология и хидрология обявява трета степен - червен код - за опасно високи температури над 41 градуса в областите: Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара..

публикувано на 01.08.21 в 16:50

При катастрофа край с.Радиево е загинала една жена, друга е ранена

При челен сблъсък на две коли е загинала жена. Катастрофата е станала тази сутрин малко преди 11 часа на пътя Димитровград - Стара Загора в участъка след село Радиево, съобщиха от КАТ - Пътна полиция Хасково. При произшествието има и друга пострадала жена,..

публикувано на 01.08.21 в 15:05

Минчо Афузов благодари на екипите, участвали в гасенето на пожара край Твърдица

Областният управител на Сливен Минчо Афузов изрази благодарност на всички участници в гасенето на големия горски пожар край Твърдица, съобщиха от областната администрация. Огненото бедствие от 27 до 29 юли бе тежко изпитание. Бяха обхванати силно..

публикувано на 01.08.21 в 13:12
Снимката е илюстративна

Пожарът край хасковското село с. Брягово е овладян

Пожарът край с. Брягово, община Хасково  е овладян, съобщават от областната управа.  Обработеният периметър е 7,5 км. Няма опасност за населението. Пожарът е низов. Пламъците обхванаха близо 3000 дка широколистна гора и сухи треви. В..

публикувано на 01.08.21 в 09:53

Туристи от Сливен ще популяризират стоте войводи с походи по стъпките на четите им

С поход до с. Медвен, родното място на Захари Стоянов и до Агликина поляна – изворите на р. Луда Камчия в Стара планина продължава двудневния поход „По стъпките на Стоил войвода“. С похода Туристическо дружество „Стоте войводи“ в Сливен  поставя..

публикувано на 01.08.21 в 09:10

Стара Загора се поклони пред паметта на бранителите си

„31 юли е денят, в който почитаме тези, които се бориха геройски за защитата на нашия любим град. Ще минават години и десетилетия, но на този паметен ден гражданството на Стара Загора винаги ще обръща поглед към историческия хълм „Чадър могила". Ще си..

публикувано на 01.08.21 в 09:10

182 нови случая на коронавирус у нас, две положителни проби в Стара Загора

182 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие при направени близо 13 хиляди теста.  Положителните проби остават под процент и половина - 1,41 на сто от всички изследвани, показват данните на Единния информационен портал към..

публикувано на 01.08.21 в 08:50

Започва Богородичният пост

Богородичният пост започва на 1 август. Той е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината. През тези две постни седмици – от 1 до 14 август, църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение..

публикувано на 01.08.21 в 08:20

Пожар гори югоизточно от хасковското село Брягово

Пожар гори югоизточно от село Брягово, община Хасково. 8 екипа на РДПБЗН-Хасково гасят пламъците на място, съобщиха от Областна администрация-Хасково. Пожарникарите са локализирали пожара от страната към село Корен като сега техните усилия са насочени..

публикувано на 31.07.21 в 18:22