Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията ограничи трудовата мобилност в ЕС

Европейският парламент прие Резолюция относно трудовата мобилност и защита правата и интересите на работниците в ЕС.

Предвид кризата с COVID-19 и наложените здравни мерки от страните в ЕС, вниманието се насочи основно към новите реалности и затрудненията за мобилните работници, които произтичат от това.

Евродепутатът от ЕНП Радан Кънев даде пресконференция на която представи акцентите в доклада за трудовата мобилност в ЕС и зачитането на правата на мобилните работници.

Той обърна внимание на факта, че в условията на пандемия са били нарушени не само правото на свободно движение на работниците, но и социални, лични и човешки права, а животът на мобилните работници е бил изложен на висок риск.

Резолюцията за трудовата мобилност засяга и въпроси като необходимостта от преразглеждане на карантинните изисквания за работниците в стратегически производствени вериги за доставки; ролята на Европейския орган по труда в защита на правата на мобилните работници. Подчертава се и нуждата от още по-добра координация между социалните системи на страните членки по отношение на трудовата мобилност, включително чрез създаването на цифров европейски социалноосигурителен номер.

В репортажа е засегнат и въпроса за завръщането на голям брой работещи и останали без работа лица в страни от ЕС в България след първата вълна на  COVID-19 и намаляващият брой на българите, които успяват за започнат работа в ЕС заради антиковид мерките и труден достъп заради здравните изисквания наложени от страните – членки на ЕС.

Жулиета Върлякова, началник отдел „Посреднически услуги“ в Бюрото по труда Стара Загора съобщи, че от март 2020 до края на юни 2021 г. близо 500 души са се върнали, като по-масово е било завръщането на хората от региона на Стара Загора през 2020 година. От началото на тази година до края на юни завърналите се са 157 души, а 57 лица са декларирали и заминали на работа в страни от ЕС.

Пандемията промени  условията за работа и живот в целия Европейски съюз. Полина Йорданова работи в университет в Хелзинки, Финландия, където тя и колегите ѝ са били помолени да не напускат страната, защото може да имат проблеми при завръщането си заради здравните изисквания.

За тези, които в пандемичната обстановка потърсиха възможности за работа в ЕС се оказа значително по-трудно не само да намерят работа, но и да се придвижат до страните, в които имаше шанс за започнат. Заради противоепидемичните мерки и изисквания на различните страни, авиокомпания отказва да качи на борда Симеон Нанев, който трябва да се яви на интервю за започване на работа. Това се случва и с много други българи, тръгнали да работят в Европа.

В доклада, представен от евродепутата Радан Кънев се обръща внимание, че правото на европейските граждани  да работят във всяка държава-членка, както и на  малкия бизнес да работи през граница и да предлага услугите си в ЕС, трябва да се разглежда като нещо положително и да се поощрява, а не да се използва условно за противопоставяне на Изтока и Запада с политически цели. Акцентът трябва да е в положителния ефект от свободното движение на работници и услуги в рамките на ЕС.Още от категорията

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35

По пътя на трансформацията: Териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030г. трябва да бъде факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата от..

публикувано на 22.09.21 в 10:46
Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Ваксини, справедлив "зелен" преход и сигурност бяха част от акцентите в дебата за състоянието на Евросъюза

През тази седмица се проведе дебат за състоянието на Европейския съюз в Европарламента. Ускоряване на ваксинацията в световен мащаб, продължаване на борбата с изменението на климата, по-силна европейска отбранителна екосистема бяха част от..

публикувано на 17.09.21 в 11:24

35 семейства в община Стара Загора са обхванати от Европейската гаранция за детето

Над 330 домакинства от най-уязвимите общности, в които живеят близо 900 деца и възрастни, са обхванати и подпомогнати в зависимост от нуждите им от екипите за мобилна работа на терен по проекта за пилотно прилагане на „Европейската гаранция за..

публикувано на 15.09.21 в 08:50

На какъв етап са общините от област Стара Загора в разработването на ПИРО 2021г.-2027г.

Община Стара Загора вече разработва   проект за  План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., информира Георги Симеонов, Директор Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора. Той  уточни, че..

публикувано на 10.09.21 в 09:40
Драматичен театър

Реновирането на културни институти с евросредства е възможна мисия

Стари манастири и църкви, стенописи оцелели въпреки превратностите на времето, археологически разкопки, народни читалища, театри, галерии, изложбени зали, исторически музеи, етнографски обекти запазили наследството на предците ни, мостове, по чиито..

публикувано на 08.09.21 в 08:50

Младежи от цяла Европа се учат на биоземеделие от възрастните хора на град Шипка

През май месец тази година евродепутатите приеха „Еразъм+“ за периода 2021-2027 г. - водещата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Програмата, която вече е доказала важната си роля за насърчаването на..

публикувано на 03.09.21 в 08:40

Европейският корпус за солидарност в подкрепа на балетното изкуство

Чрез програмата „Европейски корпус за солидарност“  балетната трупа на държавната опера в Стара Загора успешно привлича млади артисти вече втори сезон. Проектът „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ е одобрен през август 2021 г. и чрез..

публикувано на 01.09.21 в 09:55

Оползотворяване на биоразградими отпадъци чрез компостиране

Настоящата криза вследствие на коронавируса подчерта ограничеността на суровините и проблемите с климата, които  изискват преминаването към въглеродно неутрална, екологично устойчива, чиста от замърсители икономика. Развитието на кръгова..

публикувано на 27.08.21 в 10:52

SLAPP дела – предизвикателство за ЕС

Разпространението на коронавируса ускори натиска върху работата на журналистите през последната година, а инвазията на дезинформацията задълбочава проблемите. Това коментира Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в..

публикувано на 25.08.21 в 09:05