Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проект за генетично изследване ще изяснява заболяването Периневрални кисти на Тарлов

Преди да бъде вписано в списъка с редки заболявания у нас

За първи път в България ще бъде направено изследване за генетичното заболяване „Елерс-Данлос“  на пациенти с Периневрални кисти на Тарлов. Това ще се случва по научен проект, спечелен пред Медицински университет – София. Изследванията ще се извършват в лаборатория в столицата при д-р Тихомир Тодоров. Основен двигател на този проект е Моника Маринова, председател на Сдружението на Тарловите пациенти в България.Затова и таргет групата, която ще бъде изследвана по проекта са 14 души от Сдружението на пациентите с Периневрални кисти на Тарлов, съобщи Моника Маринова.

Тя поясни, че е дадено началото на тези изследвания през месец юни. Проектът е за една година. Общата му стойност е 17 хиляди лева, а финансирането, осигурено към момента е за 10 хиляди лева, заради което Моника Маринова разчита на дарители.С предлаганата научна разработка от проекта ще се изяснят генетичните основи на заболяването в България, което все още не е включено в списъка на редките заболявания у нас, уточни Маринова. Тя припомни, че още чака отговор от Комисията по редки болести със становище на екпертите. През месец септември 2020г. от Сдружението беше входираното в Министерството на здравеопазването предложение за включване на Периневрални кисти на Тарлов в списъка на редките заболявания, установени в Република България.

Общо 126 са пациентите с Кисти на Тарлов, членове на Сдружението. За тях Моника Маринова организира онлайн семинар за взаимопомощ с лектор Станислава Събева, психолог и психотерапевт, на 22 юли.


Още от категорията

Приемат 150 първокурсници в Медицински колеж

150 ще са първокурсниците в Медицинския колеж към Тракийския университет. Общо 20 студенти са приети държавна поръчка по новите специалности – Ортопедичен техник и Медицински оптик. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 24.07.21 в 12:30

Д-р Мирослава Петрова-Досева: Здравословното хранене може да бъде много лесно

Всички знаем колко важна е хидратацията за организма ни особено през летните месеци, но рядко обръщаме внимание на количеството и качеството в чинията си. „Здравословното хранене може да бъде много лесно, като на първо място променим своето..

публикувано на 21.07.21 в 11:33

1 % от хората страдат от шизофрения

Около 1% от хората по света страдат от шизофрения, сочат данните на Световната здравна организация. Това означава, че у нас от болестта са засегнати около 70 000 души. 15 нови случая на болестта откриват лекарите на всеки 100 000 души...

публикувано на 17.07.21 в 12:39

Д-р Пламен Яковлиев: Предпазните средства срещу COVID-19 провокират алергии

На 8 юли отбелязваме Световния ден за борба с алергиите.  По инициатива на Световната организация за борба с алергиите (WAO) с Решение на Световния конгрес за борба с алергиите в Мюнхен, Германия от 2005 година. Целта е популяризиране на информацията..

публикувано на 08.07.21 в 09:36

Сънната апнея води до хипертония

Обструктивната сънна апнея е сериозен рисков фактор за възникването и прогресирането на  артериална хипертония, сърдечни аритмии, сърдечна недостатъчност, захарен диабет, нарушения в паметта, деменция, неповлияваща се от лечението депресия и..

публикувано на 07.07.21 в 19:32

Поредна кръводарителска акция

Организаторите на месеца на кръводаряването в Стара Загора подготвят поредна акция в последната седмица на месец август. Кампанията е традиционна за сдружение „Самаряни“ и ще се проведе в Къщата на архитекта. Това съобщи в здравното предаване..

публикувано на 03.07.21 в 12:34

Община Сливен се включва в проекта „България срещу диабета“

Община Сливен се включва в проекта „България срещу диабета“. На 3 юли, събота, от 17 до 20 часа в Сливен, пред сградата на НТС ще има разположен пункт на който гражданите ще могат да получат информационни материали, както и да направят анкета за риска от..

публикувано на 28.06.21 в 16:25

Приемат 130 първокурсници по медицина

Общо 130 първокурсници по специалност Хуманна медицина се очаква да бъдат приети през новата учебна година в Медицинския факултет на Тракийския университет. От тях държавната поръчка е 47, а платеното обучение е предвидено за 84-има студенти...

публикувано на 26.06.21 в 12:29

19 рехабилитатори получиха дипломи

19 абсолвенти от специалността Медицинска рехабилитация и ерготерапия от випуск 2020 получиха своите дипломи. Те са част от общо 263-мата студенти, завършващи Медицинския факултет на Тракийския университет. Церемонията се състоя на форума на..

публикувано на 19.06.21 в 12:50

8 са новите случаи на ковид-19 в Стара Загора

За изминалото денонощие общо 8 са новорегистрираните случаи с коронавирус в Стара Загора. Данните за последните 24 часа сочат, че през триажния кабинет в града са преминали 20 пациенти, като двама от тях са дали положителна проба за ковид-19...

публикувано на 12.06.21 в 12:49