Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Църов: Нашите обекти са от билото на Стара планина до средата на Дунавската равнина

11
Иван Църов
Снимка: Здравка Маслянкова

Близо 370 000 лева отпуска за археологически разкопки, проучвания и реставрация Министерството на културата за Великотърновска област. Финансирането е за общо 11 проекта.

Директорът на РИМ - Велико Търново, д-р Иван Църов, съобщи, че са кандидатствали по шест проекта, но само 4 от тях са получили одобрение. "Кандидатствахме за финансиране от 160 000 лева, но по одобрените проекти получихме около 105 000 лева", уточни археологът. И тази година той продължава проучванията си в югозападния сектор на форума на древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. 

"Всяка година се каня да приключа, но все излизат нови интересни неща. Оказа се, че на това място има един малък площад с една перистилна колонада. Тя е пряко свързана със западната стена на одеона, малкия театър. Този малък театър, който е проучван през 60-те години на XX век може да се окаже, че е изпълнявал функциите на градски съвет. Установих че има една част, която е под открито небе, а друга е като портик с колонади. Твърде е вероятно този малък площад да е използван и за пазар", обяснява Църов. "Съвсем неочаквано, в едни ями, които са били с цел укрепване на колонадата, открих различни фрагменти от мерителна маса. Този род мерителни маси обичайно са били разположени на градския площад. На плота им е имало мензура – отвор с обем, посредством който властите са контролирали и търговците на зърно, а и всички останали търговци." Археологът поясни, че отстрани на мерителната маса, на ръба, има гладиаторска сцена. Тя представлява един ден на гладиаторски игри. И всичко това под звуците на воден орган - хидравлис, продължава разказа си д-р Църов, който повече от четири десетилетия работи на археологически обекти, под парещите лъчи на слънцето. "Ако човек няма откривателски дух той не е в професията. Аз съм щастлив човек. Имал съм възможност, хобито ми да стане професия."

В прикачения звуков файл ще научите за помощта на Николай Шаранков при разчитане на каменните надписи от древноримския град Никополис ад Иструм. Най-добрият български епиграф е верен приятел на археолозите от цяла България.  

По данни от Министерството на културата на крепостта Трапезица този сезон ще работят отново три екипа. В южния сектор  проучва екипът на Деян Рабовянов, който е обезпечен с 34 995 лв. В сектор „Север“ работи проф. Константин Тотев, който получава 32 894 лв. Археологът Мирко Робов ще ръководи разкопките в сектор „Изток“ с финансиране от 32 898 лв.

Във Велико Търново ще продължат археологическите проучвания и на средновековен манастир и ранновизантийска базилика и тракийски некропол в квартал „Френкхисар” на Стария Търновград. Ръководител на изследванията е проф. Хитко Вачев, а финансирането е в размер на 34 150 лв. Проф. Константин Тотев ще работи и по църквата „Свети 40 мъченици” с осигурени 27 998 лв.

Археологически екип под ръководството на Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново, за пореден сезон ще работи на средновековната крепост Ряховец край Горна Оряховица благодарение на държавни средства на стойност 27 945 лв.

Калоян Чакъров ще реализира проект „Геофизика” в римския град с предвидени 17 680 лв.

Александър Чохаджиев продължава проучванията на селищна могила край Петко Каравелово, а работата на изследователя е обезпечена с 27 931 лв. 
Иван Църов поясни, че не е запознат в детайли с финансовата рамка на осигурените средства, но познава в детайли работата на колегите си. Той информира, че от 26-28 юли Велико Търново ще бъде домакин на Национална научна конференция. На нея са поканени над 200 археолози, но заради противоепидемичните мерки събитието ще се проведе онлайн.   
31 са обектите които управлява РИМ - Велико Търново. Кои от тях не бива да пропускате? И защо директорът на музея обича да казва, че обектите за които отговаря са от билото на Стара планина до средата на Дунавската равнина, чуйте в прикачения звуков файл:
Старата столица на България е разположена върху хълмовете Царевец, Трапезица и Света гора. В този магичен град човек лесно разбира думите на летописците и пътешествениците нарекли го Втори Рим и Трети Константинопол.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

Четиринадесетото издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол

Поредното издание на националния театрален конкурс „Този свят е и мой“ ще се състои в Ямбол на 10 май. Творческата изява е за деца и ученици от първи до 12 клас, които имат афинитет към театъра и сцената. Заявки за участие се приемат до 8 май, съобщиха..

публикувано на 22.04.24 в 14:00

Триумф на българското хорово изкуство в Италия

Смесеният хор „Петко Стайнов” (при Народно читалище „Искра-1860”) от град Казанлък с диригент Младен Станев се завърна след успешно участие в Международния музикален фестивал и хоров конкурс „Микеланджело Буонароти“, който се провежда ежегодно в града..

публикувано на 22.04.24 в 11:28