Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

.Човекът на Левски в село Златна ливада бил Христо Комитата

„Моят дядо Христо Димитров Комитата е бил най-близкият човек на Левски в с. Златна ливада. Няколко пъти дядо ми се е срещал с него и Левски се е крил в неговата къща, когато минавал насам или е идвал в Чирпан при Георги Данчов Зографина. Веднъж, когато тръгвали рано сутринта за с. Ябълково по комитетски дела, дядо ми преоблякъл Дякона в женски дрехи и го повел към каика, с който трябвало да преминат реката. Каякарят засукал мустак и започнал да задява „младата жена“. „Но дядо ми му показал запасаната малка брадвичка на кръста си и му дал да разбере, че ако закачи момата, ще му отсече главата. Когато слезли от лодката, Левски похвалил дядо ми за смелостта и му казал, че бил безстрашен като комита. От тогава вероятно остава и прякора му Христо Комитата.“ Така започва разказа си за спомените, които се предават от уста на уста в рода на дядо Христо Комитата и жена му баба Дяля Комитката тяхната праправнучка Ирина Панева, кметски наместник на чирпанското село „Златна ливада“. Споменът, разказван в рода на Комитови, все още е жив, че веднъж младият Левски  дошъл из тукашните села и в близката местност „Кукумявкините камъни“ заръчал на мома от Алтън чеир –турското име на с. Златна ливада, да намери дядо Христо комитата. И да му каже да носи ножици със себе си, че го чака другоселец на това място. Дядото бил беден човек, нямал други ножици, затова взел ножиците, с които стрижат овцете и отишъл на срещата. Тогава Дяконът подстригал косите си. „Затова съм убедена, че Дяконът е захвърлил расото си не край сопотския манастир, а тук край Златна ливада…Тогава селото се е казвало Алтън чеир“, продължава  спомените на своя род Ирина Панева.

 Наскоро нейни братовчеди разказали какво знаят от техните родители. Когато Левски е опериран от апандесит двадесетина дена са го гледали в малката къщичка на баба й Дяля и дядо Христо. За съжаление днес къщата в с. Златна ливада не е запазена – с времето се е срутила след като наследниците не могли да се разберат. Макар през 70-.те години на миналия век един от братовчедите да събрал достатъчно документи, по неизвестни причини, къщата не могла да стане музей.  

 „Дядо ми бил дребен, но много енергичен и много смел човек. Майка ми е разказвала, че баба ми Дяля, която хората наричали заради него  Комитката, го гледала дълги години на легло. Бил ранен като опълченец в боевете на Шипка и трябвало баба ми да върти цялата къща и челяд. Тя  доживяла до 100 и няколко години. От нея знаем за връзката на Апостола с  дядо ми и за идванията му в селото“, завърши разказа си Ирина Панева.

  

Още от категорията

Нейрографика или как да управляваме живота си с рисуване

Определяна като цветосбъдване, нейрографията използва изкуството като средство за подобряване на комуникацията, намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве. Как можем да се научим да рисуваме нашите мисли с помощта на графични..

публикувано на 19.10.21 в 11:33

Коледен базар ще има в Ямбол

Ямбол ще организира празничен коледен базар между 27 ноември и 2 януари догодина, съобщиха от общинския пресцентър.  За първи път жителите и гостите на града ще могат да се потопят в приказна, празнична атмосфера, включваща специален макет,..

публикувано на 18.10.21 в 18:51
Георги Николаев

Наръчник насърчава младите хора в живота

Когато планирахме създаването на този продукт, ние целяхме да създадем не просто книга, а практическо четиво, което да е от полза на всеки, който желае да развива себе си, своите личностни качества и социални умения. Поради това, избрахме да го..

публикувано на 12.10.21 в 13:09

"Лудите мечки" на поход "В царството на дивите циклами"

На 9 и 10 октомври група от 20 души ще участва в поход "В царството на дивите циклами" по маршрут Дряново - Кръста - Чуката - Св. Марина.Организатор на похода е Планински клуб "Лудите мечки“. Събитието е безплатно, но заявка за участие се дава..

публикувано на 08.10.21 в 09:40

Старозагорски археолог е част от „Гласът на България“

Той се казва Мартин Акинреми и е на 32 години, от Стара Загора. По професия е археолог, но музикалната му звезда изгря на сцената на музикалният формат „Гласът на България“. Това е момчето, което бе избрано единодушно от целият екип на журито да..

публикувано на 06.10.21 в 13:58
Община Стара Загора

В началото на 1928 година Стара Загора е управлявана по едно и също време от двама кметове

Днес експозицията на Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде с вход свободен от 10.00 ч. до 18.00 ч. На рекламния екран пред РИМ – Стара Загора ще бъде представена Презентация на тема: ”5 октомври – Ден на Стара Загора”. От 11.30 часа..

публикувано на 05.10.21 в 07:05

"Умопомрачение" с актьора Стефан Иванов

На 11.10 (понеделник) от 19.30 часа в Културен център – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в най – новата комедия в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска комедия от..

публикувано на 01.10.21 в 15:40

„Умопомрачение“ с Койна Русева и Асен Блатечки

На 11.10 (понеделник) от 19.30 часа в Културен център – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в една от най – страхотните комедии в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска..

публикувано на 01.10.21 в 13:01
Хасково, Областна администрация

Представят проучени туристически обекти и маршрути в Хасково и Къркларели

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково е домакин на събитието „Вдъхновение за достъпно пътуване“ : „Дестинация: Трансграничен регион“. То е част от проекта, наречен „Трансгранична мрежа за достъпен туризъм”. Финансирането е осигурено по..

публикувано на 01.10.21 в 08:56

„Тангото на живота“ с Нели Рангелова

„Тангото на живота“ е новата песен на любимата изпълнителка Нели Рангелова в дует с виртуозния цигулар Веско Ешкенази, която завладя ефира. „Целият живот на човек може да бъде оприличен на едно танго, в което има страст.“ – споделя събеседничката,..

публикувано на 30.09.21 в 15:40