Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

.Човекът на Левски в село Златна ливада бил Христо Комитата

„Моят дядо Христо Димитров Комитата е бил най-близкият човек на Левски в с. Златна ливада. Няколко пъти дядо ми се е срещал с него и Левски се е крил в неговата къща, когато минавал насам или е идвал в Чирпан при Георги Данчов Зографина. Веднъж, когато тръгвали рано сутринта за с. Ябълково по комитетски дела, дядо ми преоблякъл Дякона в женски дрехи и го повел към каика, с който трябвало да преминат реката. Каякарят засукал мустак и започнал да задява „младата жена“. „Но дядо ми му показал запасаната малка брадвичка на кръста си и му дал да разбере, че ако закачи момата, ще му отсече главата. Когато слезли от лодката, Левски похвалил дядо ми за смелостта и му казал, че бил безстрашен като комита. От тогава вероятно остава и прякора му Христо Комитата.“ Така започва разказа си за спомените, които се предават от уста на уста в рода на дядо Христо Комитата и жена му баба Дяля Комитката тяхната праправнучка Ирина Панева, кметски наместник на чирпанското село „Златна ливада“. Споменът, разказван в рода на Комитови, все още е жив, че веднъж младият Левски  дошъл из тукашните села и в близката местност „Кукумявкините камъни“ заръчал на мома от Алтън чеир –турското име на с. Златна ливада, да намери дядо Христо комитата. И да му каже да носи ножици със себе си, че го чака другоселец на това място. Дядото бил беден човек, нямал други ножици, затова взел ножиците, с които стрижат овцете и отишъл на срещата. Тогава Дяконът подстригал косите си. „Затова съм убедена, че Дяконът е захвърлил расото си не край сопотския манастир, а тук край Златна ливада…Тогава селото се е казвало Алтън чеир“, продължава  спомените на своя род Ирина Панева.

 Наскоро нейни братовчеди разказали какво знаят от техните родители. Когато Левски е опериран от апандесит двадесетина дена са го гледали в малката къщичка на баба й Дяля и дядо Христо. За съжаление днес къщата в с. Златна ливада не е запазена – с времето се е срутила след като наследниците не могли да се разберат. Макар през 70-.те години на миналия век един от братовчедите да събрал достатъчно документи, по неизвестни причини, къщата не могла да стане музей.  

 „Дядо ми бил дребен, но много енергичен и много смел човек. Майка ми е разказвала, че баба ми Дяля, която хората наричали заради него  Комитката, го гледала дълги години на легло. Бил ранен като опълченец в боевете на Шипка и трябвало баба ми да върти цялата къща и челяд. Тя  доживяла до 100 и няколко години. От нея знаем за връзката на Апостола с  дядо ми и за идванията му в селото“, завърши разказа си Ирина Панева.

  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстрациите в детските книги

"По дрехите посрещат, по ума изпращат" е казал мъдрият ни народ, но в контекста на най-книжният месец от годината, април, ще си позволя да интерпретирам с " По корицата посрещат, по съдържанието изпращат". А корицата, обикновено е украсена с илюстрация,..

публикувано на 23.04.24 в 16:30

Изложба в Чирпан събира снимки на абитуриенти от 70-те до 90-те години

Община Чирпан организира изложба със снимки на абитуриенти от 70-те, 80-те и 90-те години. До 10 май си събират всеки желаещ може да предостави фотографии, запечатали уникални моменти на някогашните зрелостници. Изложбата ще бъде открита на 24..

публикувано на 22.04.24 в 13:17

Старозагорка е ушила знамето на Клисура в Априлското въстание

Стара Загора може да се гордее с много имена, посветили себе си на Отечеството – дали живота си за свободата и подчинили дейността си на просперитета ни като народ. Днес, много от тези имена са забравени или останали незаслужено неизвестни за днешните..

публикувано на 20.04.24 в 08:00

Млади радиолюбители разработиха проект за независимо електрозахранване на комуникациите при бедствия и аварии

В Световния ден на радиолюбителя - 18.04, ще ви срещнем с инж. Георги Воденичаров, преподавател в Професионалната гимназия по електротехника и технологии "Г.С. Раковски" в Стара Загора  и Мариян Вълчанов, ученик от 11 клас. Инж...

публикувано на 18.04.24 в 09:35

80 години от "Черния Великден"

На днешния 17 април се навършват точно 80 години от най-жестоката бомбардировка над София по време на Втората Световна война.  На 17 април 1944 година,  по обед,  350 американски бомбардировачи, придружавани от изтребители „Тъндорболт“ и „Мустанг“,..

публикувано на 17.04.24 в 07:05

Чирпанлия представлява старозагорци при изработването на Търновската конституция

  В Деня на Българската конституция ще си припомним за един от онези избраници, които имат честта да представляват своя край и съграждани при изработването на основния закон за дейност на възродената българска държава след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 16.04.24 в 07:55

Деца помагат на деца

Деца помагат на деца – едва ли това е изненада за родителите, които възпитават добродетелност и емпатия у своите наследници. Извън семейството, фондация „Благотворител“ дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за..

публикувано на 14.04.24 в 11:45

Щъркели гостуват в градината на фотографа Александър Иванов

Александър Иванов един от най-разпознаваемите български фотографи . Художникът на светлината от години снима България от птичи поглед. Хиляди са кадрите му направени от мотоделтапланер и парапланер, намерили място в албумите му. След нашествието на..

публикувано на 10.04.24 в 12:13

Международен ден на безопасната игла

10 април е Международен ден на...безопасната игла. Днес се навършват 175 години от патентоването й. Заслугата е на американеца Уолтър Хънт . Патентът на парчето огъната медна тел с обезопасяващ накрайник първоначално е наречена  "карфица за дрехи"...

публикувано на 10.04.24 в 11:30

Време ли е за смяна на автомобилните гуми?

Температурите се задържаха вече две седмици над 10 градуса и шофьорите започнаха да сменят гумите си. През последния месец в Стара Загора, гумаджийниците имат много работа, каза Цветан Зафиров – собственик на автосервиз. „Сред..

публикувано на 08.04.24 в 15:08