Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенчо Черкезов: Трудно се създава хармония между природата и политиците

5
Тенчо Черкезов
Снимка: Мила Маринова

Жътвено време е! И докато на политическия фронт две партии пожънаха почти едни и същи проценти, по време на извънредните парламентарни избори, от народната симпатия, синдикалистите пресметнаха, че 700 000 са работещите бедни. Други се заеха да връщат лентата от едни отминали и незабравени в най-новата ни история времена, времена на политически договорки и гръмки обещания. 

Жътвено време е, но каква реколта прибрахме в хамбарите и какви личности в 46-то народно събрание? Коментарите на анализаторите вървят като пълноводна река, а хората от чиято работа зависи осигуряването на прехраната ни, лаконично коментират ситуацията: "Крайно време е да тръгнем напред, икономически, защото сега сме много надолу, но се надяваме, че при едно добро ръководство всичко ще бъде преодоляно. Нещата ще потръгнат, бизнесът ще започне да работи, в по-нормални условия, а когато условията за труд са добри, резултатите не закъсняват."

Тези думи чух и записах, в стопанския двор на кооперация "Бъдеще". Наруших неволно обедната почивка на работещите, които обсъждаха политическата и селскостопанската жътва. Гледах лицата им, попили жарките лъчи на слънцето, слушах думите им  и си мислех, че народът ни за такива предани на земята хора е казал, че си тежат на мястото. Те знаят. Могат. Правят. Създават условия за работа на млади и подготвени кадри, да работят земята, която ни храни. А един от тях Тенчо Черкезов. "Роден съм в село Бъдеще преди 77 години. Завършил съм селскостопански техникум. Следвах агрономия. Известно време бях преподавател. Подготвях научната си работа, когато ме поканиха за сътрудник в БЗНС. Няколко години бях председател на окръжното ръководство на БЗНС, после преминах в областното ръководство на БЗНС - Хасково. Демокрацията създаде предпоставките партия БЗНС да изчезне от политическия фронт, но от фронта на земеделието не можаха да изкарат.", обяснява председателят на кооперацията, който нарочно или случайно спести във визитката си, че е бил народен представител. 

И вместо за добивите от жътвата разговорът пое по вадите на политиката. "Имах и тази възможност да "посетя" този висок форум, каквото е Народното събрание, за един мандат. Много бурни бяха годините, на границата на социализма и новата демокрация. Политиката изисква хора, които умеят да разбират другите. Това е едно от главните условия. Политиците трябва да притежават компетентност, висока култура, да могат да изслушват, да дават ясен отговор на хора, да общуват на разбираем език. Политикът не е само човек, който дава добри перспективи. Истинският политик говори вярно за настоящето, а за да може да се направи съответната преценка, трябва не само да посочва, в речите, и показва, в срещите си, а трябва и да работи. Работата е основното, за което са избрани депутатите в Народното събрание.", красноречиво обяснява Черкезов.

10 000 дка земеделска земя и 3 000 дка под аренда обработва кооперация "Бъдеще", за да уплътнява на 100 % техниката си. Селскостопанският двор е модерен и подреден като аптека. Старите халета са реновирани с нова мазилка и покривна конструкция. Зад ролетните им врати е част от прибраната от полето реколта и подготвените внушително големи торби за наторяване. На фон от ясно синьо небе и море от слънчогледи, председателят на кооперация "Бъдеще" Тенчо Черкезов обобщава резултатите: "860 кг/дка при пшеницата, 640 кг/дка при ечемика, 420 кг/дка при рапицата. Стараем се да приберем реколтата, за да не бъдат гладни хората. Ние като селскостопански работници, работещи под слънцето и небето, имаме много пречки в дейността си, но едновременно с това успяваме да овладеем изискванията на природата. Успяваме да бъдем в хармония с нея, защото чрез  природата ние намираме своето място в живота. Това е нашето верую. Хората, които се занимават с политика имат друго верую. Те вярват в голяма степен на себе си и малко познават природата. И затова хармония между тях и природата, между тях и хората, трудно се създава."

Тенчо Черкезов не крие, че инвестира в скъпа селскостопанска техника и в подобряване на базата. Хората сами търсят по-привлекателните условия на труд, а когато те са налице, работата върви и печалбата е добра. Той признава, че селскостопанската работа го привлича от ранно детство, но тогава "времето бавно минаваше, а сега много бърза." Спомня си, че през 1951 година вижда за първи път прикачен комбайн и вършачка, въпреки че има техника, част от нивите се жънат на ръка. "И се водеше една страхотна агитация. Слушал съм и хубави и лоши думи за ТКЗС-то. Свидетел съм на тези минали години, но моето детство е изпълнено с много голяма романтика. Този канал от който сега взимаме вода за поливане, в моето детство беше лятна къпалня за мен и приятелите ми", казва с носталгия Тенчо Черкезов, чието детство е минало по полетата  на родното му село Бъдеще. "Трудът на хората по полето не беше лек, но те бяха щастливи", допълва накрая събеседникът ми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Токът за домакинствата няма да поскъпне от 1 юли

Голямата промяна за потребителите у нас се очаква през 2026 година, когато би трябвало да излязат на либерализирания енергиен пазар. Предстои да видим как ще се случи това, защото все още законовата уредба не регламентира този процес, заяви пред Радио..

публикувано на 03.04.24 в 09:20

"Резерватът „Баюви дупки-Джинджирица“ - ценна защитена територия у нас."

"Резерватът „Баюви дупки-Джинджирица“ е сред най-старите в нашата страна. Обявен е през 1934 г., а територията му е разположена в североизточната част на Пирин. Растителното разнообразие на резервата включва около 500 вида висши растения. В него се..

публикувано на 29.03.24 в 10:10