Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В природен парк „Сините камъни“ - 30% от биоразнообразието на България

Увеличава се интереса на туристите към природен парк „Сините камъни“ край Сливен, споделят Марияна Симеонова и Красимир Цуцов, експерти в парка. Те взеха участие в изнесеното студио на Радио Стара Загора в Сливен, като припомниха, че на територията на „Сините камъни“ се срещат много ендемични видове растения и защитени видове животни.

„В природния парк има над 1000 вида растения, 333 от тях са лечебни, всяко трето растение е някаква билка, затова и природният парк е интересен и богат. Имаме и много интересни защитени видове. Сред растенията се среща Тракийският клин (лат. Аstracantha thracica), ендемично растение, оцеляло от времето на динозаврите. Урумовото лале (лат. Tulipa urumoffii) се среща единствено тук в България. По проект на МОСВ работихме за опазването на още 8 защитени вида“, сподели Красимир Цуцов. Той припомни, че се работи и по проекти за работа със защитените животински видове, като грабливите птици и костенурките.


През миналата година се отбелязва и сериозен ръст на посещаемостта в местността Карандила, където са отчетени над 5 хиляди, при около 2 хиляди преди това. Видимо интересът беше по-голям по-време на пандемията, коментира Марияна Симеонова. Тя припомни, че се прави много за поддръжка на инфраструктурата, извършват се ремонтни дейности, редовно се организират и почиствания, като благодари и на всички доброволци, които се включват в инициативите в парка.

Доц. Нели Грозева, ботаник и зам.-ректор на Тракийския университет в Стара Загора припомни, че от учебното заведение съдействат и участват в проекти за мониторинг и опазване на защитените видове в парк „Сините камъни“.


„Природен парк „Сините камъни“ има толкова много екологични ниши и толкова преплетени почвени типове и релеф, че в него са се настанили изключително много растения, животни, микроорганизми, гъби. Висшите растения, като пример, около 30% от биоразнообразието на България се среща тук“, разказа доц. Нели Грозева. Тя припомни, че Тракийския университет работи активно с колегите от парка от 2003 г.

„Днес на дневен ред е мониторинг на един от ендемичните видове -  Българския ранилист (лат. Betonica bulgarica), а също и биоразнообразието от млечнокисели бактерии, които ще потърсим съвместно с експертите от парка. Това е продължение на нашите съвместни проекти“, коментира доц. Грозева. 


Още от категорията

Туристическо влакче радва жителите и гостите на Казанлък

За жителите и гостите на морските ни курорти туристическите атракционни влакчета са обичайна гледка. Малко обаче са градовете в страната, които предлагат тази услуга за всички, които искат да съчетаят полезното от запознаването с туристическите..

публикувано на 27.09.21 в 16:48

Постоянна експозиция на открито разказва историята на Узунджовския панаир

Постоянна информационна експозиция разказва историята на прочутия Узунджовски панаир. Тя е ситуирана в двора на църквата „Успение Богородично“ в с. Узунджово. Откриването на информационната експозиция е по повод 27 септември – Световен ден на..

публикувано на 27.09.21 в 15:56

ТД "Сърнена гора" отбеляза Световния ден на туризма

С две предварителни инициативи отбеляза днешния Световния ден на туризма Туристическо дружество „Сърнена гора“. В събота в Стара Загора се състоя традиционния общоградски поход, проведен беше и двудневен поход в Родопите. Това съобщи в предаването..

публикувано на 27.09.21 в 11:28

Община Ямбол обявава конкурс за изработка на идеен проект за бюст-паметник на Васил Левски

Паметникът на Левски трябва да е съставен от две взаимосвързани части - бюст-паметник (метал и камък) и постамент (камък), с обща височина до 3,5 м. На авторите се дава свобода при създаване на композицията, която трябва да предава правдиво характера на..

публикувано на 24.09.21 в 05:45

Световна премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат”

На 16 октомври от 19.00 часа на сцената на зала1 на Националния дворец на културата ще се състои световната премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров. За първи път от десетилетия ще бъде представено голямо балетно..

публикувано на 23.09.21 в 10:59

С уникална изложба отбелязват Световния ден на туризма в Стара Загора

С представянето на изложбата „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол" ще бъде отбелязан  27 септември- Световен ден на туризма, в Стара Загора. Официалното откриване на експозицията ще бъде в 17.30 часа в Музея на религиите...

публикувано на 23.09.21 в 09:59

Учителка от Стара Загора участва в Научната сесия по повод 65 години от създаването на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна

Научната сесия по повод 65 години от създаването на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия се проведе на 17 септември 2021 г. във Военния клуб в София. В програмата бяха включени презентации на представители от ИЯИЯЕ – БАН,..

публикувано на 23.09.21 в 09:00
Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план

Краеведът Снежана Маринова: Вестта за Независима България обхожда Стара Загора като електрически ток

Денят 22 септември 1908 година – обявяване независимостта на България е отбелязан и в Стара Загора тържествено и с въодушевление, сподели в интервю краеведът Снежана Маринова. Градът е украсен със знамена, гражданите ликуват. Местният вестник „Зора“..

публикувано на 22.09.21 в 14:35

Стойчо Керев представя книгата "Измамна реалност" в Стара Загора

Тази книга е за хората, които са готови да приемат познанието като начин на живот. Да не спират да се образоват и да бъдат любознателни изследователи на своето време. Години наред ние живеем в една реалност, която заплашва да се превърне в наш дом. Но..

обновено на 22.09.21 в 11:56
ул

110 години празнува ямболската улица "Независима България"

В България почти всеки по-голям град има улица "22 септември" или "Независимост" . Днес, когато отбелязваме 113 години от обявяването на Независимостта на България с кореспондентката ни Румяна Стефанова ви предлагаме разходка из ямболската улица..

публикувано на 22.09.21 в 11:42