Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обсерватория и панорамни асансьори може да направят Чинията на Бузлуджа топ дестинация

Дора Иванова и Добрин Цветков.
Снимка: Живко Иванов

Място за конференции, изкуство, прожекции и дори за обсерватория са част от акцентите в представения днес в Казанлък План за опазване и управление на паметника на Бузлуджа. Презентацията на архитект Дора Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“ и арх. Добрин Цветков бе показана в Исторически музей „Искра“ по време на международна конференция посветена на противоречивите паметници и наследство в Европа. В нея взеха участие 30 експерти от 8 държави.

 

В бъдеще възстановената „Чиния“ на Бузлуджа може да разказва драматичната история от близкото минало, но също така и на прехода и на самата сграда, споделя арх. Дора Иванова. В плана за основната зала е да може да се използвана за различни събития и научни конференции. Да се използват падащи екрани, които да се използват по различни начини, да разделят пространството или да се използват да прожектиране на различно съдържание.

„Могат да бъдат и фон за изложби, както и да подобрят акустиката на сградата“, допълва арх. Добрин Цветков.

В галерията основно предизвикателство са прозорците, които липсват в момента. В представената концепция се предлага в дъждовни дни да има възможност на тях да се прожектират пейзажи или информация за околните обекти. Да се провеждат уъркшопи и семинари. Терасата с прозорци  предлага и красиви гледки към Казанлъшката долина и Стара Планина.

„За да привлечем хора на върха на планината трябва да има различни и многобразни функции“, казва Дора Иванова

А безспорно атрактивна е идеята за обсерватория на върха на пилона с рубинената звезда.

„Сградата се намира на 1500 метра надморска височина и възможността да се качи човек над облаците е нещо уникално и затова предвиждаме да има стъклен асансьор към две платформи на последното ниво. От там хората могат да разгледат страхотните гледки, както и да се разходят надолу и да разгледат рубинените звезди“, разказа още архитект Иванова от фондация „Проект Бузлуджа“.

Плановете могат да бъдат осъществени само ако сградата все пак бъде опазена. Затова и продължава кампанията за набиране на средства за запазване на мозайките от външния кръг на Чинията на Бузлуджа.

В помощ на кампанията се организира и благотворителния фестивал Open Buzludzha Fest. Организатори са Фондация "Проект Бузлуджа", Bar Dak, Малин Миланов - Монти, с подкрепата на Община Казанлък, партньори и доброволци.

Културното събитие ще се проведе на петък и събота (24 и 25 юли) на поляната край хижа „Бузлуджа“ и в него ще се включат популярни групи и изпълнители като Уикеда, Стефан Вълдобрев, Иван Шопов, Оги 23, Мила Роберт и други любими музиканти. 

Още от категорията

Нейрографика или как да управляваме живота си с рисуване

Определяна като цветосбъдване, нейрографията използва изкуството като средство за подобряване на комуникацията, намаляване на стреса и подобряване на психичното здраве. Как можем да се научим да рисуваме нашите мисли с помощта на графични..

публикувано на 19.10.21 в 11:33

Коледен базар ще има в Ямбол

Ямбол ще организира празничен коледен базар между 27 ноември и 2 януари догодина, съобщиха от общинския пресцентър.  За първи път жителите и гостите на града ще могат да се потопят в приказна, празнична атмосфера, включваща специален макет,..

публикувано на 18.10.21 в 18:51
Георги Николаев

Наръчник насърчава младите хора в живота

Когато планирахме създаването на този продукт, ние целяхме да създадем не просто книга, а практическо четиво, което да е от полза на всеки, който желае да развива себе си, своите личностни качества и социални умения. Поради това, избрахме да го..

публикувано на 12.10.21 в 13:09

"Лудите мечки" на поход "В царството на дивите циклами"

На 9 и 10 октомври група от 20 души ще участва в поход "В царството на дивите циклами" по маршрут Дряново - Кръста - Чуката - Св. Марина.Организатор на похода е Планински клуб "Лудите мечки“. Събитието е безплатно, но заявка за участие се дава..

публикувано на 08.10.21 в 09:40

Старозагорски археолог е част от „Гласът на България“

Той се казва Мартин Акинреми и е на 32 години, от Стара Загора. По професия е археолог, но музикалната му звезда изгря на сцената на музикалният формат „Гласът на България“. Това е момчето, което бе избрано единодушно от целият екип на журито да..

публикувано на 06.10.21 в 13:58
Община Стара Загора

В началото на 1928 година Стара Загора е управлявана по едно и също време от двама кметове

Днес експозицията на Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде с вход свободен от 10.00 ч. до 18.00 ч. На рекламния екран пред РИМ – Стара Загора ще бъде представена Презентация на тема: ”5 октомври – Ден на Стара Загора”. От 11.30 часа..

публикувано на 05.10.21 в 07:05

"Умопомрачение" с актьора Стефан Иванов

На 11.10 (понеделник) от 19.30 часа в Културен център – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в най – новата комедия в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска комедия от..

публикувано на 01.10.21 в 15:40

„Умопомрачение“ с Койна Русева и Асен Блатечки

На 11.10 (понеделник) от 19.30 часа в Културен център – Стара Загора ще гостуват Койна Русева, Асен Блатечки, Стефан Иванов, Никол Карабинова, Никола Парашкевов в една от най – страхотните комедии в България. „Умопомрачение“ е брилянтна американска..

публикувано на 01.10.21 в 13:01
Хасково, Областна администрация

Представят проучени туристически обекти и маршрути в Хасково и Къркларели

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково е домакин на събитието „Вдъхновение за достъпно пътуване“ : „Дестинация: Трансграничен регион“. То е част от проекта, наречен „Трансгранична мрежа за достъпен туризъм”. Финансирането е осигурено по..

публикувано на 01.10.21 в 08:56

„Тангото на живота“ с Нели Рангелова

„Тангото на живота“ е новата песен на любимата изпълнителка Нели Рангелова в дует с виртуозния цигулар Веско Ешкенази, която завладя ефира. „Целият живот на човек може да бъде оприличен на едно танго, в което има страст.“ – споделя събеседничката,..

публикувано на 30.09.21 в 15:40