Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младите пеят /не само/ джаз

Павел Цонев и ученици от НУМСИ "Христина Морфова" за концерта: Младите ще пеят /не само/ джаз
Снимка: Мила Маринова
Творческият колектив "На улицата" продължава да представя "Музикантите на Стара Загора". В събота, 24 юли, от 20 часа, пространството около фонтан "Пингвините" е запазена арт-територия за Павел Цонев трио и възпитаници от класовете по "Поп и джаз пеене" в НУМСУ "Христина Морфова". Музикалното събитие е част от летните прояви на Община Стара Загора в афиша "Романтика през юли". Младите артисти ще зарадват публиката с популярни и обичани от нея песни. "Старозагорци ще слушат джаз в класически състав от инструменти, без бас китара, а с контрабас. Визуално изглежда много приятно", поясни Павел Цонев. Той подчерта, че две от участничките в концерта, Цветелина Петрова и Дебора Георгиева, вече са приети в Музикалната академия "Панчо Владигеров". Цветелина е завършила учебната година с пълно отличие, това се отнася и за оценките й от матурите, допълни той, а Дебора уточнява, че е насочила усилията си и към НАТФИЗ.

Концертът ни е готов от юни, сега само поддържаме форма с репетиции, обяснява преподавателят на момичетата, които се надяват младите хора на Стара Загора да ги подкрепят с присъствието си, в събота вечерта, за да се убедят на място, че джазът е много много романтична музика. "Включили сме самба, боса-нова, балади, песни от мюзикъли, жанровото разнообразие е голямо. Смятаме, че съгражданите ни могат да отделят час от времето си. Нека дойдат. Да ни видят и чуят. Надяваме се, да прекараме една, цветна, лятна, различна, музикална вечер на открито.

   

"За пръв път виждам ученици, които влизат истински в стилистиката на тази музика. Те искат да разберат наистина какво е сърцето на джаза. И влагат сърцето си в това", категоричен е Павел Цонев.

Още от категорията

Димитър Атанасов: Искам да върна бляскавата слава на театъра в Димитровград

Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" има нов директор. Артистът от Хасково Димитър Атанасов поема управлението на димитровградската културна институция, след Тодор Боянов. Атанасов е дипломиран магистър по "Арт мениджмънт". Завършил е..

публикувано на 20.10.21 в 16:30

Старозагорската балетна трупа – в световната премиера на първия от 40 години насам нов балетен спектакъл

Балетната трупа на Държавна опера Стара Загора под ръководството на прима балерината Силвия Томова участва в най-новата българска танцова мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров. За първи път от над 40 години ще бъде представено голямо..

обновено на 16.10.21 в 09:22
Мария Донева

Мария Донева представя „Книга за нас“ и „Нетърпение в кутия“

В 18.00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора ще се състои „Вечер с нас“-събитие от програмата на Есенните литературни дни, които се провеждат в Стара Загора. По време на проявата ще бъдат представени последните две стихосбирки на..

публикувано на 14.10.21 в 17:12

Ели Видева: Комбинацията от смях и любов е животоспасяваща

Трима известни поети от Хасково днес /13.10/ гостуват в Димитровград. Поканата към Ели Видева, Росица Станева и Борислав Белев-Бел е отправена от ръководството на Клуба на дейците на културата . Творците от двата града често имат съвместни изяви, а..

публикувано на 13.10.21 в 16:02
Картина на Тоска Запрянова

Тоска Запрянова представя юбилейна изложба в хасковската галерия "Форум"

В хасковската галерия "Форум", днес от 17.30 часа, художничката Тоска Запрянова представя самостоятелна и юбилейна  изложба. Над 40 платна, предимно пейзажи и натюрморт, ще видят ценителите на изобразителното изкуство. Тоска Запрянова е от Първомай...

публикувано на 12.10.21 в 16:31

Театралната трупа в родното село на актьора Петър Василев ще носи името му

Днес се навършват 110 години от рождението на Петър Василев, един от доайените на българския театър . Той беше живата история не само на българския театър, но и на националната култура през последните десетилетия на XX век.    Неговата театралната..

публикувано на 09.10.21 в 13:55

Нови издания за Георги Илиев и Димитър Подвързачов представят в Стара Загора

Юбилейни сборници, посветени на 140 години от рождението на Георги Илиев и Димитър Подвързачов ще бъдат представени на 11-ти октомври от 17,00 ч. в регионалната библиотека в Стара Загора. Те са резултат от съвместния труд на специалистите от Музей..

публикувано на 09.10.21 в 10:10

Маргарита Хранова: „Сън“ е повече от песен (снимки и видео)

Какво се случва, когато един от най-характерните и безспорни гласове в българската музика се срещне с изяществото и таланта на една от най-чаровните ни актриси в песен. Случва се магията на изкуството. В най-новата песен на Маргарита Хранова „Сън“..

публикувано на 08.10.21 в 14:59

Басът Ивайло Джуров ще се превъплъти в Атила

Старозагорската опера открива новия творчески сезон с операта "Атила" от Джузепе Верди. Спектакълът е съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри, Италия. Музикалният шедьовър ще оживее пред публика на  29 и 30 октомври. Суперпродукцията е първата за..

публикувано на 08.10.21 в 14:34

Възраждат есенните литературни дни в Стара Загора

Есенни литературни дни ще завладеят Стара Загора от 11 октомври до 6 ноември. Инициативата на Община Стара Загора цели да представи пред публика както нови, така и известни автори, сред които Георги Господинов, Мария Донева и др. Участие ще вземе и..

публикувано на 06.10.21 в 16:01