Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Диалогът е добър знак за формиране на правителство и предотвратяване на нови избори

Бойко Борисов се опитва да предотврати разпад в ГЕРБ, смята политологът

Tошко Йорданов и Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

„Българският избирател постави партиите в ситуация, при която те трябва да си сътрудничат помежду си. Всички опити това сътрудничество да бъде избегнато ще доведат до провал в опита за съставяне на правителство“, заяви в коментар за Радио Стара Загора политологът Борис Попиванов. По думите на политическия анализатор инициираният от „Има такъв народ“ диалог и разговори е добър знам, че се търси възможност за формиране на кабинет, който да предотврати нови избори. Борис Попиванов посочи, че за разлика от наложените практики до момента от партията на Слави Трифонов са избрали по-сложен и гъвкав подход за комуникация. Политологът видя зад инициираните разговори от „Има такъв народ“ опит за решаване на „квадратурата на политическия кръг". „От една страна формацията иска да покаже, че провежда нова политическа линия без коалиции и договаряне на министерски кресла, а от друга обаче търси подкрепата на 121 народни представители. Това е сложна формула“, заяви анализаторът. Той прогнозира, че правителство ще бъде съставено, но предрече кратък хоризонт на действие.

Борис Попиванов обърна внимание на основната разлика между вота на 4 април и този на 11 юли. Според политолога в предишния 45-ти парламент все още е била налична хипотезата за съставяне на правителство около ГЕРБ, което в момента, по думите му, е напълно изключено. Попиванов подчерта, че с действията си в момента партията на Бойко Борисов не се опитва да спечели нова подкрепа, а да задържи настоящите си избиратели. „Тази формация не е изградена върху идеология, а на база консумацията на власт. Когато тя свърши, това носи риск от разпад“, заяви Борис Попиванов. 

Интервюто на Теодора Иванов с Борис Попиванов може да чуете в звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи е обявен за шест области на страната

За днес от  Националния институт по метеорология и хидрология при БАН издадоха предупреждение от първа степен –  жълт код, за интензивни валежи и гръмотевични бури . Очакват се количества от 20-30 mm,  локално до 40-50 mm . Предупреждението е в сила за..

публикувано на 18.04.24 в 04:58

Дават под наем на Общината сградата на бившия АГ -комплекс в Стара Загора

Сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс да бъде отдадена за срок от 10 години под наем на община Стара Загора, е едно от решенията на Общото събрание на акционерите на Университетската многопрофилна болница в Стара Загора Така за..

публикувано на 17.04.24 в 17:19

Няма пострадали хора заради силния вятър, от общината призовават да бъдем внимателни

12 сигнала за паднали от силния вятър дървета и клони са получени този следобед в Община Стара Загора. Някои от тях – върху автомобили, други – върху контактната тролейбусна мрежа. Всички сигнали са обработени, съобщи по Радио Стара Загора  Радостин..

публикувано на 17.04.24 в 17:04

„Добрите практики на фокус 2024“ ще събере българската образователна общност

За трета година „Добрите практики на фокус 2024“ ще събере българската образователна общност  на 20 април в столицата . Събитието цели да стимулира обмяната на опит, да провокира смислени дискусии и да представи нови възможности за справяне с..

публикувано на 17.04.24 в 16:07

Свиленград финансира първите си стипендианти в медицински специалности

Кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев подписа и връчи договорите на първите стипендианти на общината в медицински специалности, съобщиха от общинския пресцентър. Верена Калчорова, Катя Димитрова, Виолета Айгърова и Ивелина Карнобатлиева получават..

публикувано на 17.04.24 в 16:04

Наука и бизнес се обединиха за запазване на традиционни породи овце

„Национално сдружение за развъждане на традиционни (местни) породи свине“ бе учредено в Тракийския университет по време на учредително събрание. В сдружението с нестопанска цел се включват две от водещите български висши учебни заведения – Тракийски..

публикувано на 17.04.24 в 15:30

Възможностите за кандидатстване през електронната платформа на програма "Култура" представиха в Стара Загора

Информационна  среща относно новосъздадената  електронна платформа на Програма „Култура“ за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата  проведе екип на Община Стара Загора с екип от фирмата – изпълнител на софтуера...

публикувано на 17.04.24 в 15:28

Делото "Дебора" започна от третия опит

Всички страни по делото "Дебора" този път се явиха в съдебната зала в Пловдив и започнаха пледоарии по процедурата. Пред журналисти Дебора Михайлова лаконично заяви, че вече е много изнервена и иска справедливост.  Делото в Районния съд започна..

публикувано на 17.04.24 в 14:47

ИТН: Може Слави Трифонов да е водач на листата в Хасково

„Може Слави Трифонов да е водач на листата на парламентарните избори в Хасково“, това отговори общинският лидер на ИТН в Хасково Иван Иванов на журналистически въпрос. Според местната структура все още е рано да се говори за подреждане на листите за..

публикувано на 17.04.24 в 14:30

В Стара Загора се проведе регионална среща „Бизнесът за образованието“

В Международен младежки център в Стара Загора бизнесът се срещна отново с образованието на регионална среща по проект „Дуалното обучение в България“/ GoDUAL при Стопанска камара Австрия и Община Стара Загора.  Това е повече от социално – отговорна мисия,..

публикувано на 17.04.24 в 14:23