Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Диалогът е добър знак за формиране на правителство и предотвратяване на нови избори

Бойко Борисов се опитва да предотврати разпад в ГЕРБ, смята политологът

Tошко Йорданов и Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

„Българският избирател постави партиите в ситуация, при която те трябва да си сътрудничат помежду си. Всички опити това сътрудничество да бъде избегнато ще доведат до провал в опита за съставяне на правителство“, заяви в коментар за Радио Стара Загора политологът Борис Попиванов. По думите на политическия анализатор инициираният от „Има такъв народ“ диалог и разговори е добър знам, че се търси възможност за формиране на кабинет, който да предотврати нови избори. Борис Попиванов посочи, че за разлика от наложените практики до момента от партията на Слави Трифонов са избрали по-сложен и гъвкав подход за комуникация. Политологът видя зад инициираните разговори от „Има такъв народ“ опит за решаване на „квадратурата на политическия кръг". „От една страна формацията иска да покаже, че провежда нова политическа линия без коалиции и договаряне на министерски кресла, а от друга обаче търси подкрепата на 121 народни представители. Това е сложна формула“, заяви анализаторът. Той прогнозира, че правителство ще бъде съставено, но предрече кратък хоризонт на действие.

Борис Попиванов обърна внимание на основната разлика между вота на 4 април и този на 11 юли. Според политолога в предишния 45-ти парламент все още е била налична хипотезата за съставяне на правителство около ГЕРБ, което в момента, по думите му, е напълно изключено. Попиванов подчерта, че с действията си в момента партията на Бойко Борисов не се опитва да спечели нова подкрепа, а да задържи настоящите си избиратели. „Тази формация не е изградена върху идеология, а на база консумацията на власт. Когато тя свърши, това носи риск от разпад“, заяви Борис Попиванов. 

Интервюто на Теодора Иванов с Борис Попиванов може да чуете в звуковия файл: 


Още от категорията

Доброволци от "Клуб за Бъдеще" чистиха старозагорски парк

Членове на новоучредения в Стара Загора "Клуб за Бъдеще" почистиха парк "Св. Игнатий Старозагорски" - по-известен като градинката на "Пиперка". Участниците в благоворителната инициатива събраха различни отпадъци, намерени в зелените площи. Това е първата..

публикувано на 28.01.23 в 10:27

В Ямбол започва ремонт на Младежкия дом "Георги Братанов"

В Ямбол започва дългоочакваният ремонт на Младежкия дом "Георги Братанов". Емблематичната сграда, в която са сключили брак стотици двойки, е на повече от 50 години и до момента не е основно ремонтирана. Проектът за модернизирането на сградата е на..

публикувано на 28.01.23 в 10:14
Община Сливен

Кметът на Сливен обяви за неучебни 30 и 31 януари заради грипа

 Община Сливен обяви два дни грипна ваканция за учениците. 30 и 31 януари ще бъдат неучебни за училищата в общината, гласи заповед на кмета Стефан Радев от днес. Причината е високата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания...

публикувано на 27.01.23 в 18:51
Недостроената нова болница в Ямбол

Новата сграда на областната болница в Ямбол ще бъде завършена до есента

Новата сграда на областната болница в Ямбол, която се строи повече от 40 години,ще бъде завършена до есента на тази година, обявиха от ръководството на лечебното заведение. Подробности от Даниела Костова.  Строителните дейности са подновени след..

публикувано на 27.01.23 в 18:28
проф. Йовчо Йовчев дмн, Изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Остава висок броят на пациентите с усложнения след грип в УМБАЛ "Киркович"

Остава висок броят на пациентите с усложнения след грип и остри респираторни заболявания в Университетската болница в Стара Загора, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.  Той уточни, че от началото на месеца до днес в..

публикувано на 27.01.23 в 17:16

Старозагорските ученици се връщат в клас в понеделник

Учениците в Старозагорска област ще се завърнат в класните стаи в понеделник, 30 януари .   През изминалите четири дни те се обучаваха от разстояние в електронна среда и няма никакви индикации, това да продължи и в началото на следващата..

обновено на 27.01.23 в 17:12
Радостин Танев

Община Стара Загора с проверки за незаконни сметища

Екип на община Стара Загора прави обиколка, за да маркира незаконни сметища и да набележи мерки за преодоляванията им, съобщи ресорният зам.-кмет Радостин Танев. Той добави, че проверката е установила голямо незаконно сметище в кв.  „Три чучура -..

публикувано на 27.01.23 в 17:12

Затварят част от казанлъшка улица в понеделник

От 30.01.2023 г., понеделник, се въвежда временна организация и безопасност на движението със затваряне на двете пътни платна за движение, спиране и паркиране на пътни превозни средства по ул.„Иван Вазов" в град Казанлък , както следва: - В участъка  от..

публикувано на 27.01.23 в 16:59
Община Стара Загора

Кметът Живко Тодоров ще се срещне с представители на Германо-Българската индустриално-търговска камара

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров ще се срещне на 30 януари (понеделник) с представители на Германо-Българската индустриално-търговска камара. Това съобщиха от общинския пресцентър.   Заедно с част от екипа си, градоначалникът ще обсъди..

публикувано на 27.01.23 в 16:17

Кой посегна на животни в Павел баня - все още не се знае, въпреки наградата, обявена от кмета Бесоолу

Превенция, действаща зоополиция, съвместна работа на институциите ще доведат до намаляване на случаите на насилие над животни, каза за Радио Стара Загора Ивелина Недкова от "Анимал Хоуп"  - Казанлък. В началото на годината сигнал от природозащитната..

публикувано на 27.01.23 в 16:10