Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Минчо Афузов благодари на екипите, участвали в гасенето на пожара край Твърдица

Областният управител на Сливен Минчо Афузов изрази благодарност на всички участници в гасенето на големия горски пожар край Твърдица, съобщиха от областната администрация.

Огненото бедствие от 27 до 29 юли бе тежко изпитание. Бяха обхванати силно пресечени местности, до които достъпът с наземна техника бе невъзможен. В гасенето на ръка бе ангажиран значим човешки ресурс, заяви областният управител.  „Успяхме да се справим благодарение на проявения кураж на пожарникари,  горски служители, военнослужещи от Сухопътните войски и ВВС, доброволци.  С техника ни помогна  „Мини Марица – изток" ЕАД.  Екипите работиха денонощно в горящи терени, при екстремално високи температури. Хеликоптерите от авиобазата в Крумово навлизаха в непрогледни облаци от дим, за да изливат вода върху огъня и да помогнат в гасенето. На мястото на бедствието видях само силни, доблестни мъже, с които трябва да се гордеем", каза още Минчо Афузов.

Той изпрати благодарствени адреси до РД „Пожарна безопасност и защита на населението" и поверените му структури; до пожарната, общинското горско предприятие и доброволците от Твърдица, до командирите на ВВС и авиобаза – Крумово, пилотите и инженерно-техническия състав на базата, участвали в гасенето, до командирите на Сухопътните войски и военно формирование 22 220 – Сливен и военните, които също се включиха в потушаването,  до ръководството на Югоизточното държавно предприятие и горските стопанства и дирекции, които през цялото време бяха рамо до рамо с пожарникарите, до ръководството на „Мини Марица – изток" ЕАД.

Пожарът е потушен, но денонощното наблюдение продължава от екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението" и Общинското горско предприятие – Твърдица.  Извършва се обход на мястото за наличие на тлеещи огнища. При нужда се гаси с вода от гръбни пръскачки или с маркучи.   

От областната администрация предупреждават, че опасността от възникване на пожари остава заради високите дневни температури, които достигат до 38 – 40 градуса. 


Още от категорията

Шест катастрофи за няколко часа на пътя Стара Загора – Казаnлък

Шест пътнотранспортни произшествия са се случили в днешния ден на главния път Стара Загора – Казанлък. При инцидентите няма пострадали. Екипи на полицията са се отзовали на всеки сигнал, който е бил подаден на спешния телефон 112, разкриха за Радио Стара..

публикувано на 16.10.21 в 16:51

Областни управители излизат с предложения пред МС, част от тях са свързани със законодателни промени

На национална работна среща на областните управители проф. Мария Нейкова предложи държавата да не разходва средства за събаряне на незаконното строителство, а този разход да бъде за сметка на нарушителя. В Стара Загора се проведе национална..

публикувано на 16.10.21 в 14:34

В 26 града събират „Капачки за Бъдеще“

Инициативата „Капачки за бъдеще“ продължава, а деветата поред кампания за набиране на средства за закупуване на неонатална линейка ще се проведе на 16 и 17 октомври в различни градове в цялата страна, съобщи за Радио Стара Загора създателят на..

публикувано на 16.10.21 в 09:53
Летище „Джон Ф. Кенеди“, Ню Йорк

САЩ отварят границите си за хора от 33 държави, ако са ваксинирани и с отрицателен Covid тест

Съединените щати обявиха, че от 8 ноември ще отворят границите си за пътници от 33 държави, които са ваксинирани и са с отрицателен тест за коронавирус, направен 72 часа преди пътуването. Това съобщи Би Би Си. Новите правила бяха обявени от Белия дом...

публикувано на 16.10.21 в 09:35
ТЕЦ

България закрива въгледобива до 2030г., ако използва пари от Фонда за справедлив преход

България е поставена пред избора да използва предвидените 1,3млрд. евро по линия на европейския Фонд за справедлив преход , но да затвори въгледобива си до 2030г. или да се откаже от тези пари. Условието за усвояването на средствата е било обявено..

публикувано на 15.10.21 в 19:25
Надпис с името на Ямбол и неговия девиз е новата придобивка, която ще радва жителите на града.

Измамници събират дарения за детски площадки от името на Община Ямбол

Измамници използват измислени дарителски кампании, за да събират пари от граждани или фирми под предлог, че ще бъдат предоставени на Община Ямбол. Подобен сигнал достигна до двама от заместник-кметовете на община Ямбол. Мъж се е свързал с..

публикувано на 15.10.21 в 17:06
Снимка: Община Стара Загора

Премахнаха мигащия зелен сигнал на светофарните уредби в Стара Загора

По препоръка на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" и Европейския център за транспортни политики, беше премахнат мигащият зелен сигнал по светофарните уредби в град Стара Загора, информират от общинския пресцентър. В становището на..

публикувано на 15.10.21 в 16:27
Снимка: Христо Христов

Високите цени на тока са завишили неколкократно разходите на ВиК- Хасково

Високите цени на тока са завишили неколкократно разходите на ВиК- Хасково. Цената на водата в Хасково няма да се увеличава на този етап, въпреки поскъпването на електроенергията. Поскъпване с 15 ст. на кубик или цена от 3.66 може да се очаква при..

публикувано на 15.10.21 в 15:05

Хлябът поскъпна с 10 стотинки в Старозагорско

Хлябът поскъпва успоредно с цената на енергийните ресурси.  Средно цената в Старозагорско достигна около 1,20 лв, а някои видове са над 2 лв.  Много търговци отчитат, че хлябът в региона от тази седмица е с близо 10 стотинки по-скъп. „Главната..

публикувано на 15.10.21 в 15:05

Спорен казус: ЦИК vs. ЕС

Конкретен казус с отказана регистрация на листа с кандидати за народни представители в Районната избирателна комисия в Стара Загора стана повод за експертни анализи през седмицата, а в основата на проблема стои един електронен подпис. Пред Радио Стара..

публикувано на 15.10.21 в 14:15