Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентството: Процедурата по избор на премиер е в решаваща фаза

Снимка: Ани Петрова

С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза. Това посочват от президентството, след като по-рано днес лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че няма да предлага проектокабинета за гласуване в пленарна зала утре.

Слави Трифонов: Няма да предлагаме кабинета за гласуване, отиваме на избори

Още преди да дойде заявлението на Пламен Николов, че оттегля кандидатурата си - по лични причини, коментарите на бивши и настоящи конституционалисти и на преподаватели по конституционно право, макар и с известни нюанси, бяха еднозначни - Слави Трифонов не може да каже  ще се гласува ли или не правителството,  и че ако Николов под някаква форма не обяви, че се отказва,  трябва да има гласуване в пленарната зала.

Възможността успешен мандат за съставяне на правителство да стане неуспешен, е решение 20 на Конституционния съд от далечната 1992 година, според което до момента на гласуването могат да бъдат сменяни членове на предложеното проектоправителство.

Ползването му в случая, макар и доста хлъзгаво, е единственият, различен от гласуването в зала,  начин да се излезе от този казус без аналог, смята преподавателят по конституционно право в Пловдивския университет Христо Паунов.

„В това тълкувателно решение никъде не се говори за оттегляне въобще. Но ако се погледне малко по-широко, би могло да се приложи тази хипотеза и евентуално по този начин това гласуване да не попадне в дневния ред на Народното събрание“, каза той.

За Паунов чистият вариант е да има гласуване, отхвърляне на правителството на ИТН и връчване на мандат на втората по численост парламентарна група. Според него този казус би могъл до стигне и до Конституционния съд за ново тълкуване

Хр. Христев: Връчване на втори мандат, Хр. Паунов: Трябва гласуване в НС

В петък номинираният за премиер от „Има такъв народ“ Пламен Николов представи на президента папка с изпълнен мандат, структура и състав на проект на кабинет.

Пламен Николов представи на президента проектокабинета на ИТН

Веднага след това държавният глава издаде указ с предложение до 46-ото Народното събрание да избере кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“.

Радев подписа указ с предложение НС да избере Пламен Николов за премиер




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Промените в конституцията трябваше да бъдат обмислени по-добре

Днешният 16 април е определен за професионален празник на юристите. Навършват се 145 години от приемането на Търновската конституция. Този фундамент на правната система е най-демократичният за времето си, припомни от ефира на Радио Стара Загора..

публикувано на 16.04.24 в 08:43

99 години от най-кървавия атентат в българската история

Младият кмет на Стара Загора Никола Кирилов организира открита лекция за ученици от 8-12 клас на тема "Атентатът в църквата Света Неделя". Поводът е 99-годишнината от извършването на един от най-кървавите атентати в Европейската история ...

публикувано на 16.04.24 в 08:36
Снимка: Даниела Костова

Изложбата "Цветовете на моето детство в Ямбол" откри в родния си град Ривка Узиел-Криспин

Изложбата "Цветовете на моето детство в Ямбол" откри в родния си град Ривка Узиел-Криспин. Едва 9- годишна, през 1946 година, тя заминава за Израел, нейни експозиции са представяни  в галерии  в Европа и Африка.  В Художествената галерия „Жорж..

публикувано на 16.04.24 в 05:20

Германският външен министър: Заставаме зад българското членство в Шенген

Българският служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов и германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер посетиха днес граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". Двамата разговаряха за присъедниняването..

публикувано на 15.04.24 в 19:02
Парен локомотив

Пускат ретро влак до Казанлък за Празника на розата

Български държавни железници пускат ретро влак специално за Празника на Розата. Той ще пристигне на 31 май на казанлъшката гара и ще отпътува обратно на 1 юни, информират от община Казанлък. Датата е специално съобразена, за да осигури..

публикувано на 15.04.24 в 17:42

Смениха директора на "Мини Марица-изток"

С решение на Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД от днес са приети промени в ръководствата на „Мини Марица-изток” ЕАД, „Национална Електрическа Компания“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“ ЕАД и „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД,..

публикувано на 15.04.24 в 17:32

Община Стара Загора с три проектни идеи за „Интегрирано градско развитие“

Към три проектни идеи, с които да кандидатства по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма "Развитие на регионите" 2021-2027, се е насочила Община Стара Загора. Това са : „Изграждане на продължение на бул. Славянски“ до Алеко..

публикувано на 15.04.24 в 17:13

Вътрешните министри на България и Германия посетиха "Капитан Андреево"

Българският служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов и германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер посетиха днес граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". Двамата разговаряха за присъедниняването..

публикувано на 15.04.24 в 16:38

Пролетната акция "Да почистим Казанлък" събра над 46 хиляди килограма отпадъци

Традиционната пролетна кампания „Да почистим Казанлък“ се проведе за 5-ти пореден път през изминалия уикенд.  По време на акцията бяха събрани и извозени общо 46 740 килограма отпадъци, съобщи за Радио Стара Загора Ахмед Мехмед от Общинско..

публикувано на 15.04.24 в 16:06
Д-р Найден Илинов

Д-р Найден Илинов оглави ръководството на Зоопарк Стара Загора

Д-р Найден Илинов е временно изпълняващ длъжността директор на Зоопарк Стара Загора. Той е ветеринарен лекар и е част от екипа от 8 години. Досегашният директор д-р Ивелина Илиева е напуснала по собствено желание, но остава приятел на зоопарка, съобщи за..

публикувано на 15.04.24 в 16:00