Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В индустриален Ямбол не достига работна ръка

Снимка: интернет

Къде стои на икономическата карта един средно голям град като Ямбол в сегашната икономическа  ситуация? Отговорът на този въпрос е твърдо положителен – сутрин рано трафикът в 7,30 е много голям - на работа отиват хиляди хора. Ямбол е много по-развит индустриално от Сливен и Бургас и се доближава до Стара Загора в комплексното си развитие. Индустриален град, в който се подпомага и земеделието в поречието на р. Тунджа – плодородните почви дават живот на различни земеделски производства, благодарение и на европейските програми. „В града има пет няколко  предприятия с над 1 000 души персонал. Предприятията  с над 1000 работници са в различни сфери  - „Палфингер“, „Белла“, „“Хидравлика“ Само в  „Язаки“ работят близо 3 500 души на две смени, мебелните фирми са 15 на брой. В последните години се разкриха и модерни производства за биогаз, за производство на синтетични влакна след  преработка на пластмасовите бутилки от безалкохолно и вода.“, обобщава ситуацията председателят на Търговско-промишлената палата в града Стойчо Стойчев.  Хората имат добра платежоспособност, ако се вземе предвид, че в града има десетина хипермаркета с по 10-12 каси.  В околностите на Ямбол има пет-шест животновъдни ферми и 7 рафининерии за преработка на олио, което говори за преработката и на земеделската продукция, фуражни завода с модерна технология създадени с европейски средства. По линия на програмите за млади фермери са построени 40-50  модерни обекта за отглеждане и преработка на гъби, зеленчуци, мед. Във всяко от 50-ната села в областта има по двама –трима земеделски арендатора,  които обработват от 3-4 до 12 – 13 000 дка земя  с добра техника. Така  близо 300-400 семейства формират сериозни доходи от този вид дейност като семейни фирми с добра  култура на земеделието, според Стойчо Стойчев. „Затова и работната ръка е изчерпана. С някои от специалностите на Тракийския университет, разкрити в града, част от тези нужди на пазара на труда ще се попълнят. Но е нужно да се разкрият и други  специалности на други висши училища. Около 50 фамилии има в Ямбол, които предават  натрупаните  финанси, знания и опит за последните 15-20 години в семейния си бизнес на младите си и образовани наследници, избрали заради това да се върнат в града. Това е обещаваща насока за развитие на града в близко бъдеще.“  

 Цялото интервю за икономическото развитие на Ямбол и региона със Стойчо Стойчев, председател на ТПП, чуйте в звуковия файл. Още от категорията

доц. Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Започнахме ключови реформи в държавата, връщане към досегашния модел не може да има

Най-важната част от работата на 46-тото Народно събрание беше свързана с актуализацията на държавния бюджет, но освен нея трябва да отбележим и приемането на закона за преместването на Бюрото по защита на свидетели от правомощията на Главния..

публикувано на 16.09.21 в 14:11

Лазар Миланов: Спортното ориентиране развива мисленето

Старозагорският ученик Лазар Миланов стана Балкански шампион по спортно ориентиране на Балканиадата в Хърватия, която се проведе в края на август. Десетокласникът се състезава в категория - "Мъже до 16 години" и взе участие и четирите..

публикувано на 15.09.21 в 12:45

Хакерската атака срещу сайта за преброяване вероятно е поръчана

Хакерската атака срещу сайта за преброяване у нас най-вероятно е поръчана. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора Вихрен Славчев- експерт по киберсигурност. По думите му този тип атака цели спиране функционирането на системата, а не..

публикувано на 13.09.21 в 10:47
Ангел Джамбазки

ВМРО готви самостоятелно явяване на парламентарния вот

9 септември е дата, която бележи една от най-големите катастрофи в българската история. Тя ознаменува отделянето на България от европейската цивилизация, унищожаването на българската интелигенция и българското село. Тази оценка за преврата преди..

публикувано на 09.09.21 в 13:54

Проф. Евгений Дайнов: Хората ще са обидени на партиите на протеста

Шансовете за съставяне на правителство с мандат на БСП би трябвало да са минимални, но леко се покачиха, заяви в интервю за Радио Стара Загора политологът проф. Евгений Дайнов. По думите му всичко зависи как Корнелия Нинова ще отиграе тази..

публикувано на 30.08.21 в 09:25

Начален учител за мерките в класната стая

Най-важна е социализацията на децата и развиването на училищно поведение, затова учителите не са привърженици на онлайн обучението. Това коментира в ефира на Радио Стара Загора Мария Горчева – начален учител.  Ако по някаква причина не е..

публикувано на 27.08.21 в 09:59
Д-р Юлиян Ананиев в студиото на предаването

Юлиян Ананиев: Вече подготвяме програмата и за предстоящата учебна година

През следващата седмица ще се проведе разширено заседание на Ректорския съвет на Тракийския университет, на което ще бъде дискутиран въпроса за мерките, които ще бъдат прилагани в учебното заведение в началото на новата учебна година. Това съобщи в..

обновено на 26.08.21 в 12:46
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Актуализацията на бюджета ще претърпи промени между първо и второ четене

Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене актуализацията на бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. Така от 1 октомври ще се увеличи тежестта на всяка година трудов стаж, а пенсионерите с най-ниски пенсии ще..

публикувано на 24.08.21 в 16:02
Симона Велева

Народното събрание има право да изслушва главния прокурор и в комисии

Народното събрание има право да изслушва главния прокурор дори и в парламентарни комисии. Това коментира за Радио Стара Загора Симона Велева, доктор по конституционно право. Припомняме, че след изслушването си в Комисията по конституционни и правни..

публикувано на 23.08.21 в 10:15

Старозагорец съхранява в колекция историята на града

Николай Гичев е един от най – големите колекционери на медали, ордени, нагръдни знаци и значки, на картички и фотографии, свързани с историята на Стара Загора. Наследник е на два от най – старите и уважавани старозагорски родове – Митови и..

публикувано на 20.08.21 в 12:31