Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейският корпус за солидарност в подкрепа на балетното изкуство

Чрез програмата „Европейски корпус за солидарност“  балетната трупа на държавната опера в Стара Загора успешно привлича млади артисти вече втори сезон. Проектът „Младежка солидарност чрез балетното изкуство“ е одобрен през август 2021 г. и чрез него четири млади балерини намират професионалната си реализация в театъра. Една от тях е Александра Остатек от Полша:

Времената са трудни за артистите и тази програма е много полезна, защото особено ковид провали много проекти и много хора на изкуството загубиха работата си. На мен програмата ми позволи да продължа да работя, да остана тук и да се запозная с други хора, дошли от държави от целия свят. И това, мисля е красиво – ние получаваме помощ, за да  продължим да развиваме уменията си, защото в крайна сметка смятам, че светът без изкуство е нищо.  Какво правим в свободното си време – отиваме на кино и това е изкуство, слушаме музика, а музикантите са артисти. Затова трябва да има повече проекти като този. Сега се събуждам всяка сутрин с мисълта, че днес искам да съм по-добра от вчера. Тази опера ми дава възможности, които не могат да се получат на много места в Европа. Мога да отида в по-голям театър, но там няма да е същото, а аз искам да уча и да танцувам възможно най-много.

Проектът е с продължителност 18 месеца и е вторият подобен, който операта в Стара Загора печели. Практиката сочи, че тримата балетисти, пристигнали през 2019 г. продължават да са част от трупата, разказа директорът на операта Огнян Драганов.

Първият ни спечелен проект е едно послание към Европейската комисия, която отпуска тези средства, послание от нашия театър, от нашия град, че тези хора тук, които получават тези средства, получават своето кариерно развитие. Тези момичета, които идват в нашия балет, приемат това за своя кауза. Те са с големи качества и тук доразвиват своя талант.

Европейските средствата по проекта - 14 хиляди и 500 евро са насочени именно към израстването и промотирането на четирите балерини в България, създаване на портфолио, което да им помогне да продължат професионалната си реализиця в световните театри. Материално се подпомага и цялата балетна трупа, обясни Огнян Драганов.

Така че това е една програма, която ни дава глътка въздух, възможността да насочим към тези млади хора своето внимание и те да постигнат целите, които са си поставили, идвайки в България.

Такова е и усещането на Александра Остатек часове преди да се качи на сцената на Античния форум в Стара Загора за поредното представление. На чудесен български тя обясни:

Днес имаме спектакъл, "Дон Кихот", музиката е от Лудвиг Минкус и една приятелка – Клара Федер, ще дебютира в ролята на Китри.

Общата стойност на програмата "Европейски корпус за солидарност" за България през 2021 г. е 2,6 милиона евро, а като цяло за ЕС през 2021 и 2022 са заложени 1 милиард евро, обясни еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Целта на Европейския корпус за солидарност е да дадем възможност на младите хора да натрупат опит, да помогнат там, където виждат, че има общност, в която техния опит ще даде полза, или просто да научат още нещо. Отговорихме и на изискването на ЕП, Корпусът да не отнема работни места, да не позволява чрез него да бъдат използвани възможности, които трябва да доведат до истинска платена работа.

Договорът за администрирането на програмата Европейски корпус за солидарност за България беше подписан в началото на месец август от изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов. Крайният срок за кандидатстване с проекти по програмата е 5 октомври 2021 г. До 3 ноември 2021 г. ще могат да се изпращат предложения за участие в малки партньорства между обучителни институции от България и чужбина. 

Рубриката можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

Ограничение на скоростта до 30 км/час за превенция на пътния травматизъм обмислят в Стара Загора

53 809 е броят на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата  на територията на Област Стара Загора от началото на тази година. От тях най-много са за превишена скорост – 23 867. 119 водачи са засечени да управляват МПС с алкохол..

публикувано на 15.10.21 в 09:32
Мария Габриел

Нова програма насърчава физическата активност и здравословния живот сред европейците

В края на септември българският еврокомисар Мария Габриел стартира нова общоевропейска кампания. Инициативата се нарича „Здравословен начин на живот за всички“ и ще се провежда в рамките на две години. Финансирането й се осъществява по програмите..

публикувано на 13.10.21 в 08:50
ТЕЦ

България се бави с дискусията за енергийния преход

„България се забави с дискусията за енергийния преход. Повече няма време за губене, защото Европейският съюз очаква от страната ни конкретен ангажимент по отношение на въгледобива“ . Това заяви в рамките на онлайн дискусия,..

публикувано на 08.10.21 в 10:00

Срещата на европейската младеж дава възможност на младите да изразят позиция за бъдещето на Европа

Младежката конференция EYE2021 е възможност за хората на възраст от 16 до 30 години да изразят позиция за бъдещето на Европа. През първата седмица на октомври (от 4 до 9 октомври) хиляди млади хора се събират в Европейския парламент в..

публикувано на 06.10.21 в 08:35

Приключи приемът на кандидатури за Училища посланици на Европейския парламент

За шеста поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Тя  е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища...

публикувано на 01.10.21 в 08:45

Свиленград работи за европейско сертифициране като община с нулеви отпадъци

Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – предлага работещо решение за местните власти, които искат да подобрят ефективността и да ограничат разходите за управление на битовите отпадъци, които представляват едно от най-важните пера в..

публикувано на 29.09.21 в 09:05

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35

По пътя на трансформацията: Териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030г. трябва да бъде факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата от..

публикувано на 22.09.21 в 10:46
Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Ваксини, справедлив "зелен" преход и сигурност бяха част от акцентите в дебата за състоянието на Евросъюза

През тази седмица се проведе дебат за състоянието на Европейския съюз в Европарламента. Ускоряване на ваксинацията в световен мащаб, продължаване на борбата с изменението на климата, по-силна европейска отбранителна екосистема бяха част от..

публикувано на 17.09.21 в 11:24

35 семейства в община Стара Загора са обхванати от Европейската гаранция за детето

Над 330 домакинства от най-уязвимите общности, в които живеят близо 900 деца и възрастни, са обхванати и подпомогнати в зависимост от нуждите им от екипите за мобилна работа на терен по проекта за пилотно прилагане на „Европейската гаранция за..

публикувано на 15.09.21 в 08:50