Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В две поредни вечери - на 16 и 17 септември

Есента идва "На улицата" с урбанистични срещи

Младият български урбанизъм и тази година си дава среща в Стара Загора. Творческият колектив "На улицата" отново покани свежата генерация дейци на градската среда. На 16 и 17 септември те ще се съберат за урбанистични презентации, турове и дискусии. Надсловът този път е "На улицата 3: ТЯЛО, ДУХ, ГРАД", съобщават от Калектива.

След като преди година Стара Загора събра архитекти, урбанисти и социолози, през тази есен се открояват два акцента в двата дни: културата, отразена в урбанизма, и физическата среда в градовете.

В първия ден, озаглавен "Град и дух" (16 септември, четвъртък) гвоздей ще бъдат литературните маршрути на Лена Драголова. В 16:30 ч. от Къщата на архитекта (Творческа зона "Сава Силов") ще започне един такъв маршрут за всички желаещи. А самата дискусия започва в 18:30 в Къща-музей „Гео Милев". Дискусията ще бъде открита от представители на творческите квартали на Габрово и Варна и ще завърши със самата презентация на Лена Драголова за потенциала на литературния туризъм. За цифровизацията като начив за запазване на архитуктурното наследство ще говори арх. Христо Димитров.

Вторият ден (17 септември, петък) е именуван "Град и тяло" и отново почва в 16:30 ч. от Къщата на архитекта с урбанистична разходка. Дискусията отново е от 18:30 ч. в Къща-музей „Гео Милев". Архитектките Деница Караджова и Ивелина Иванова ще разкажат за иновативния си проект за адаптиране на училищните сгради в София. Проектът събра популярност в последните години с мотото „София избира децата". Мая Цанева пък ще обърне погледа върху безопасната среда за децата в градовете. Мая е съосновател на Сдружението "Безопасни детски площадки". Денят ще завърши с презентацията "Активно движение, активни граждани" на Ласка Ненова от популярната платформа „БГ Бъди активен".

* Събитието е със свободен вход, но с ограничен брой места. Предвиден капацитет: според санитарните изисквания и при спазване на противоепидемичните мерки.

Програма


Творчески колектив „На улицата"
Стара Загора

На улицата 3: ТЯЛО, ДУХ, ГРАД

Урбанистични срещи

16 и 17 септември 2021 г.
16 септември, четвъртък
ГРАД И ДУХ
16:30 – 18:00 ч. начало: Творческа зона „Сава Силов", Къщата на архитекта
Литературни маршрути: пешеходна разходка из част от местата на литературната памет на Стара Загора
18:30 – 21:00 ч. Къща-музей „Гео Милев"
- "Творческите локации във Варна"
арх. Явор Панев, „Таляна", Варна
- "Хитри урбанистични решения от Габрово", Шести участък, Габрово
- "Цифровизацията като начин за опазване на културното наследство", арх. Христо Димитров
- "Литературен туризъм в Старозагорския регион"
Лена Драголова
- Дискусия

17 септември, петък
ГРАД И ТЯЛО
16:30 – 18:00 ч. начало: Творческа зона „Сава Силов", Къщата на Архитекта
Места за движение: пешеходна разходка из част от новореконструираните места за активност и транспорт
18:30 – 21:00 ч. Къща-музей „Гео Милев"
- "Малките големи неща в града"
арх. Деница Караджова и арх. Ивелина Иванова, „София избира децата"
- "Безопасна и вдъхновяваща градска детска среда"; Мая Цанева, съосновател на Сдружение "Безопасни детски площадки"
- "Активно движение, активни граждани", Ласка Ненова, „БГ Бъди активен"
- Дискусия


Още от категорията

Димитър Атанасов: Искам да върна бляскавата слава на театъра в Димитровград

Общински драматичен театър "Апостол Карамитев" има нов директор. Артистът от Хасково Димитър Атанасов поема управлението на димитровградската културна институция, след Тодор Боянов. Атанасов е дипломиран магистър по "Арт мениджмънт". Завършил е..

публикувано на 20.10.21 в 16:30

Старозагорската балетна трупа – в световната премиера на първия от 40 години насам нов балетен спектакъл

Балетната трупа на Държавна опера Стара Загора под ръководството на прима балерината Силвия Томова участва в най-новата българска танцова мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров. За първи път от над 40 години ще бъде представено голямо..

обновено на 16.10.21 в 09:22
Мария Донева

Мария Донева представя „Книга за нас“ и „Нетърпение в кутия“

В 18.00 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора ще се състои „Вечер с нас“-събитие от програмата на Есенните литературни дни, които се провеждат в Стара Загора. По време на проявата ще бъдат представени последните две стихосбирки на..

публикувано на 14.10.21 в 17:12

Ели Видева: Комбинацията от смях и любов е животоспасяваща

Трима известни поети от Хасково днес /13.10/ гостуват в Димитровград. Поканата към Ели Видева, Росица Станева и Борислав Белев-Бел е отправена от ръководството на Клуба на дейците на културата . Творците от двата града често имат съвместни изяви, а..

публикувано на 13.10.21 в 16:02
Картина на Тоска Запрянова

Тоска Запрянова представя юбилейна изложба в хасковската галерия "Форум"

В хасковската галерия "Форум", днес от 17.30 часа, художничката Тоска Запрянова представя самостоятелна и юбилейна  изложба. Над 40 платна, предимно пейзажи и натюрморт, ще видят ценителите на изобразителното изкуство. Тоска Запрянова е от Първомай...

публикувано на 12.10.21 в 16:31

Театралната трупа в родното село на актьора Петър Василев ще носи името му

Днес се навършват 110 години от рождението на Петър Василев, един от доайените на българския театър . Той беше живата история не само на българския театър, но и на националната култура през последните десетилетия на XX век.    Неговата театралната..

публикувано на 09.10.21 в 13:55

Нови издания за Георги Илиев и Димитър Подвързачов представят в Стара Загора

Юбилейни сборници, посветени на 140 години от рождението на Георги Илиев и Димитър Подвързачов ще бъдат представени на 11-ти октомври от 17,00 ч. в регионалната библиотека в Стара Загора. Те са резултат от съвместния труд на специалистите от Музей..

публикувано на 09.10.21 в 10:10

Маргарита Хранова: „Сън“ е повече от песен (снимки и видео)

Какво се случва, когато един от най-характерните и безспорни гласове в българската музика се срещне с изяществото и таланта на една от най-чаровните ни актриси в песен. Случва се магията на изкуството. В най-новата песен на Маргарита Хранова „Сън“..

публикувано на 08.10.21 в 14:59

Басът Ивайло Джуров ще се превъплъти в Атила

Старозагорската опера открива новия творчески сезон с операта "Атила" от Джузепе Верди. Спектакълът е съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри, Италия. Музикалният шедьовър ще оживее пред публика на  29 и 30 октомври. Суперпродукцията е първата за..

публикувано на 08.10.21 в 14:34

Възраждат есенните литературни дни в Стара Загора

Есенни литературни дни ще завладеят Стара Загора от 11 октомври до 6 ноември. Инициативата на Община Стара Загора цели да представи пред публика както нови, така и известни автори, сред които Георги Господинов, Мария Донева и др. Участие ще вземе и..

публикувано на 06.10.21 в 16:01