Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустриална зона и липса на корупция са част от решенията за трансформация на региона на "Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

В изпълнение на свое обещание към синдикатите министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с техни представители, както и с представители на централите, ръководството на "Мини Марица-изток", кмета на Раднево Теньо Тенев и общински съветници. На 13-ти септември в сградата на община Раднево двамата служебни министри се подписаха и в подписката за запазването на Комплекс Марица изток. Асен Василев се мотивира с това, че подкрепя тази част, в която се казва, че българската енергетика трябва да остане независима:

Ние не идваме тук с готови решения – те не са прости, има нужда да се чуят всички идеи и общо да стигнем до работещо решение. Но преди това трябва да видим какви са реалностите. А те са, че България преди около година се подписа, че ще намали въглеродния отпечатък с 55% както всички други европейски държави. Ако някой дойде и ви каже, че има план как ние да обърнем това решение или е луд, или ви лъже. Шансът за това е много малък.

Наско Митев председател на Инициативния комитет за запазване на комплекса „Марица-изток“ и председател на КНСБ в ММИ:

Ние ще отстояваме исканията си с всички цели и средства. Всички тук в залата очакват отговори. Ако някой си позволи да неглижира подписката да знае, че ще му е трудно от тук нататък. Къде ще внесем подписката все още не е ясно, заради политическата обстановка, но стана ясно, че без ТЕЦ-овете на въглища не може. Трябва да се води закъснял разговор с нас – работещите и то в спешен порядък. На всички тези хора политиците дължат отговори.

С това, че трябва да има ясен план и конкретни отговори се съгласиха и двамата министри. Цената на въглеродните емисии най-вероятно ще стигне до 100 евро на тон и въпросът вече става не политически, а икономически, обясни Асен Василев. И затова трябва да има план Б.

От ръководствота на централите AES и Контур Глобал дадоха няколко идеи как може да са справят с това, което се задава – залесяване и дървесина на територията на мината, изграждането на системни батерии по 1 гигават, които да се вържат с потенциална голяма соларна инсталация. Знаем, че трябва да се запазят турбини на въртящ момент. Газификацията на ТЕЦ-овете е един вариант, но истината е, че ако газифицираме централите тук, цената на енергията няма да се определя от България. Така че трябва да се търсят решения свързани с енергийната система на страната и те са по-трудните. Отделно трябва да се търсят решения, които са свързани с поминъка и работата на хората. Тези решения са малко по-лесни, защото тук хората са работливи, има все още много енергийни мощности, свързаност и може да се докарат чужди инвеститори. Според мен тук има вариант, ако се тръгне сериозно, да се направи завод за батерии, какъвто няма в Европа. Да се докарат производства, които да се закачат директно към централите, което прави енергията за тях 30% – 40% по-евтина. Това за което никой не говори е, че има 1,3 милиарда евро в Плана за справедлив преход за въглищните региони в България и трябва да започне разговора как те да стигнат до хората.

Вие трябва да решите какво и как искате да правите и ние да помогнем как това да се случи. Парите ги има, но сами по себе си те не решават проблеми. Затова трябва да започнем разговора за промяната, обясни още Асен Василев.

Ако имате магическа пръчка и можете да си пожелаете нещо за Раднево и за региона – как изглежда това нещо?

Технологиите за улавяне и нагнетяване и улавяне и преработка на въглероден диоксид, записани в подписката си струва да се разгледат. Трябва да видим кои от тях технически и икономически работят и могат да се случат в региона, каза Асен Василев. Той коментира и вариантите с водород.

Водород в европейската икономика ще има, но той няма да се използва за производство на електричество. Някой да гори водород, за да върти турбина – това все още е много скъпо.

В Плана за възстановяване в Министерството на икономиката има заложени 400 милиона за индустриални зони, съобщи министър Кирил Петков.

За тези пари  всяка една община ще може да кандидатства с проекти. С КНСБ и Подкрепа решихме, че независимо колко проекта бъдат вкарани от всичките общини, приоритет номер 1 ще бъде този регион. Това означава, че вие като община трябва много бързо да помислите, независимо какво се случва с въглищата, коя да бъде зоната, с която общината може да подаде своето предложение за индустриална зона. Трябва да започнем да диверсифицираме местната икономика, като паралелно с решенията за въглищата изграждаме индустриална зона с реални инвеститори. Две неща ако направите съвсем реално това може да се случи в следвщите две години – да определите зона и да се сертифицирате за община без корупция.

Първата ни задача е всички да сме наясно с реалните факти и кои средства как могат да се изразходват. Най-голямата грешка би било някой от София да прави стратегия и да казва какво да се случва в региона, каза още Кирил Петков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Европа Директно и Тракийски университет със съвместно събитие за еврото и професиите на бъдещето

Европа Директно -  Стара Загора и Тракийски университет ще са домакини на мрежовото информационно събитие на 10-те  центрове Европа Директно от страната на теми: „Бизнесът – готов за еврото“ и „Професиите на бъдещето“. Целта на събитието е..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

15 старозагорски фирми бяха обучени в кръговата икономика по проект на ТПП с норвежки партньор

До края на април 2024 г. продължава проект "Норвежка подкрепа за зелени иновации в малки и средни предприятия". Той се реализира от Търговско-промишлената палата в Стара Загора. 15 компании от Старозагорски регион участват в него. "Темата..

публикувано на 17.04.24 в 10:00

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42