Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Индустриална зона и липса на корупция са част от решенията за трансформация на региона на "Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

В изпълнение на свое обещание към синдикатите министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с техни представители, както и с представители на централите, ръководството на "Мини Марица-изток", кмета на Раднево Теньо Тенев и общински съветници. На 13-ти септември в сградата на община Раднево двамата служебни министри се подписаха и в подписката за запазването на Комплекс Марица изток. Асен Василев се мотивира с това, че подкрепя тази част, в която се казва, че българската енергетика трябва да остане независима:

Ние не идваме тук с готови решения – те не са прости, има нужда да се чуят всички идеи и общо да стигнем до работещо решение. Но преди това трябва да видим какви са реалностите. А те са, че България преди около година се подписа, че ще намали въглеродния отпечатък с 55% както всички други европейски държави. Ако някой дойде и ви каже, че има план как ние да обърнем това решение или е луд, или ви лъже. Шансът за това е много малък.

Наско Митев председател на Инициативния комитет за запазване на комплекса „Марица-изток“ и председател на КНСБ в ММИ:

Ние ще отстояваме исканията си с всички цели и средства. Всички тук в залата очакват отговори. Ако някой си позволи да неглижира подписката да знае, че ще му е трудно от тук нататък. Къде ще внесем подписката все още не е ясно, заради политическата обстановка, но стана ясно, че без ТЕЦ-овете на въглища не може. Трябва да се води закъснял разговор с нас – работещите и то в спешен порядък. На всички тези хора политиците дължат отговори.

С това, че трябва да има ясен план и конкретни отговори се съгласиха и двамата министри. Цената на въглеродните емисии най-вероятно ще стигне до 100 евро на тон и въпросът вече става не политически, а икономически, обясни Асен Василев. И затова трябва да има план Б.

От ръководствота на централите AES и Контур Глобал дадоха няколко идеи как може да са справят с това, което се задава – залесяване и дървесина на територията на мината, изграждането на системни батерии по 1 гигават, които да се вържат с потенциална голяма соларна инсталация. Знаем, че трябва да се запазят турбини на въртящ момент. Газификацията на ТЕЦ-овете е един вариант, но истината е, че ако газифицираме централите тук, цената на енергията няма да се определя от България. Така че трябва да се търсят решения свързани с енергийната система на страната и те са по-трудните. Отделно трябва да се търсят решения, които са свързани с поминъка и работата на хората. Тези решения са малко по-лесни, защото тук хората са работливи, има все още много енергийни мощности, свързаност и може да се докарат чужди инвеститори. Според мен тук има вариант, ако се тръгне сериозно, да се направи завод за батерии, какъвто няма в Европа. Да се докарат производства, които да се закачат директно към централите, което прави енергията за тях 30% – 40% по-евтина. Това за което никой не говори е, че има 1,3 милиарда евро в Плана за справедлив преход за въглищните региони в България и трябва да започне разговора как те да стигнат до хората.

Вие трябва да решите какво и как искате да правите и ние да помогнем как това да се случи. Парите ги има, но сами по себе си те не решават проблеми. Затова трябва да започнем разговора за промяната, обясни още Асен Василев.

Ако имате магическа пръчка и можете да си пожелаете нещо за Раднево и за региона – как изглежда това нещо?

Технологиите за улавяне и нагнетяване и улавяне и преработка на въглероден диоксид, записани в подписката си струва да се разгледат. Трябва да видим кои от тях технически и икономически работят и могат да се случат в региона, каза Асен Василев. Той коментира и вариантите с водород.

Водород в европейската икономика ще има, но той няма да се използва за производство на електричество. Някой да гори водород, за да върти турбина – това все още е много скъпо.

В Плана за възстановяване в Министерството на икономиката има заложени 400 милиона за индустриални зони, съобщи министър Кирил Петков.

За тези пари  всяка една община ще може да кандидатства с проекти. С КНСБ и Подкрепа решихме, че независимо колко проекта бъдат вкарани от всичките общини, приоритет номер 1 ще бъде този регион. Това означава, че вие като община трябва много бързо да помислите, независимо какво се случва с въглищата, коя да бъде зоната, с която общината може да подаде своето предложение за индустриална зона. Трябва да започнем да диверсифицираме местната икономика, като паралелно с решенията за въглищата изграждаме индустриална зона с реални инвеститори. Две неща ако направите съвсем реално това може да се случи в следвщите две години – да определите зона и да се сертифицирате за община без корупция.

Първата ни задача е всички да сме наясно с реалните факти и кои средства как могат да се изразходват. Най-голямата грешка би било някой от София да прави стратегия и да казва какво да се случва в региона, каза още Кирил Петков.


Още от категорията

„Грийнпийс“ – България пита новите депутати „Как ще опазите водата?“

Неправителствената екологична организация "Грийнпийс"-България посрещна новите народни представители от 47-то Народно събрание с бутилка "въглищна вода". Призивът е за запазване на водните блага у нас. Представители на организацията раздаваха на..

публикувано на 03.12.21 в 16:45

В Плана за възстановяване са заложени средства и за кръгова икономика

Кръговата икономика или повторното използване на продуктите, материалите и ресурсите или удължаването на жизнения им цикъл е един от акцентите на европейския зелен пакт. В момента 45% от емисиите на вредни вещества в световен мащаб идват..

публикувано на 01.12.21 в 12:19

ЕК още анализира да включи ли газа и ядрената енергия в зелената таксономия

Европейската комисия (ЕК) все още няма решение дали природният газ и ядрената енергия да бъдат признати като устойчиви енергоизточници и да бъдат включени в зелената таксономия. Това стана ясно по време на семинар за журналисти, организиран от..

публикувано на 26.11.21 в 13:53
Министерски съвет

Екоорганизации настояват за климатичен вицепремиер

Длъжността Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформаци я ще стимулира предприемането на незабавни спешни мерки, както и ще работи за дългосрочна реформа, която да гарантира, че България ще заеме водещо място в европейския зелен дневен..

публикувано на 24.11.21 в 09:24

ЕС засилва контрола над продукти, свързани с обезлесяването и деградацията на горите

Над 19 млрд. долара ще бъдат вложени за спиране на изсичането на горите по света. Това предвижда първото голямо споразумение, сключено по време на срещата на върха за климата в Глазгоу.  България е една от 130-те държави, които се ангажираха с..

публикувано на 19.11.21 в 15:01
Георги Стефанов

Георги Стефанов: Световните лидери със специален фонд за адаптиране към измението на климата

През уикенда приключи климатичната конференция COP26 в Глазгоу, към която в продължение на две седмици бяха приковани очите на световната общественост. Форумът изпълни основната си заявка „да даде тласък за ограничаване покачването на..

публикувано на 17.11.21 в 13:00
Юлиан Попов

Поетите национални ангажименти са успех за конференцията за климата в Глазгоу

В  минутите на „Зелената сделка“ разговаряме с Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, а темата е продължаващата конференция за изменението на климата в шотландския град Глазгоу. Форумът продължава до 12 ноември, но..

публикувано на 10.11.21 в 11:50

Хората от комплекс "Марица-изток" имат нужда от ясен план и откровен диалог

Общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“ на 12-ти октомври на извънредно свое заседание. В документа се настоява правителството да разработи Програма за плавен преход поне до 2050 г...

публикувано на 13.10.21 в 08:05
 4-ти форум на кметовете, ангажирани за справедлив енергиен преход се проведе в Стара Загора

На финална фаза са териториалните планове за справедлив енергиен преход

В края на септември Стара Загора бе домакин на 4-ти форум на кметовете , ангажирани за справедлив енергиен преход. Двудневното събитие събра еко и енергийни експерти, представители на общини и български и европейски институции, а темата беше..

публикувано на 06.10.21 в 15:52

Застрахователните компании увеличават цените си за минната индустрия

Куба Гоголевски е старши координатор кампании в полската фондация по проблемите на околната среда RTON, част от световната мрежа Insure Our Future от 2018 г. Организациите влагат усилия да приравнят политиките в застрахователната индустрия..

публикувано на 08.09.21 в 08:10
Подкасти от БНР