Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксини, справедлив "зелен" преход и сигурност бяха част от акцентите в дебата за състоянието на Евросъюза

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През тази седмица се проведе дебат за състоянието на Европейския съюз в Европарламента.

Ускоряване на ваксинацията в световен мащаб, продължаване на борбата с изменението на климата, по-силна европейска отбранителна екосистема бяха част от акцентите в Речта за състоянието на Европейския съюз на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

В началото на втората си реч за състоянието на Европейския съюз председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен подчерта, че в най-голямата световна здравна криза от един век насам, най-дълбоката световна икономическа криза от десетилетия насам и най-сериозната глобална криза на всички времена, "ние избрахме да се справим заедно. Като единна Европа. И можем да се гордеем с това". Тя подчерта, че Европа е сред световните лидери по ниво на ваксинация, като същевременно споделя половината от производството си на ваксини с останалия свят. Сега приоритетът е да се ускори ваксинацията в световен мащаб, да се продължат усилията в Европа и да се подготвим добре за бъдещи пандемии.

Първият ни — и най-спешен — приоритет е да ускорим ваксинирането по света. Предвид това, че по-малко от 1 % от дозите по света са поставени в страни с ниски доходи, мащабът на несправедливостта и степента на неотложност са очевидни. Това е един от големите геополитически въпроси на нашето време. Понастоящем Team Europe инвестира един милиард евро в увеличаване на капацитета за производство на ваксина на основата на иРНК в Африка. Ние поехме вече ангажимента да предоставим 250 милиона дози. Вторият ни приоритет е да продължим усилията тук в Европа. Наблюдаваме тревожни различия в дела на ваксинираните в Съюза. Затова е необходимо да запазим набраната скорост.

Европа е готова. Осигурили сме още 1,8 милиарда дози. Това е достатъчно за нас и съседните държави в случай, че е необходимо да се поставят допълнителни дози. Нека направим всичко по силите ни, за да гарантираме, че тази ситуация няма да се превърне в пандемия на неваксинираните. Последният приоритет е да повишим готовността ни за реакция при пандемия.

Миналата година казах, че е време да създадем Европейски здравен съюз. Днес изпълняваме това. Като представяме предложението ни за създаването и функционирането на Европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA)“, каза председателят на еврокомисията.

С поглед към бъдещето тя отбеляза, че "цифровите технологии са ключът към успеха или към провала" и обяви нов Европейски законодателен акт за чиповете, който обединява европейския капацитет за научни изследвания, за разработки и за изпитвания на световно равнище в областта на полупроводниците и координира инвестициите на ЕС и националните инвестиции. 

По отношение на изменението на климата фон дер Лайен ясно заяви, че "тъй като то е предизвикано от човека, можем да променим нещо". Тя изтъкна, че със Зеления пакт ЕС е първата голяма икономика, която представя цялостно законодателство в тази област, и обеща да подкрепи развиващите се страни като удвои външното финансиране за биоразнообразието, като обеща допълнителни 4 млрд. евро за финансиране на борбата с изменението на климата до 2027 г. в подкрепа на техния екологичен преход.

В речта си миналата година обявих нашата цел  за намаляване на емисиите с най-малко 55 % до 2030 г.   
Оттогава насам ние заедно превърнахме целите си в областта на климата в правни задължения.  
Ние сме първата голяма икономика, която представя всеобхватно законодателство за постигането им. Ще направим необходимото по-амбициозните цели в областта на климата да бъдат съпроводени от по-голяма амбиция в социалната сфера. Екологичният преход трябва да е справедлив. Ето защо предложихме нов Социален фонд за климата за справяне с енергийната бедност, от която страдат вече 34 милиона европейци
, допълни фон дер Лайен.

Говорейки за външната политика и политиката на сигурност, тя призова за европейска политика за киберотбрана и нов европейски законодателен акт за киберустойчивост и обяви провеждането на среща на високо равнище по въпросите на европейската отбрана по време на Френското председателство на Съвета на ЕС.

В дебата се включиха и българските евродепутати.

Ева Майдел от ЕНП попита дали сме научили уроците си от предишната мигрантска криза и дали сме забравили, че тя даде храна на крайните популисти.

Пред ЕС стоят няколко кризи - икономическа, мигрантска и здравна“, каза евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки:

"Вместо да ги решава, Съюзът се занимава с икономически лобизъм, наречен "зелена сделка" и с това всеки път, всеки ден, във всеки един доклад да има някакъв призив, който да е насочен срещу традиционното семейство и да пропагандира нещо ново и нещо различно".

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Сергей Станишев подчерта, че възстановителният план от пандемията трябва да води до устойчиво икономическо развитие за Европа, в т.ч. и социално, като бъдат намерени буферите за потърпевшите от зеления и дигиталния преход. 

В дискусия посветена на речта за състоянието за съюза Теодор Стойчев ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България коментира още, че сред приветстваните от депутатите инициативи на Урсула фон дер Лайен са законодателството за премахване на насилието над жени, както и за защита на журналистите и медийната свобода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21