Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Тенев: Трябва да обичате това, което правите, за да сте успешни в него!

Днес от 18.00 Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства отваря врати за първата самостоятелна изложба на  Николай Tенев. Лаконичното й заглавие "1/100" красноречиво подсказва, че е на спортна тема. Роденият в Мездра известен състезател и треньор завършва Професионалната гимназия по полиграфия и фотография "Юлиус Фучик" в София, като в същото време активно тренира баскетбол в юношеския отбор на „Левски – Спартак“. На този спорт отдава повече от 18 години професионална кариера. През 1993 г. спира да се състезава и създава първата частна баскетболна школа и агенция. През годините е успешен треньор, мениджър и агент. През 2002 г. започва да издава баскетболното списание „Тайм Аут“. Това го връща отново към фотографията, чрез която се опитва да предаде невероятната магия на спорта, тежката и неблагодарна работа на професионалния спортист. През 2018 г. печели бронзово отличие на V-ия Международен фото салон в Пловдив, присъдено му от Фотографското общество на Америка (PSA).

"Страстта към фотографията живее в мен в луда ревност с първата ми любов – баскетбола. Опитвайки се да ги помиря, направих спорта моя приоритетна тема. След приблизително 20 години снимане, искам да споделя с Вас една малка част от тази магия...", казва успешният треньор, уловил в стотици кадри палитрата от емоциите, разочарованията, напрежението, сблъсъците, победите и неочакваните обрати в света на спорта. В предаването "60 минути повече" Николай Тенев сподели:

Майсторът на обектива Бедрос Азинян подчерта, че "1/100" е не само първата самостоятелна изложба на Николай Тенев, а и първата експозиция на казанлъшки автор, на спортна тематика, представена в меката на фотографията. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложба "Семеен портрет" показват в зала "Лубор Байер"

На 1 април, от 18.00 часа, в зала "Лубор Байер" Съюзът на българските художници в Стара Загора и Община Стара Загора представят семейна изложба на Гергана Рахнева, Петър Лазаров и Виктор Лазаров  - ,,Семеен портрет". Тя ще може да бъде разгледана от..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

ИКАР за Драматичен театър "Невена Коканова"

50та юбилейна церемония по връчване на наградите на Съюза на артистите в България зарадва Драматичен театър "Невена Коканова". Ямболската трупа получи ИКАР за поддържаща мъжка роля. Призът отиде при Вълчо Янев за ролята му на дядо в спектакъла..

публикувано на 28.03.24 в 14:16
123

Димо Генов открива "НеОчаквана изложба" с малки живописни творби в Художествената галерия в родната Стара Загора

„НеОчаквана“ изложба с творби на старозагорския художник Димо Генов ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия. Експозицията, подредена в камерната зала на втория етаж в бившите Старозагорски Хали ще представи 57..

публикувано на 28.03.24 в 12:01

Калин Василев е носител на награда "Чудомир" за къс хумористичен разказ

Калин Василев е тазгодишния носител на 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и вестник "Стършел". Писателят и юрист спечели с разказа си "Американски стек". Това е най-старата подобна награда в страната. Тя..

публикувано на 26.03.24 в 15:30
XXIII Фестивал на маскарадните игри - Стара Загора

Стотици участници се включиха във Фестивала на маскарадните игри в Стара Загора

Над 800 участници и 20 групи от различни области на страната взеха участие в XXIII Фестивал на маскарадните игри, който се проведе навръх Тодоровден в Стара Загора. Кукери, бабугери, старци и арапи огласиха с хлопки и чанове центъра на града, за да..

публикувано на 23.03.24 в 13:49

"Моята паричка" през погледа на децата

Националният конкурс "Моята паричка" за втора година провокира въображението на децата и тяхното любопитство по отношение на темата за парите, личните финанси и финансовите навици. След успеха на първото издание през 2023 г., организаторите разширяват..

публикувано на 23.03.24 в 10:00

"Пришествие' - най-новото попълнение в "Пеещи артисти" (видео)

Една по-лирична и по-драматична Милица Божинова пее 37-та песен от проекта "Пеещи артисти", който гали музикалните сетива на почитателите на българската музика вече четвърта година. Това е трето участие на певицата в проекта, след Сборната формация с "Една..

публикувано на 22.03.24 в 14:57
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Кукли и поезия празнуват заедно

Световен ден на кукления театър отбелязваме на 21 март. Празникът се чества от  2003 г., по инициатива на UNIMA Internationale ,  с основната идея да е едновременно инструмент за популяризиране на кукленото изкуство, и проект, който позволява..

публикувано на 21.03.24 в 17:12

"Изкуство и култура" бе последното събитие от образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Младите омбудсмани Валентин Глушков и Станимир Тодоров, както и общественият посредник на община Стара Загора Иванка Сотирова, организираха училищен и образователен форум под наслов „Месец на науките и изкуствата“. Първото събитие, което се..

публикувано на 21.03.24 в 13:36

"Чудото" в Павел баня започва със спектакъла "Роднини"

Този уикенд започва първото издание на Националния фестивал на комедийните спектакли „Чудото” в гр. Павел баня, който е част от Чудомировите празници в курортния град. Още в събота от 18.30 часа жителите и гостите на града ще се насладят на..

публикувано на 20.03.24 в 13:07