Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Късометражно филмово предизвикателство стартира в Стара Загора

Първото състезание за любителско късометражно кино - Stara Zagora Short Film Challenge започва утре в Града на липите. То се реализира от Международния младежки център и Центъра за подкрепа за личностно развитие, със съдействието на Община Стара Загора и мол Galleria.

Състезанието ще се проведе в периода 2 – 8 октомври. За участие са се регистрирали над 20 ентусиасти, които ще сформират снимачни екипи. Те ще имат 4 дни да измислят, заснемат и монтират къс филм, с дължина до 5 минути, а опитни лектори ще споделят с тях знания, преди обявяването на конкурсната тема. Създадените любителски филми ще бъдат представени на специална киновечер, а жури ще отличи най-добрия филм, сценарий, режисура, актьор и актриса.

Началото ще бъде дадено на 2 октомври в 10.30 часа в мол Galleria, където участниците ще се проявят в работилници за сценарий и режисура, операторско майсторство и игра пред камера. В същия ден те ще научат темата, по която следва да развият творческия си замисъл.

В срок до 6 октомври, сформираните екипи трябва да предадат завършените си филми. Журито на конкурса ще има 48 часа да избере победителите в направленията на късометражното филмово предизвикателство, както и да отличи трите най-добри едноминутни видеа от конкурса „Моята Стара Загора“ на мол Galleria.

На 8 октомври ще се проведе специална церемония, в която ще бъдат представени завършените продукции и връчени наградите в конкурсните категории.

Информация за филмовото предизвикателство и новини за неговото развитие можете да откриете на: https://fb.me/e/2qqMDWsYf.


Още от категорията

Куклената пиеса „Аладин“ с премиера на хасковска сцена

Млади актьори ще представят куклената пиеса „Аладин“ на хасковска сцена за първи път.  Премиерата е в петък от 18 часа в ДКТ „Иван Димов“, а следващото представление е в събота.  Приказката е осъвременена, но от това не губи произведението,..

публикувано на 08.12.21 в 15:53
Репетиция за спектакъла „Сънят на Пилат“

Балетът на Стефан Димитров „Сънят на Пилат“ с премиера и в Стара Загора

Тази вечер от 19 часа в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство ще се състои старозагорската премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат“. Авторът на музиката маестро Стефан Димитров я определя като неокласицизъм със славянско звучене...

публикувано на 08.12.21 в 14:13
Проф. д.изк. Анна Илиева (1933-2021)

Напусна ни изтъкнатият етнохореолог проф. Анна Илиева

На 88-годишна възраст ни напусна видният български учен хореолог-музиковед, изследовател на фолклорния танц -  проф. д.изк. Анна Илиева . Нейното име е свързано с научната проблематика за танците, с развитието на хореоложката наука у нас и в..

публикувано на 07.12.21 в 22:04

Изящното перо за 2021 г. отлетя за Харманли

Талантливата Светлана Николова от Харманли получи Първа награда за разказа си  "Две морски камъчета" в Международния литературен конкурс „Изящното перо – 2021“, организиран от Салона за българска култура и духовност в Чикаго! Партньори на престижния..

публикувано на 07.12.21 в 16:39

„Златото през вековете" е темата на тазгодишния "Нумизматичен салон" в Стара Загора

„Златото през вековете" е темата на тазгодишния „Нумизматичен салон' 2021", който ще се открие утре (7 декември) от 17.30 ч. в Малка изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора. Изложбата е камерна и представя акценти от златната..

публикувано на 06.12.21 в 11:10
Нели Стоянова с Иво Папазов - Ибряма.

Нели Стоянова: Все повече млади хора обичат тракийската народна музика

Хора обичащи тракийската народна музика  е най-популярната фейсбук страница, която приобщава 180 000 последователи, обединени любителски и професионално към народната музика. От 2014 г. страницата събира най-голямата общност на тракийските музиканти и..

публикувано на 05.12.21 в 22:13

Дани Николов от „Спектрум“ за пиесите и аранжиментите в "Коледни истории за брас и глас"

„Аранжирането на 5 тромбона и 5 гласа за различен прочит на старинни скандинавски песни досега не съм правил и определено това беше доза експеримент за мен“, сподели за Радио Стара Загора тенорът в единствената у нас акапелна група за джаз и поп пеене..

публикувано на 05.12.21 в 14:15

Представят книгата "Първата извънстолична опера" на музиковедката Румяна Апостолова/1947-2001/

В рамките на тазгодишното издание на ФОБИ Стара Загора от 16ч. в зала Опера-фоайе в Държавна опера ще бъде представена книгата "Първата извънстолична опера" на музиковедката Румяна Апостолова/1947-2001/. Творбата е написана през 1980-те години, но е..

публикувано на 05.12.21 в 11:10

На старозагорска сцена гастролира "Опера Diva"

Жителите и гостите на Стара Загора днес от 19.00 часа ще имат възможност да превърнат съботната си вечер в празник за сетивата. 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство предлага постановката "Опера Diva". Спектакълът е вдъхновен от..

публикувано на 04.12.21 в 14:15

Георги Връбчев за сборника си с разкази "Акорди"

Георги Връбчев е автор на сборника с разкази „Акорди“, чиято премиера ще бъде тази вечер от 18.30 часа в Литературен клуб "Перото", НДК, а от 6-ти декември сборникът ще бъде и на книжния пазар. Сборникът „Акорди” е композиция от житейски..

публикувано на 02.12.21 в 16:56
Подкасти от БНР