Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В началото на 1928 година Стара Загора е управлявана по едно и също време от двама кметове

11
Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев
Днес експозицията на Регионален исторически музей – Стара Загора ще бъде с вход свободен от 10.00 ч. до 18.00 ч.
На рекламния екран пред РИМ – Стара Загора ще бъде представена Презентация на тема: ”5 октомври – Ден на Стара Загора”.

От 11.30 часа старозагорци и гостите на града могат да се включат в безплатен маршрут „Град, въздигнал се от руините”. Той ще бъде воден от Райна Антонова, главен уредник отдел Нова история в Регионален исторически музей Стара Загора. Тя ще представи и покаже знакови места и сгради, свързани с възстановяването на града.

Смутни, но съзидателни са първите години след Освобождението, в изпепелената и превърната в руини Стара Загора. В интервю, за предаването "Репортер", Райна Антонова разказа, че на Петко Рачов Славейков, като председател на Временната градска управа, се налага да вземе решението за евакуацията на жителите, преди да дойдат ордите на Сюлейман паша. Тя поясни, че след Освобождението Хаджи Господин Славов поема управлението на града, но достойно се оттегля от поста  градоначалник, след една година управление и уточни, че в летописа на новата история името на Стефан Салабашев остава като кмет възстановител. По негово време започва разчистването на руините на опожарената Стара Загора, планировката й, строителството на общинска сграда, на мъжка и девическа гимназия, както и полагането на основния камък на града. В края на XIX и началото на XX век общинският съвет е избирал кмета на града. Антонова подчерта, че това е бил представител на партията с най-много общински съветници. Тя разказа и любопитни парадокси от историята на градското управление. Оказва се, че в началото на 1928 г. Стара Загора е управлявана от двама кметове.

На заседание на общинския съвет кметът Стефан Кюмюрев е обвинен за редица нередности и е порицан от общинските съветници. Той подава оставка, изключен е и от Демократическия сговор. На 10 януари 1928 г. общинските съветници избират за кмет архитект Желязко Рашев. Така се стига до абсурда в Стара Загора да са на власт двама кметове: подалият оставка (все още неприета от окръжния управител и без царски указ за освобождаване от длъжност) Кюмюрев и избраният на мястото му (но все още без официално назначение) архитект Желязко Рашев. За да се разреши проблема, Окръжният управител ги съветва да се оттеглят временно до излизане на царския указ и да предадат управлението на един от помощник-кметовете. Двамата не се съгласяват и се настаняват в кметския кабинет. Желязко Рашев заема кметското бюро, а опонентът му сяда на един фотьойл в страни. На следващия ден все пак Кюмюрев отстъпва и се настанява в кабинета на помощник-кмета. Кметските заповеди в този период се подписват и от двамата. Вестниците подигравателно отбелязват: „Де се е чуло и видяло, една държава с два царя, една община с два кмета…“. По площади и кафенета хората коментират: “При един кмет Стара Загора не прокопса, дано сега при двама види хаир!“

Царският указ за освобождаване на Кюмюрев пристига на 3 февруари и страстите утихват.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чирпанлия представлява старозагорци при изработването на Търновската конституция

  В Деня на Българската конституция ще си припомним за един от онези избраници, които имат честта да представляват своя край и съграждани при изработването на основния закон за дейност на възродената българска държава след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 16.04.24 в 07:55

Деца помагат на деца

Деца помагат на деца – едва ли това е изненада за родителите, които възпитават добродетелност и емпатия у своите наследници. Извън семейството, фондация „Благотворител“ дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за..

публикувано на 14.04.24 в 11:45

Щъркели гостуват в градината на фотографа Александър Иванов

Александър Иванов един от най-разпознаваемите български фотографи . Художникът на светлината от години снима България от птичи поглед. Хиляди са кадрите му направени от мотоделтапланер и парапланер, намерили място в албумите му. След нашествието на..

публикувано на 10.04.24 в 12:13

Международен ден на безопасната игла

10 април е Международен ден на...безопасната игла. Днес се навършват 175 години от патентоването й. Заслугата е на американеца Уолтър Хънт . Патентът на парчето огъната медна тел с обезопасяващ накрайник първоначално е наречена  "карфица за дрехи"...

публикувано на 10.04.24 в 11:30

Време ли е за смяна на автомобилните гуми?

Температурите се задържаха вече две седмици над 10 градуса и шофьорите започнаха да сменят гумите си. През последния месец в Стара Загора, гумаджийниците имат много работа, каза Цветан Зафиров – собственик на автосервиз. „Сред..

публикувано на 08.04.24 в 15:08

Международен ден на ромите отбелязваме днес

8 април е обявен за Международен ден на ромите и по думите на д-р Велчо Кръстев се празнува от всички тях. Дългогодишното му изучаване на ромските традиции, бит, култура и история показват, че етносът е бил винаги рамо до рамо с българите. Посочва, че..

публикувано на 08.04.24 в 14:27

Хасково приветства пролетта с латино фиеста

Три танцови школи  - от Хасково, Стара Загора и Димитровград се включват в международна латино фиеста, посветена на световния ден на салсата на 6 април в Хасково. Срещата на всички, които обичат кубинската музика и танци е от 16,00 часа на пл...

публикувано на 04.04.24 в 14:47

Откриха въжената градина в Стара Загора

Въжената градина в старозагорския парк „Митрополит Методий Кусев“ отвори врати тази сутрин. Съоръжението е предназначено за деца до 14-годишна възраст, високи над 130см. Малчуганите, които искат да посещават въжената градина преминават през..

публикувано на 03.04.24 в 13:35

Александър Симеонов между жиците на рока и любовта към децата в детската градина

Той се казва Александър Симеонов от град Плевен. Интересното е, че е завършил няколко образования, но нито едно не е свързано с музика. Просто музиката от страст и хоби се превръща донякъде в професия. Още, като „юноша бледен“ мечтае да се занимава с..

публикувано на 31.03.24 в 19:30

"Различните" деца на България

Преди 5 години Анна Йончева създава фотопроектът „Различните“ деца на България. Ани, както я наричат всички, застанали пред обектива й,  е любител фотограф и майка на две деца без специални потребности. Една неприятна случка на детската площадка я..

публикувано на 31.03.24 в 11:45