Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На финална фаза са териториалните планове за справедлив енергиен преход

4-ти форум на кметовете, ангажирани за справедлив енергиен преход се проведе в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

В края на септември Стара Загора бе домакин на 4-ти форум на кметовете, ангажирани за справедлив енергиен преход. Двудневното събитие събра еко и енергийни експерти, представители на общини и български и европейски институции, а темата беше „Новият енергиен микс: Устaновяване на диалог в прехода и прилагане на политиките за въглеродна неутралност“

Целта на форума е да се постигне споделена визия за въглищните региони на ЕС в преход за по-нататъшното им устойчиво развитие, базирано на чисти технологии и индустрии.

Сред ключовите говорители във форума бяха г-н Франс Тимерманс, Заместник-председателят на ЕК се включи в дискусията с видеобръщение като подчерта важността на предстоящите промени. Участие взеха още Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ; Илияна Цанова, зам.- генерален директор на Генерална дирекция „Бюджет“ на ЕК, областни управители и кметове от въгледобивни регионите в преход .

Целта на тези срещи е кметовете и местната власт да се ангажират персонално да преведат процеса за трансформацията на въглищните региони успешно, коментира Георги Стефанов модератор на събитието от българското представителство на Световния фонд за природата (WWF). Той припомни, че вече 71 общини от 11 държави са подкрепили специална политическа декларация и работят съвместно.

По време на дискусията стана ясно, че вече са във финална фаза териториалните планове, които компанията Прайсуотърхаус Купър разработва за Министерство на енергетиката. Те са за областите Стара Загора, Перник и Кюстендил и са необходимото условие, за да получат регионите в преход финансиране от Фонда за справедлив преход, през който страната ни договори 1,3 млрд. евро до 2027г.

Димитър Димитров от компанията Прайсуотърхаус Купър обясни, че в края на юли е подадена междинна версия на плановете.

Ние сме на финална фаза, работим по един от нашите доклади, свързани с планове за действие, предизвикателства и индивидуални въздействия върху отделните области. Като в момента работим по конкретизирането на тази версия. Казус, с който се сблъскахме е недостатъчната проектна готовност, което ни дава възможност от експертна гледна точка да дадем насоки  идеи с оглед на конкретизирането на мерките и дейностите в работата и резултатите, които ще предоставяме на българското правителство.

Той припомни, че икономическият анализ фокусира три стълба на структуриране на дейности- диверсификация на местната икономика, заетост и качество на живот, подкрепа за климатична неутралност.

„За секторно развитие, профилиране и привличане на инвеститори и определяне на конкретни стимули за привличане на конкретни инвеститори обръщаме внимание, че трябва конкретен маркетингов план, който е много ключов и за трите области. От друга страна насърчаване на развитието на съществуващите и създаване на нови индустриални паркове. Обръщаме специално внимание на насърчаване на иновациите и на технологичните иновации. На това беше обърнато внимание от няколко заинтересовани страни. Именно областите да не загубят облика си в дейности, които са с по-ниска добавена стойност“.

Димитров обърна внимание, че когато се говори за придобиване на нови умения и преквалификация не трябва да се мисли за самостоятелни мерки, а като интегриран подход.

„Да бъде интегрирано по начин, съобразен с бъдещите потребности на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил“.

Преходът към въглеродно неутрална енергетика и неясното бъдеще на въглищните централи в комплекса „Марица-изток“ се посреща скептично от синдикатите, а и от останалите хора в региона. Хората, които работят в енергийния комплекс не знаят своето бъдеще, за да погледнат с други очи, може би всички засегнати региони трябва да бъдат със специален статут, коментира Йордан Николов, зам.-кмет на Стара Загора.

Енергийният експерт Славчо Нейков заяви, че е крайно време националните институции и политиците да формулират каква е националната стратегия на България.

А в последните дни стана ясно, че синдикатите организират митинг-шествие на 13 октомври в София под надслов „Да спасим Марица-изток“. На него ще бъде приета декларация на синдикалните организации на КНСБ и „Подкрепа“ в защита на въглищния комплекс и заедно с подписката, подкрепена от над 105 хиляди души, ще бъде внесена в Министерски съвет. Подписката бе събирана през последните месеци в областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково, които са най-засегнати от евентуално затваряне на въглищния комплекс.

„Очакваме да ни поканят на първия от така закъснелите разговори“, заяви Наско Митев от Инициативния комитет за запазване на комплекса „Марица-изток“ и синдикален лидер на КНСБ в мините. Той добави, че добави, че вече е ясно, че без централите от комплекса "Марица-изток" не може, показват го и растящите цени на електроенергия и постоянният ѝ недостиг в Европа. Той изрази съжаление, че на последните разговори на синдикатите с представителите на Европейската комисия не са получили отговори на критичните въпроси.

Деян Дяков от КНСБ в ТЕЦ „Марица -изток 2“ заяви, че ще отстояват твърдо исканията от подписката за удължаване на работата на централата на въглища минимум до 2040 г.

А на 5 октомври в Стара Загора президентът Румен Радев обяви, че се прави всичко възможно да се предоговори датата за затваряне на въгледобива и тя да бъде след 2036 г.

Още от категорията

„Грийнпийс“ – България пита новите депутати „Как ще опазите водата?“

Неправителствената екологична организация "Грийнпийс"-България посрещна новите народни представители от 47-то Народно събрание с бутилка "въглищна вода". Призивът е за запазване на водните блага у нас. Представители на организацията раздаваха на..

публикувано на 03.12.21 в 16:45

В Плана за възстановяване са заложени средства и за кръгова икономика

Кръговата икономика или повторното използване на продуктите, материалите и ресурсите или удължаването на жизнения им цикъл е един от акцентите на европейския зелен пакт. В момента 45% от емисиите на вредни вещества в световен мащаб идват..

публикувано на 01.12.21 в 12:19

ЕК още анализира да включи ли газа и ядрената енергия в зелената таксономия

Европейската комисия (ЕК) все още няма решение дали природният газ и ядрената енергия да бъдат признати като устойчиви енергоизточници и да бъдат включени в зелената таксономия. Това стана ясно по време на семинар за журналисти, организиран от..

публикувано на 26.11.21 в 13:53
Министерски съвет

Екоорганизации настояват за климатичен вицепремиер

Длъжността Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформаци я ще стимулира предприемането на незабавни спешни мерки, както и ще работи за дългосрочна реформа, която да гарантира, че България ще заеме водещо място в европейския зелен дневен..

публикувано на 24.11.21 в 09:24

ЕС засилва контрола над продукти, свързани с обезлесяването и деградацията на горите

Над 19 млрд. долара ще бъдат вложени за спиране на изсичането на горите по света. Това предвижда първото голямо споразумение, сключено по време на срещата на върха за климата в Глазгоу.  България е една от 130-те държави, които се ангажираха с..

публикувано на 19.11.21 в 15:01
Георги Стефанов

Георги Стефанов: Световните лидери със специален фонд за адаптиране към измението на климата

През уикенда приключи климатичната конференция COP26 в Глазгоу, към която в продължение на две седмици бяха приковани очите на световната общественост. Форумът изпълни основната си заявка „да даде тласък за ограничаване покачването на..

публикувано на 17.11.21 в 13:00
Юлиан Попов

Поетите национални ангажименти са успех за конференцията за климата в Глазгоу

В  минутите на „Зелената сделка“ разговаряме с Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, а темата е продължаващата конференция за изменението на климата в шотландския град Глазгоу. Форумът продължава до 12 ноември, но..

публикувано на 10.11.21 в 11:50

Хората от комплекс "Марица-изток" имат нужда от ясен план и откровен диалог

Общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“ на 12-ти октомври на извънредно свое заседание. В документа се настоява правителството да разработи Програма за плавен преход поне до 2050 г...

публикувано на 13.10.21 в 08:05

Индустриална зона и липса на корупция са част от решенията за трансформация на региона на "Марица-изток"

В изпълнение на свое обещание към синдикатите министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с техни представители, както и с представители на централите, ръководството на "Мини Марица-изток", кмета на Раднево..

публикувано на 15.09.21 в 10:12

Застрахователните компании увеличават цените си за минната индустрия

Куба Гоголевски е старши координатор кампании в полската фондация по проблемите на околната среда RTON, част от световната мрежа Insure Our Future от 2018 г. Организациите влагат усилия да приравнят политиките в застрахователната индустрия..

публикувано на 08.09.21 в 08:10
Подкасти от БНР