Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вицепремиерът Атанас Пеканов:

България се бави с дискусията за енергийния преход

Индикативната дата за край на въгледобива у нас е между 2035 и 2040 г.

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Иванов

„България се забави с дискусията за енергийния преход. Повече няма време за губене, защото Европейският съюз очаква от страната ни конкретен ангажимент по отношение на въгледобива“. Това заяви в рамките на онлайн дискусия, посветена на справедливия преход и индустриалната модернизация на България, вицепремиерът Атанас Пеканов. Кръглата маса бе организирана от Институт за устойчив преход и развитиекъм Тракийски университет – Стара Загора. В нея участваха представители на служебния кабинет, синдикати и работодатели.

В хода на дискусията Атанас Пеканов подчерта, че Европейският съюз обвързва предоставените средства по Плана за възстановяване и развитие за отделните страни с изпълнението на енергийния преход. Според вицепремиера протакането и отлагането на решенията забавя модернизацията. Вицепремиерът Пеканов очерта индикативна дата за затваряне на въгледобива у нас в края на следващото десетилетие – между 2035 и 2040 г., но подчерта, че окончателното решение за това трябва да бъде взето след широк кръг консултации от Народното събрание, а не от отделно правителство или министър. „Заетите във въгледобива и техните семейства имат право да знаят какво е бъдещето. Не може повече да отлагаме проблемите“, подчерта Пеканов.

Сред обсъжданите действия е създаването на държавно предприятие, което да се ангажира с рекултивацията на въглищните мини. От своя страна заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев подчерта, че най-важната задача в момента пред държавата е да осигури качествени и добре платени работни места на засегнатите от енергийната трансформация. Той предупреди, че липсата на действия и допълнителното забавяне могат да са доведат до превръщането на въгледобивните региони в демографска пустиня.

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова отбеляза, че правителството работи за реализацията на справедлив преход.

Повече по темата можете да чуете в прикачения звуков файл. Репортаж на Десислав Тенев. 


Още от категорията

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21

Европейска стратегия "От фермата до трапезата"

Европейската стратегия от "Фермата до трапезата" цели  изграждане на устойчиви хранителни вериги защитавайки природата и  да осигури здравословни храни и да подкрепи земеделските стопани. Системата на производство, доставка и потребление на храни и..

публикувано на 19.11.21 в 10:28

Селскостопанската политика на ЕС в периода на зелените трансформации

Общата селскостопанска политика(ОСП) на ЕС доминира дневния ред в европейските институции. Напредъка по Пакет реформа на ОСП бе подложен на задълбочена дискусия в началото на месеца на заседание на Специалния комитет по селско стопанство в Брюксел ...

публикувано на 17.11.21 в 12:58

Европейският парламент одобри създаването на Агенция в областта на убежището

Миграцията и търсещите убежище отново е основна тема на разговори в Европа. И у нас ни зачести залавянето на групи с мигранти, изоставени в различни части на страната от каналджии. А вече и Полша е поставена пред сериозен мигрантски проблем, след..

публикувано на 12.11.21 в 09:00

Преодоляването на страховете на българите или трудният рестарт на живота у нас по време на новата ковид вълна

Още в първите месеци на годината, преди масовата ваксинация да стане факт, няколко общоевропейски изследвания разкриха, че българите са най-негативно настроени към ваксините в целия ЕС и това бе ранен знак, че имунизациите в България няма да..

публикувано на 10.11.21 в 09:00

Парламентът призова Комисията да предложи „Европейски статут на хората на изкуството“

Културните и творческите сектори на ЕС осигуряват важен принос за БВП и оформят идентичността и многообразието.  Въпреки значителния им принос за икономиката и благосъстоянието на хората, положението на  работещите в сектора е несигурно...

публикувано на 05.11.21 в 08:45

Изложба представя дейностите на доброволци по програма "Европейски корпус за солидарност"

Фото изложба, посветена на традиционния „Еко Фестивал“ беше открита  в общинската библиотека „Искра“ в Казанлък. Нейни автори са сдружение с нестопанска цел „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”. Тя ще бъде виртуална заради усложнената пандемична..

публикувано на 03.11.21 в 08:40
Подкасти от БНР