Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Театралната трупа в родното село на актьора Петър Василев ще носи името му

Днес се навършват 110 години от рождението на Петър Василев, един от доайените на българския театър. Той беше живата история не само на българския театър, но и на националната култура през последните десетилетия на XX век.   

Неговата театралната дейност започва през 1932 г. в старозагорската любителската трупа на Културно-просветното дружество „Железник“. Пътят към голямата сцена го отвежда в Драматическата студия при при Българската въздържателна федерация, под ръководството на най-великите актриси на България - Адриана Будевска и Роза Попова. 

Като професионален актьор Петър Василев играе на сцените на Варненския общински театър през периода 1934 – 1939 г., Пловдивския драматичен театър (1939 – 1943) и Русенския драматичен театър (1943 – 1945). През 1944 г. дебютира в Народния театър "Иван Вазов" в пиесата „Часовникар и кокошка“ на Иван Кочерга. Работи в театъра на щат до 1989 г., но впоследствие продължава със сценичната си дейност.

Част е от трупата на Българския есперантски театър, с която играе в редица страни по света. Има над 300 роли и участия в театъра, киното, телевизията и радиото.

След оттеглянето си от сцената Петър Василев пише спомени за редица свои съвременници (Николай Лилиев, Симеон Радев, Георги Караславов, Иван Радославов, акад. Иван Дуйчев, Иван Димов, Никола Балабанов, Петя Герганова, Невена Буюклиева и др.).

В интервю дъщерята на актьора Румяна Василева разказа: "Той стига много трудно до театъра, но явно е бил роден под щастлива звезда, защото с много лишения и изпитания е успял да се докаже и да се задържи на сцената цели 75-ет години. Тези, които го помнят има много с какво да го помнят, а за всички млади, които няма как да го познават, искам да кажа, че той беше много скромен и самовглъбен човек. Беше човек работил върху своето интелектуално израстване, който имаше афинитет не само към театъра, а към литературата и музиката, широко отворен към света, жаден да попива знания. Именно този жажда към трупане на интелектуален багаж беше една от основните причини той да живее толкова дълго на тази земя. До последния си дъх в своя 98-годишен живот той беше с бистър ум и бодър дух." 

Василева съобщи, че в родното село на актьора Сладък кладенец, самодейната театрална трупа към читалището ще носи името на баща й. Предложението на Екатерина Иванова е прието от ръководството с пълно единодушие. Официалното оповестяване ще се случи на "Паметно утро"В социалните мрежи е публикувана и поканата за него: "НЧ "Просвета-1898" има удоволствието да Ви покани на скромно тържество по случай 110-тия юбилей от рождението на актьора Петър Василев. Събитието ще се проведе на открито. Ще се насладите на кратка художествена програма и слово за актьора, подготвено от историка д-р Стойка Кайракова. В залата на читалището ще бъде открита експозиция с документи, предмети и книги от изключително богатата лична библиотека на родения в с. Сладък кладенец легендарен артист на Народен театър "Иван Вазов". Заповядайте!"

Галерия

Още от категорията

„Златото през вековете" е темата на тазгодишния "Нумизматичен салон" в Стара Загора

„Златото през вековете" е темата на тазгодишния „Нумизматичен салон' 2021", който ще се открие утре (7 декември) от 17.30 ч. в Малка изложбена зала на Регионален исторически музей – Стара Загора. Изложбата е камерна и представя акценти от златната..

публикувано на 06.12.21 в 11:10
Нели Стоянова с Иво Папазов - Ибряма.

Нели Стоянова: Все повече млади хора обичат тракийската народна музика

Хора обичащи тракийската народна музика  е най-популярната фейсбук страница, която приобщава 180 000 последователи, обединени любителски и професионално към народната музика. От 2014 г. страницата събира най-голямата общност на тракийските музиканти и..

публикувано на 05.12.21 в 22:13

Дани Николов от „Спектрум“ за пиесите и аранжиментите в "Коледни истории за брас и глас"

„Аранжирането на 5 тромбона и 5 гласа за различен прочит на старинни скандинавски песни досега не съм правил и определено това беше доза експеримент за мен“, сподели за Радио Стара Загора тенорът в единствената у нас акапелна група за джаз и поп пеене..

публикувано на 05.12.21 в 14:15

Представят книгата "Първата извънстолична опера" на музиковедката Румяна Апостолова/1947-2001/

В рамките на тазгодишното издание на ФОБИ Стара Загора от 16ч. в зала Опера-фоайе в Държавна опера ще бъде представена книгата "Първата извънстолична опера" на музиковедката Румяна Апостолова/1947-2001/. Творбата е написана през 1980-те години, но е..

публикувано на 05.12.21 в 11:10

На старозагорска сцена гастролира "Опера Diva"

Жителите и гостите на Стара Загора днес от 19.00 часа ще имат възможност да превърнат съботната си вечер в празник за сетивата. 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство предлага постановката "Опера Diva". Спектакълът е вдъхновен от..

публикувано на 04.12.21 в 14:15

Георги Връбчев за сборника си с разкази "Акорди"

Георги Връбчев е автор на сборника с разкази „Акорди“, чиято премиера ще бъде тази вечер от 18.30 часа в Литературен клуб "Перото", НДК, а от 6-ти декември сборникът ще бъде и на книжния пазар. Сборникът „Акорди” е композиция от житейски..

публикувано на 02.12.21 в 16:56

С намигане към Depeche Mode излезе за нов живот „Играта свърши“ на група Атлас (видео)

28 години след издаването на песента „Играта свърши“ на група  Атлас легендарният хит се завръща в нова версия, създадена от проекта ПТП. ПТП са: Петър Писарски (Атлас), Тихомир Георгиев (DJ Tissue), Петър Маринов (Атлас). Новата версия е в клубен..

публикувано на 02.12.21 в 15:17

Изложба и филм представят композитора Петко Стайнов

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Петко Стайнов. На 2 декември от 18 часа, съвместно с Фондация “Петко Стайнов” и Исторически музей „Искра“ - Казанлък, в специална вечер ще бъде представен..

публикувано на 02.12.21 в 10:15
Ивайло Джуров - бас и Деница Петрова -пиано

"Зимен път" е сбъднатата студентска мечта на Ивайло Джуров

„Зимен път“ по стихове на Вилхелм Мюлер е последният голям вокален опус на Шуберт. Сюжетът тук е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка,..

публикувано на 01.12.21 в 15:49

Празнично музикално пътешествие от България на север представят в "Коледни истории за брас и глас"

5 тромбона и 5 гласа ви изпращат на коледно пътуване из най-красивите средновековни коледни песни на Севера и у нас. Пиесите са обединени в албума "Коледни истории за брас и глас" на Сдружение "Брас перспективи" . Колекцията включва 3 български, 2..

публикувано на 01.12.21 в 14:30
Подкасти от БНР