Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румяна Грозева:

Хората от комплекс "Марица-изток" имат нужда от ясен план и откровен диалог

Общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на Минно-енергийния комплекс „Марица изток“ на 12-ти октомври на извънредно свое заседание. В документа се настоява правителството да разработи Програма за плавен преход поне до 2050 г. Според Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора, тази година е допустима, това е крайният срок, но най-вероятно самата икономическа действителност ще скъси хоризонта 2050-та.

Ако българските институции искат да успокоят гражданското напрежение около комплекс „Марица изток“, те следва да предложат на хората ясен план, коментира още Румяна Грозева, по повод митинг-шествието под надслов „Спасяване на комплекс „Марица Изток“, насрочено за 13-ти октомври.

Най-полезният ход е един много откровен и конструктивен диалог с хората от региона. Те от много време настояват за яснота. Ако нямат реална и достоверна информация, те няма как да бъдат успокоени. Спекулите по темата са много и аз разбирам хората. Не знам как точно си представят спасяването на Марица изток. Този комплекс има невероятния потенциал да продължава да бъде двигателят на развитието и стабилността на региона, но с много прецизното му преструктуриране.

Предложението България да произвежда електроенергия от въглища до 2035-та година е предложение на бизнеса, на работодателските организации, уточни Румяна Грозева. Другите предложения са за 2038 и 2040 г.

Да се посочи година е важно, за да имаме достъп до всички средства. Можем да започнем паралелно разработване на земите на територията на Мини Марица изток, от които въглищата вече са иззети. Това е една ценна земя за фотоволтаични паркове, защото тя е извън стопанския оборотв момента. А диверсификацията на регионалната икономика, разнообразяването й, всъщност е устойчивост.

Напълно възможно е България да не получи 1,6 млрд. лв. авансова вноска от Плана за възстановяване и устойчивост, който още не е внесен в Европейската комисия, смята Румяна Грозева. 

Рубриката "Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора" можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

ЕК още анализира да включи ли газа и ядрената енергия в зелената таксономия

Европейската комисия (ЕК) все още няма решение дали природният газ и ядрената енергия да бъдат признати като устойчиви енергоизточници и да бъдат включени в зелената таксономия. Това стана ясно по време на семинар за журналисти, организиран от..

публикувано на 26.11.21 в 13:53
Министерски съвет

Екоорганизации настояват за климатичен вицепремиер

Длъжността Вицепремиер по климатичния преход и зелената трансформаци я ще стимулира предприемането на незабавни спешни мерки, както и ще работи за дългосрочна реформа, която да гарантира, че България ще заеме водещо място в европейския зелен дневен..

публикувано на 24.11.21 в 09:24

ЕС засилва контрола над продукти, свързани с обезлесяването и деградацията на горите

Над 19 млрд. долара ще бъдат вложени за спиране на изсичането на горите по света. Това предвижда първото голямо споразумение, сключено по време на срещата на върха за климата в Глазгоу.  България е една от 130-те държави, които се ангажираха с..

публикувано на 19.11.21 в 15:01
Георги Стефанов

Георги Стефанов: Световните лидери със специален фонд за адаптиране към измението на климата

През уикенда приключи климатичната конференция COP26 в Глазгоу, към която в продължение на две седмици бяха приковани очите на световната общественост. Форумът изпълни основната си заявка „да даде тласък за ограничаване покачването на..

публикувано на 17.11.21 в 13:00
Юлиан Попов

Поетите национални ангажименти са успех за конференцията за климата в Глазгоу

В  минутите на „Зелената сделка“ разговаряме с Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, а темата е продължаващата конференция за изменението на климата в шотландския град Глазгоу. Форумът продължава до 12 ноември, но..

публикувано на 10.11.21 в 11:50
 4-ти форум на кметовете, ангажирани за справедлив енергиен преход се проведе в Стара Загора

На финална фаза са териториалните планове за справедлив енергиен преход

В края на септември Стара Загора бе домакин на 4-ти форум на кметовете , ангажирани за справедлив енергиен преход. Двудневното събитие събра еко и енергийни експерти, представители на общини и български и европейски институции, а темата беше..

публикувано на 06.10.21 в 15:52

Индустриална зона и липса на корупция са част от решенията за трансформация на региона на "Марица-изток"

В изпълнение на свое обещание към синдикатите министрите на икономиката и на финансите Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха с техни представители, както и с представители на централите, ръководството на "Мини Марица-изток", кмета на Раднево..

публикувано на 15.09.21 в 10:12

Застрахователните компании увеличават цените си за минната индустрия

Куба Гоголевски е старши координатор кампании в полската фондация по проблемите на околната среда RTON, част от световната мрежа Insure Our Future от 2018 г. Организациите влагат усилия да приравнят политиките в застрахователната индустрия..

публикувано на 08.09.21 в 08:10
проф. Дария Владикова и ректора на Тракийския университет доц. Добри Ярков

Експерти по зелен водород питат гражданите какво знаят за технологията

В първото издание на рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ след ваканцията разговаряме с проф. Дария Владикова от БАН, председател на Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия, част..

публикувано на 01.09.21 в 12:39

Отново заедно с "Минутите на Зелената сделка" през септември

Уважаеми слушатели,  "Минутите на Зелената сделка" Ви пожелават хубави сини летни дни! Ще се чуем в началото на м. септември!

публикувано на 28.07.21 в 11:39