Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Стара Загора ще се отбележат 150 години от издаването на "Славейковата библия"

Христодул Костович Сичан-Николов, д-р Ригс, д-р Албърт Лонг и Петко Славейков в Цариград като преводачи на Библията
Снимка: Интернет

С поредица от прояви от 14 до 19 октомври в Стара Загора ще бъдат отбелязани 150  години от издаването на „Цариградската“, наричана още „Славейковата“ библия. Събитието се организира от Сдружение „Извор за бъдеще“, Университетското издателство „Свети Климент Охридски“ и Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, съобщи Васил Георгиев, координатор и представител на сдружението за Стара Загора.

В специално изградена шатра в централния парк "Пети октомври" ще бъде подредена мултимедийна изложба, посветена на Свещеното писание, а книга и филм ще представят историята на превода на Петко Славейков на Библията и нейното издаване на български език през 1871 г. в Цариград, както и голямата ѝ роля за утвърждаването на българския книжовен език. 

Ще бъде представена и книгата на издателството на Софийския университет „150 години „Славейков“ превод на Библията“. 

В основата на пълното издание на Светото писание у нас са американските мисионери Албърт Лонг и Илайъс Ригс. Като негови преводачи и редактори са привлечени книжовникът и издател Христодул Костович Сичан-Николов и Петко Славейков. Преди тях като преводач усърдно работи високообразованият Константин Фотинов и до смъртта си през 1858 г. успява да преведе целия текст на Стария завет. Така оформената преводаческа „комисия“, съставена след смъртта на Фотинов от двамата български книжовници и двамата американски мисионери, извършва забележителен културен подвиг.

Повече подробности може да чуете от интервюто с Васил Георгиев в звуковия файл.  


Още от категорията

Георги Гьоков: Преговорите очертаха краткосрочните и дългосрочни приоритети пред страната

Старозагорският депутат на БСП Георги Гьоков определи отминалите разговори между четирите политически сили, натоварени с отговорността за съставяне на правителство, като ползотворни. Според народния представител на левицата предизвикателствата пред..

публикувано на 01.12.21 в 15:54
Христо Стоянов

Много от заведенията няма да работят по празниците в Сливен

В новогодишната нощ в Сливен ще работят много малко заведения, заради постоянно увеличаващите се цени на храните и електроенергията, съобщи Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От 46 членуващи..

публикувано на 01.12.21 в 15:45

Старозагорски ученици завоюваха второ място на Международния видеоконкурс "Покажете своята ангажираност"

Трима дванадесетокласници от старозагорската Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан" завоюваха второ място във видеоконкурс, организиран от PASCH. Дарина Бозова, Григор Дянков и Виктория Кабаиванова спечелиха мултимедийно оборудване и..

публикувано на 01.12.21 в 15:40

Община Казанлък ще строи физкултурен салон в Математическата гимназия

Община Казанлък получи одобрение за финансиране на инженеринг по проект „Изграждане на физкултурен салон на ППМГ „Никола Обрешков“, гр. Казанлък". Средствата в размер на 858 437 лв. за изработка на инженеринг за нов физкултурен салон към..

публикувано на 01.12.21 в 15:02

Учениците в Гурково, Павел баня и в частно училище "Елин Пелин" се връщат в клас

В две общини от област Стара Загора учениците вече се обучават присъствено. Заради намалялата заболеваемост в Гурково, а от утре и в Павел баня всички се връщат в клас, съобщи за Радио Стара Загора Татяна Димитрова, началник на Регионалното..

публикувано на 01.12.21 в 14:53

Григор Димитров с дарение за Езиковата гимназия в Хасково

Най-добрият български тенисист в историята Григор Димитров е направил дарение на езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково.  Тенисистът е дал 30 000 лв., потвърди пред Haskovo.info директорът на гимназията Деян Янев. С парите е изграден..

публикувано на 01.12.21 в 11:58
Снимка: Община Димитровград

На 4 декември Димитровград ще запали светлините на Коледната елха

Коледен базар и сценична програма ще са част от празничното запалване на светлините на Коледната елха в Димитровград. Тържественото събитие е предвидено за 4 декември, съобщиха от пресцентъра на общината. Базарът на централния градски площад ще разполага..

публикувано на 01.12.21 в 10:55

Безплатен уебинар за справяне с професионалното прегаряне организира ДИПКУ-Стара Загора

Безплатен уебинар на тема: Адлериански подход за справяне с професионално прегаряне организира Департаментът за информация и повишаване квалификацията на учителите при Тракийски университет-  Стара Загора. Събитието ще се проведе на 3 декември..

публикувано на 01.12.21 в 16:00

Мъж от Сливен е измамен с 2000 лева от мним полицай

Мъж на 66 години от Сливен е станал жертва на телефонна измама по схемата "съдействие на полицията", съобщиха от ОД на МВР-Сливен. На 30 ноември на стационарния му телефон е звъннал мъж, който се представил за полицай. Мнимият служител му е поискал пари или..

публикувано на 01.12.21 в 10:49
Снимка: Община Стара Загора

Тематична експозиция "Знаци на времето" се открива в Стара Загора

Тематична експозиция "Знаци на времето" ще бъде представена на 2 декември от 18:00  в западната зала на Градска художествена галерия Стара Загора. В нея са включени повече от тридесет подбрани творби живопис и графика от колекциите на Галерията  и се..

публикувано на 01.12.21 в 10:29