Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

МОН: Училищата да се затварят изцяло, ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 750 на 100 000 души

Проф. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

От Министерството на образованието приемат предложението на здравното ведомство училищата в дадена община да се затварят изцяло, ако 14-дневната заболеваемост там надхвърли 750 на 100 000 души. Затварянето на детските градини ще става само с предписание на РЗИ.

Министерството на образованието ще подкрепи евентуално решение на здравното министерство за въвеждане на Covid сертификати, наричани „зелени сертификати“ в обектите с обществено предназначение, включително в образователните институции. Условието е то да важи само за преподавателите и непедагогическия персонал и да започне да се прилага най-рано след месец. Гратисният период е необходим, за да се даде още една възможност на желаещите да се ваксинират.

Това становище на МОН е представил ресорният министър Николай Денков пред експертния съвет на здравното министерство.

Николай Денков е съгласен и с предложението на Министерството на здравеопазването маските за всички работещи в училище и за учениците над 5-ти клас да станат задължителни със заповед на здравния министър.

Просветното ведомство приема намерението на здравното министерство за преустановяване на колективните извънкласни дейности при Covid заболеваемост в дадена община над 500 на 100 000 души.

Между двете министерства няма разминавания по предложението спортните занимания да се провеждат само на открито, ако съответната община попада в червена или тъмночервена зона.

При лошо време часовете по физкултура ще се провеждат в класните стаи.

МОН приема ротация за учениците от 5-ти клас нагоре при заболеваемост над 500 на 100 000 души на общинско равнище, ако съответната Регионална здравна инспекция издаде такава заповед. Тя ще се прилага на ниво училище при над 20% отсъстващи ученици, или над 30% карантинирани паралелки. Випуските ще се сменят през пет учебни дни.

По-дълго ще може да се учи от вкъщи само в случаите, в които не достигат учителите за присъствен учебен процес. МОН ще запази досегашния принцип, според който към дистанционно обучение ще преминават випуските с най-много отсъстващи ученици.

Присъствено ще се обучават паралелките с най-малък брой отсъстващи. Просветното министерство предлага това да са не повече от 50 на сто от учениците в училището, без да се смятат децата от предучилищните групи и учениците от 1-ви до 4-ти клас.Още от категорията

Наградите "Добрият самарянин" ще бъдат връчени за 11- ти път

Тази година конкурсът „Добрият самарянин“ за добротворство на Сдружение „Самаряни“ ще се излъчи на живо по Телевизия „Стара Загора“ на живо на 14-ти декември. Причината е пандемичната ситуация в която се намираме втора година. Историите, които ще бъдат..

публикувано на 08.12.21 в 11:05
Тракийски университет, Стара Загора

62-годишен инспектор е второкурсник в Тракийския университет

Ако младостта не е порок, то зрелите години са мъдрост . И знание. Доказва го 62-годишният Пламен Попстоилов , който за втори път празнува студентски празник. Инспекторът от ИАРА-София е второкурсник в Тракийския университет в Стара..

обновено на 08.12.21 в 10:16

Възстановено е движението на пътя Елхово – Ямбол

Временно движението по път  I-7 Елхово – Ямбол в района на разклона за Каравелово се осъществяваше двупосочно в лентата в посока Елхово поради транспортно произшествие. Трафикът се регулираше от "Пътна полиция".

обновено на 08.12.21 в 08:17

Тракийският университет награждава над 200 отличени студенти за Осми декември

Днес е празникът на студентите. Около 200 000 души се обучават в 52 висши училища в стотици специалности. За разлика от миналата година, когато заведения, барове, дискотеки и други обекти за развлечения бяха затворени като противоепидемична мярка, днес..

публикувано на 08.12.21 в 08:15

На Шипка вали сняг, видимостта е ограничена до 50 метра

Движението в област Стара Загора се извършва без ограничения. На Шипка вали сняг.  На прохода видимостта е намалена до 50 метра заради обилния снеговалеж. Пътните настилки са частично заледени и обработени. На проход „Република“ настилките също са..

публикувано на 08.12.21 в 06:34

Институции и граждани ще набележат мерки за спиране на замърсяването на въздуха в Димитровград

Заместник областният управител на област Хасково Виолета Желева и директорът на РИОСВ - Хасково Наталия Пачеманова се срещнаха днес с министъра на околната среда и водите Асен Личев по повод зачестилите сигнали за замърсяване на въздуха в..

публикувано на 07.12.21 в 19:13

9 години след трагедията в с.Бисер, тръгна делото в търсене на виновните

Съдът в Харманли днес даде ход на делото и проведе разпоредително заседание срещу бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова. Тя е подсъдима заради наводнението в харманлийското село Бисер на 6 февруари 2012 г., когато се скъса язовирна стена,..

публикувано на 07.12.21 в 17:51

Увеличава се броят на учениците в клас от Езиковата

От днес още една паралелка е възобновила присъствената форма на обучение от ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Това съобщи Теодора Николова, директор на старозагорската езикова гимназия.  Общо 25 са класовете, в които родителите са декларирали съгласие за..

публикувано на 07.12.21 в 16:11

Област Сливен е в повишена епизоотична готовност заради инфлуенца по птиците

Със заповед на областния управител Минчо Афузов се въвежда повишена епизоотична готовност в Сливенска област по отношение на болестта „инфлуенца по птиците", съобщиха от пресцентъра на областната управа.  На извънредно заседание на Областната епизоотична..

публикувано на 07.12.21 в 16:01

Отпада тестването за COVID-19 и на учениците в община Нова Загора

От утре, 8 декември, отпада задължителното тестване и на учениците и в община Нова Загора заради заболеваемост под 250 души на 100 000 лица от населението, съобщиха от областната администрация по данни на Регионалното управление на образованието...

публикувано на 07.12.21 в 15:31
Подкасти от БНР