Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Копринка честват св. Иван Рилски и храмовия си празник

Снимка: интернет

Днешният ден е обявен за почит към небесния покровител на България Св.Иван Рилски Чудотворец, защото на този ден се отбелязва пренасянето на мощите му в Търново. Църквата отбелязва още два празника на светията – на 18-ти август се почита успението /смъртта/, а на на 1.07. – връщането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир.

  Днес своя ден и храмовия празник отбелязаха с празнична света литургия и курбан и християните в с. Копринка. След литургията негово благоговейство архимандрит Панкратий – игумен на Храма „Рождество Христово“ в гр. Шипка припомни защо св. Иван Рилски Чудотворец е закрилник на България.“Със своя богослужителен живот, като се уединил в пещерата в рилската пустиня, св. Иван Рилски Чудотворец отдал живота си на молитва за българския народ. За неговото благоденствие, да се пребори с надигналите се ереси. Просил застъпничеството на св. Богородица пред небесния Отец и Божията помощ за да може неговия народ – българският, да се нарече християнски народ. И с вярата да вървим по божия път.“, започва разказа си архиереят.  По думите на архимандрит Панкратий, светецът може да ни бъде пример, защото житието му е образец на кротостта и основа на покаянието. " В днешно време не виждаме кротост у хората, а прибързваме за всичко. Не рядко взимаме прибързано справедливостта в свои ръце, не се смиряваме пред ближните и пред бога. Заслепени от гордостта, вървим по един пагубен път. Но да се надяваме, че св. Иван Рилски ще докосне сърцата и мислите ни да ни просвети... И отново да станем христови, не само по кръщелни свидетелства, а да бъдем осъзнати християни!“, призова накрая игуменът.

  За възраждането на традицията да се раздава курбан на този ден, разказа председателят на местното читалище „Пробуда 1920“ Васил Вълчанов, който бе поел отговорната задача за приготвянето на  курбана. 

Словата на архимандрит Панкратий, игумен на храма "Рожсетво Христово" в гр. Шипка за небесния покровител на България Св. Иван Рилски, чуйте в звуковия файл.Още от категорията

Димитровград е домакин на Националния танцов конкурс „България танцува“

Димитровград ще е домакин на Националния танцов конкурс „България танцува“. В събота и неделя ще се проведе 15-тото издание на фестивала. Поради пандемичната обстановка миналата година конкурсът не се проведе, а тазгодишното издание ще се състои..

обновено на 27.11.21 в 09:46

Шофьори сигнализират за износена настилка и липсваща маркировка по пътя Стара Загора-Казанлък

Започва спешна проверка на знаците, маркировката и пътните принадлежности на автомагистралите, скоростните и републиканските пътища от първи клас в цялата страна. Проверката е по разпореждане на Върховната административна прокуратура,  Министерството на..

публикувано на 26.11.21 в 16:57
ГЕРБ-Стара Загора

ГЕРБ ще бъде силна и активна опозиция, ангажираха се представители на партията в Стара Загора

Партия ГЕРБ ще бъде конструктивна и отговорна опозиция в 47 Народно събрание. Около тази заявка се обединиха народните представители на формацията в областта Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова, както и общинският лидер на формацията в Стара..

публикувано на 26.11.21 в 16:03
Снимка:Община Стара Загора

Къща музей „Градски бит XIX в." в Стара Загора отново приема посетители

Приключиха ремонтните дейности на покривната конструкция на къща музей „Градски бит XIX в.". Емблематичната за Стара Загора къща, известна още като Хаджиангеловата къща, отново приема посетители. Това заяви за Радио Стара Загора директорът на..

обновено на 26.11.21 в 15:55

Общинските съветници в Ямбол даряват заплатите си за паметник на Левски

Общинските съветници в Ямбол гласуваха допълнение на бюджета на община Ямбол за 2021 година за значими начинания. Предвидените средства в бюджета на общината за възнаграждения и осигурителни вноски на общинските съветници за месец октомври в размер на 30..

публикувано на 26.11.21 в 15:50

Започна засаждане на нови тополи в Хасково

От днес община Хасково започна да засажда тополи край реката в центъра на града. В началото на годината на различни места в града бяха премахнати опасните стари тополи, а кметът Станислав Дечев обеща, че ще бъдат подменени с нови, но се изчаква..

публикувано на 26.11.21 в 15:22
Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Съвсем скоро страната ще излезе от тъмночервената зона на заболеваемост

Скоро страната ще излезе от тъмночервената зона на заболеваемост. Това показват данни от Здравното министерство. Отчита се спад на заболеваемостта. Въпреки това натискът върху интензивните отделения още е сериозен. Затова забраната за планов прием и..

публикувано на 26.11.21 в 15:17

Минчо Афузов: Нужни са спешни мерки за жп-участъка край Нова Загора

Областният управител на Сливен Минчо Афузов проведе извънредна среща заради серията от незаконни посегателства върху железопътния участък Хан Аспарух – Нова Загора – Коньово. В нея се включиха представители  на Държавното предприятие „Национална..

публикувано на 26.11.21 в 13:52

Безистенът в Ямбол е носител на наградата за туристически обект на Министерство на туризма

Ямболският Безистен спечели първото място в категорията  „Туристическа атракция/обект" на шестите Годишни награди в туризма 2021  на Министерство на туризма. Участниците в надпреварата бяха 17.  Негови подгласници останаха Исторически парк -..

обновено на 26.11.21 в 13:15

Община Стара Загора е в готовност за зимния сезон

Подготовката на Община Стара Загора за работа през зимния сезон на 2021/2022 год. е насочена към поддържането проходимостта на пътната мрежа, както и за своевременно провеждане на аварийно-спасителни работи в условията на снеговалежи, силни ветрове,..

публикувано на 26.11.21 в 12:39