Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

КПКОНПИ проверява Община Стара Загора по сигнал за нарушения на ЗОП

Служители на КПКОНПИ - Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършват проверка в Община Стара Загора по повод постъпил сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г.“ и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Обществените поръчки са за доставка на 55 нови дизелови автобуси /висок енергиен клас/, на обща стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуси, ведно с 18 нови зарядни станции и 2 трансформаторни станции, на обща стойност 49 103 999 лева. Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка, с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.
Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител.
Налице е сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица, както при провежданата поръчка в гр. Варна на стойност 85 милиона лева, така и при провежданите поръчки в гр. Стара Загора, на обща стойност над 84 милиона лева. Проверките касаят доставка на превозни средства за нуждите на градски транспорт. До настоящия момент в хода на проверката за обществената поръчка на Община Варна, са изискани документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник – кмет и от кмета на общината Иван Портних. Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие. Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата, с оглед данни за корупционни престъпления, посочват в официална позиция от КПКОНПИ. 

От Община Стара Загора съобщиха, че служителите на Дирекция „Противодействие на корупцията" са влезли в Община Стара Загора около 12.00 часа днес. Общинска администрация оказва пълно съдействие и предоставя всички искани документи.

От общинското дружество “Tролейбусни и автобусни превози”Стара Загора потвърдиха, че в момента на място са 7 проверяващи, на които ще бъде предоставена  необходимата информация, но за момента отказаха коментар. Още от категорията

Иванка Сотирова

Иванка Сотирова: Към момента няма решение за затваряне на детските градини и ясли от понеделник, но ситуацията е много динамична

Като много динамична определи ситуацията с посещението на детските градини и ясли на територията на Община Стара Загора заместник-кметът Иванка Сотирова. Тя съобщи, че въпреки това към момента няма решение за тяхното затваряне от следващата седмица..

публикувано на 21.01.22 в 10:31

Д-р Ния Кирчева: Нивото на родилната помощ в България е високо

В България нивото на родилната помощ е доста високо и съответства на световните тенденции, заяви в интервю за Радио Стара Загора д-р Ния Кирчева, специалист по акушерство и гинекология. Тя допълни, че най-големите центрове за родилна помощ у нас са в..

публикувано на 21.01.22 в 09:15

Мария Шаркова: Проблемът с фалшивите зелени сертификати е, че не знаем техния мащаб

Основния проблем с фалшивите зелени сертификати е, че липсва информация относно техния мащаб. Можем само да предполагаме, но не и да знаем със сигурност какъв процент от хората, които го имат всъщност не са ваксинирани, а единствено тази информация е..

публикувано на 21.01.22 в 09:02

Сняг заваля по високите части на област Стара Загора и на прохода "Шипка"

На прохода "Шипка" заваля сняг тази сутрин. Пътните настилки са частично заледени и обработени, видимостта е добра, а температурите отрицателни - 5 градуса. Отрицателни са температурите и на прохода „Република“  - -2 градуса. Времето е облачно, а пътните..

публикувано на 21.01.22 в 06:48

В област Сливен ще бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки

Допълнителни противоепидемични мерки ще бъдат въведени в Сливенска област във връзка с нарастващата заболеваемост, особено сред учениците, педагогическия и непедагогическия персонал в градовете Сливен и Нова Загора, и усложняващата се обстановка с..

публикувано на 20.01.22 в 18:23

В Стара Загора канят деца за участие в конкурс за мартеници

Традиционният конкурс – изложба за изработка на мартеница „Баба Марта бързала, мартенички вързала“ ще се проведе и тази година. Организатори са Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) и Община Стара Загора. „Първи март винаги се е посрещал..

публикувано на 20.01.22 в 16:04

Комисията по енергетика одобри предложение за намаляване на състава на КЕВР

Комисията по енергетика на Народното събрание одобри на първо четене законопроект за изменение на Закона за енергетиката, който предвижда намаляване на членовете на КЕВР от 9 на 5 човека. Дискусията продължи близо два часа като на обсъждане бяха подложени..

публикувано на 20.01.22 в 14:21

Стара Загора сред областите с най-висока заболеваемост от COVID-19

Стара Загора е сред областите с най-висока заболеваемост от COVID-19. Това съобщи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на пандемичния комитет. Останалите райони с висока заболеваемост са Благоевград, Бургас, Перник,..

публикувано на 20.01.22 в 13:29

Детски таланти търсят в национален конкурс НУМСИ „Христина Морфова“

Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ - Стара Загора в партньорство  с Кметство Шипка организират Първи национален конкурс за детско творчество „С България в сърцето“. Материалите за конкурса се изпращат  по интернет с..

публикувано на 20.01.22 в 12:15

Искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми вече може да се подава и онлайн

Нова електронна услуга на НАП дава възможност на потребителите да подават онлайн искане за възстановяване или прихващане на надвнесени суми. Електронната услуга „ Приемане на искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми “ е..

публикувано на 20.01.22 в 12:03
Подкасти от БНР