Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Търсим най-популярните думи и изрази на 2021-ва в България

Кои са най-важните теми, които ни вълнуваха през миналата 2021 година, може най-лесно да разберем чрез езика. Промяната в речника ни е главоломна и тя следва както световните събития, така и процесите, които са от ключово значение конкретно за България.

В кампанията „Думи на годината с Как се пише? за първи път в открито и широкомащабно допитване може да гласуваме за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021-ва.

Актуалните езикови употреби показват тенденциите в обществения разговор, убедени са организаторите на инициативата. Думите на годината ще ни помогнат да изчистим фоновия шум и да се замислим значими ли са били темите, които са ни занимавали, качествен ли е бил диалогът, казват организаторите от платформата за грамотност „Как се пише?“. 

„А когато се вгледаме в това, можем да потърсим повече допирни точки между нас в момент, в който социалната дистанция започва да дава своето негативно отражение в много сфери“, смята Доротея Николова, учител по български език и литература и журналист. Така ще можем да водим по-смислени, целенасочени и аргументирани дискусии, надяват се още организаторите на инициативата.

Проучването се провежда на платформата за грамотност „Как се пише?“, на страницата във Facebook и в Twitter. То преминава през три етапа. В първия – от 5 до 12 януари – всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината ТУК:https://bit.ly/3qLg9Mk и ТУК:https://twitter.com/pvarbanova

Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури ще отсее 10. Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, ще изберем в анкета в сайта „Как се пише?“ от 17 до 19 януари в третия, последен етап.

Повече за кампанията можете да чуете в звуковия файл.Още от категорията

възстановената яхна от ИМ

Маслото от орехи - вторият най-популярен поминък в Казанлъшко

Чували ли сте за масло от орехи? А опитвали ли сте?  Допреди сто -сто и петдесет години, така нареченият "шарлан" от орехи е бил достъпно и популярно  масло, което се е използвало буквално във всяко домакинство. А в Казанлъшко и по-специално в село..

публикувано на 26.05.22 в 10:00

Когато децата ни напомнят, че "Вдъхновението идва отвътре!"

Той се казва Александър Павлов Иванов. На 10 години е, ученик в Шесто основно училище "Свети Никола" в Стара Загора. "Разбира се" много добре с новите технологии,  свири на пиано, чете книги, любопитен е да научава нови неща и задава много въпроси. Но..

публикувано на 24.05.22 в 14:38
костенурки

Отбелязваме световният ден на костенурките. На път ли сме да унищожим едно от най-добре еволюиралите гръбначни животни на планетата?

На 23 май е световния ден на костенурките, който се отбелязва от 2000 година насам, по инициатива на еколози от Американското спасително дружество за костенурки. Първоначално са се почитали морските костенурки, но постепенно фокусът е насочен и към..

публикувано на 23.05.22 в 18:16

Елена Митева за храните които ни зареждат положително

Тя се казва Елена Митева и е от Стара Загора. Т реньор е по правилно хранене. Споделя съвети как да се храним здравословното и балансирано и как начина ни на хранене може да ни зареди с положителна енергия. Какво, кога и как е провокирало..

публикувано на 20.05.22 в 12:20

Радио Стара Загора през погледа на децата

На 21 май БНР Стара Загора навършва 86 години. Историята на радиото започва на 13 декември 1927 година, а редовните емисии на Радио Стара Загора стартира на 21 май 1936 година и остава единствената регионална радиостанция на територията на Южна..

публикувано на 19.05.22 в 15:42

Най-малката циркова артистка в България получи разрешително за работа от Инспекцията по труда в Стара Загора

В Международния ден на семейството ви представяме част от една циркова фамилия. Това са 6 годишната Алекса, 9 годишната Райа и тяхната баба, по майчина линия, з.а Рени Захова . През настоящата седмица лъчезарните дъщери на семейство Надя Мишкарова и..

публикувано на 15.05.22 в 17:05

Мартенички, пратени от Ямбол през февруари, се получиха в Бургас в началото на май

Традициите не са това, което бяха - сентенцията важи с пълна сила за едно от най-популярните телевизионни лица - кореспондентът на "Нова телевизия" в Бургас, Цеца Алексова.   До този извод колегата стига заради интересна история, в която главните..

публикувано на 13.05.22 в 15:12

Отбелязваме Деня на библиотекаря

Датата първоначално е отредена от Българската православна църква за честване на славянските първоучители - светите братя Кирил и Методий, а от 1851 г. тя се отбелязва и като празник на българската просвета. С промяната на календара честването се..

публикувано на 11.05.22 в 09:35

Дения Пенчева: Младото поколение преоткрива фолклора с „Кемене“

Тя е млада, красива и талантлива. Дения Пенчева е един от най–харизматичните наши фолклорни изпълнители. А заради своите модерни интерпретации, та все по–често е наричана посланик на българската народна музика сред новото поколение. Дения е дипломиран..

публикувано на 10.05.22 в 15:21

Споделено работно пространство отваря врати в Стара Загора

Коуъркинг (coworking) културата навлиза и в Стара Загора. Споделено офис пространство с името Nebula (от англ. звездна мъглявина) отваря официално врати на 10 май. Реновираната бащина къща на оперния певец Александър Марулев посреща ентусиасти, готови..

публикувано на 10.05.22 в 15:15