Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Премиера на книгата “Изпепелена младост” в Дряново

Днес от 17.30 часа в град Дряново ще се състои представянето на книгата „Изпепелена младост“. Нейни автори са Митьо Делчев и Пейо Делчев. Събитието ще се проведе в залата за временни изложби в експозиция „Колю Фичето“ на Исторически музей – Дряново.

В книгата-дневник са представени събитията от периода на Втората световна война и годините след нея. Те са пречупени през личното светоусещане на Митьо Делчев, който сам е участник в тях.

Неговият син Пейо Делчев днес ги прави обществено достояние, за да осветли историята през погледа на онези хора, които десетилетия „не са имали думата“.

По време на представянето на книгата сме предвидили разговор с Пейо Делчев, който ще бъде наш гост, съобщи за Радио Стара Загора директорът на Исторически музей – Дряново Иван Христов.

Повече може да чуете от интервюто на Мария Иванова с Иван Христов в звуковия файл.


Още от категорията

С двойна премиера Живка Барова представя стихосбирките си

Живка Барова е родена под знака на благородната зодия "Лъв" . Лъвица е по темперамент и сила на оцеляване. Завършила е руска филология и история. Животът й преминава през различни сфера на образованието и журналистиката. Била е учител, главен експерт към..

публикувано на 15.05.22 в 14:51

Силвия Томова е сред носителите на "Златно перо" за 2022 г.

Силвия Томова, художествен ръководител на Балета на Държавна опера-Стара Загора, е сред носителителите на "Златно перо" за 2022 г. Връчването на отличията "Златно перо", които "Кантус Фирмус" и галерия "Макта" в партньорство с Classic FM радио..

публикувано на 14.05.22 в 11:34
Къща Музей „Гео Милев“, Стара Загора

Александър Хаджихристов представя в Стара Загора „Мечтания, заключени в сянката на спомените“

Поетът Александър Хаджихристов – син ще представи в Стара Загора стихосбирката си „Мечтания, заключени в сянката на спомените“. Литературното събитие започва в 17 часа в къща-музей „Гео Милев“.  Пред Радио Стара Загора Хаджихристов..

публикувано на 13.05.22 в 16:00

Белослава ще бъде гост на Европейската нощ на музеите в Казанлък

Европейската нощ на музеите ще представи тази събота на казанлъчани и гостите на града богата и разнообразна програма. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора директорът на Художествената галерия в Казанлък Пламен Петров. Акцент в програмата..

публикувано на 13.05.22 в 12:24

Приказни герои ще търсят златното ключе в Мъглиж

  Няма дете, което да не обича да чете или да слуша приказки. За учениците от 1-ви до 4-ти клас в община Мъглиж, днешният 13-ти май ще бъде истински приказен празник! На сцената на НЧ „ Пробуда 1869“ ще оживеят любими приказки и обичани приказни герои..

публикувано на 13.05.22 в 09:10

Радой Ралин поучаваше да оцеляваме без да се снишаваме

"Радой Ралин - Начин да оцеляваме без да се снишаваме", под това име, от 18.00 часа, в Музея на хумора и сатирата на Габрово ще се проведе творческа среща. Тя е посветена на 50 годишнината от създаването на музея и 100 годишнината от раждането на..

публикувано на 12.05.22 в 16:32

"Сън в лятна нощ" е мега представление за актьори и публика

Днес от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър "Гео Милев" старозагорската публика ще види премиерата на "Сън в лятна нощ" . Жизнерадостната комедия на Уилям Шекспир е първото заглавие в афиша на театъра, след като управлението на 102 годишната..

публикувано на 11.05.22 в 17:10

VI-ти Средновековен събор "Помни славата“ подготвят в Крепост "Туида" край Сливен

След  2 годишно прекъсване съборът ще се проведе за шести път, но през месец май, а не както досега през октомври, каза за Радио Стара Загора Мая Иванова - Ръководител Крепост Туида в Общинска администрация - Сливен. VI Средновековен събор..

публикувано на 10.05.22 в 13:00

„Силните мълчат“ с Галя Георгиева от „Гласът на България“

Тя се казва Галя Георгиева. Тя е морско момиче. От Варна е. Позната ни е от музикалния формат „Гласът на България“. Някои я сравняват със световноизвестната кралица на рока Бет Харт. Днес представяме дебютната й емоционална авторска рок балада..

публикувано на 10.05.22 в 12:06

Крепостта Туида очаква много гости на традиционния Средновековен събор

Шестият Средновековен събор „Помни славата“ ще се проведе от  днес до  15май 2022 г. в kрепосттаТуида. Събитието, се провежда след 2-годишно прекъсване през май, а не както до сега през октомври, когато Сливен отбелязва своя ден. Тази година  е..

публикувано на 13.05.22 в 10:05