Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Остават въведените противоепидемични мерки в област Стара Загора

На този етап няма да се променят въведените противоепидемични мерки в област Стара Загора. Това стана ясно сред среща при областния управител на представители на Регионалната здравна инспекция, ръководители на болници и засегнатите бизнеси, които протестираха срещу наложените ограничения. Остава изискването заведенията за хранене и развлечение да работят до 22 ч. при 50% от своя капацитет.

Днес в Областна администрация се състоя среща на част от състава на Областния медицински съвет с ресторантьори от Стара Загора. На нея присъстваха областният управител проф. Наско Василев, директори на болнични заведения, д-р Станимир Станков, директор на РЗИ и д-р Таня Перчемлиева, директор на  дирекция „Надзор на заразните болести“, д-р Жулиета Здравкова, директор на РЗОК.

Повод за срещата беше поставеното вчера пред областния управител искане от страна на собственици на заведения приетите със заповед на РЗИ от 25 януари мерки за ограничаване на работното им време до 22 ч. и работа с капацитет на 50% да бъдат отменени.

Д-р Станков представи последните данни за заболяемостта от COVID-19 в Старозагорска област, които показват продължаващо нарастване на броя на заболелите и увеличаване на  заетите легла за болни от коронавирус в болниците. Данните сочат, че към 28 януари заболяемостта е 1943.38 на 100 000. Д-р Лисичков, управител на ДКЦ 1, съобщи, че в последните дни над 45% от направените в центъра тестове за коронавирус се оказват положителни, а вчера този процент е минал 50.

Проф. Йовчо Йовчев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“, обясни, че повече от 80% от детските легла са заети. При леглата за възрастни този процент е малко по-нисък. В момента в болницата от коронавирус се лекуват 32 деца, като сред тях има и такива с тежка дихателна недостатъчност. Във връзка с увеличаващия се брой и на заболелите възрастни в здравното заведение са открити нови 20 легла за болни от коронавирус. Броят на интензивните легла е 12, като вчера броят на интубираните възрастни пациенти е бил 9. В болницата в Казанлък интензивните легла са 6 и всички са заети. При нужда пациенти ще бъдат пренасочвани към УМБАЛ.

При тази картина на заболяемостта участниците в Областния медицински съвет бяха категорични, че наложените съгласно разпоредбите на Министерството на здравеопазването мерки са адекватни и няма как да бъдат отменени, най-малкото защото това би било в противоречие с Националния оперативен план за справяне с пандемията. 

Ресторантьорите от своя страна наблегнаха на факта, че браншът търпи огромни загуби от наложените мерки и все по-трудно става задържането на персонал и изплащането на заплати на работниците. Те поискаха преминаване на пълно работно време с пълен капацитет, при спазване на правилата  за зелен сертификат.

В края на разговорите д-р Таня Перчемлиева предложи в средата на следващата седмица отново да се осъществи среща между представители на Областния медицински съвет и ресторантьори. При наблюдаване на спад на заболяемостта, тогава да се обмисли и обсъди евентуално смекчаване на мерките, касаещи заведенията. 

Още от категорията

Катастрофа на Подбалканския път София-Бургас

Катастрофа временно затрудни движението на път I-6 Калофер – Казанлък в участъка Долно Сахране – Дунавци.  Няма пострадали, но са нанесени сериозни щети по автомобилите , съобщи сътрудникът ни Георги Манев Пътният инцидент е станал край Дунавско..

публикувано на 19.05.22 в 10:08

19 май - Световен ден за борба с хепатита

19 май е Световният ден за борба с хепатита. По този повод РЗИ Стара Загора  ще проведат кампания за анонимно консултиране и безплатно изследване за ХИВ и полово предавани инфекции за всички желаещи бежанци от социални жилища за временно..

публикувано на 19.05.22 в 09:35
Живко Тодоров

Живко Тодоров: Фирми отказват дейности по няколко проекта в Община Стара Загора

Фирми отказват дейности по няколко проекта в Община Стара Загора , съобщи за Радио Стара Загора кметът Живко Тодоров. Причината по думите му е задълбочаващата се криза, породена от войната в Украйна и заради постоянно повишаващите се цени на..

публикувано на 19.05.22 в 09:04

Проверяват системите за масово оповестяване в Казанлък

Проверка на работа на системите за масово оповестяване ще бъде проведена в град Казанлък  четвъртък и петък (19-и и 20-и май 2022 г.). При провеждането на проверките за техническа изправност на системите за ранно предупреждение и оповестяване на..

обновено на 19.05.22 в 05:36

275 са новите случаи на коронавирус

275 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 6 114 теста. Положителни са под 5 процента от взетите проби, показват данните в Единния информационен портал.  Починали с Covid-19 са 6 души, оздравелите са 10 545 В болници са настанени 567..

публикувано на 19.05.22 в 05:35

Фенове на „Берое“ с призив – „Всички в Кърджали! Подкрепа за любимия отбор“

Привърженици на "Берое" излязоха с видео послание в социалните мрежи към старозагорската общественост – „Един за всички, всички за "Берое“ ! Феновете на „зелено-бялата“ емблема на Стара Загора призоваха за пълна подкрепа на любимия отбор при..

публикувано на 18.05.22 в 17:30

Ценовият скок блокира строителството на инфраструктурни обекти

От няколко седмици строителните дейности по два важни инфраструктурни обекта в южната индустриална зона на Стара Загора са спрени, алармират наши слушатели. Работещи и собственици на фирми и предприятия в района недоволстват, че това затруднява..

публикувано на 18.05.22 в 16:39

Без нарушения премина матурата по БЕЛ в Стара Загора и областта

Всички 30 училища на територията на област Стара Загора, в които се проведе задължителната матура по българсски език и литература са предали писмените работи на зрелостниците. Това съобщи за Радио Стара Загора Милена Йолдова , изпълняваща..

публикувано на 18.05.22 в 16:26

Улица в Италия ще носи името на Пейо Яворов

Улица в Италия  вече носи името на известния български поет и революционер Пейо Крачолов Яворов, а площад в Чирпан  бе именуван на италианския град Борго Верчели. Това решиха днес общинските съветници на Борго Верчели и Чирпан, които работиха..

публикувано на 18.05.22 в 16:26

Тодор Иванов е избран за председател на Районен съд - Гълъбово

На 17.05.2022 г. Съдийската колегия на ВСС избра Тодор Иванов за административен ръководител – председател на Районен съд – Гълъбово. Иванов има над 6 години юридически стаж в органите на съдебната власт, като преди това е бил помощник следовател..

публикувано на 18.05.22 в 16:24