Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С двойна премиера Живка Барова представя стихосбирките си

Живка Барова е родена под знака на благородната зодия "Лъв". Лъвица е по темперамент и сила на оцеляване. Завършила е руска филология и история. Животът й преминава през различни сфера на образованието и журналистиката. Била е учител, главен експерт към МОН и помощник директор на СУ "Максим Горки" в Стара Загора. В началото на прехода, през 90-те превръща хобито си в професия и десет години върви по стръмните пътеки на журналистиката. Перото й е посветено на сложните проблеми в обществото и на криминалистиката. Работила е във вестниците "Стара Загора", "Южно утро", "Точно време", "Живи пари", "Старозагорски новини", пише за "24 часа" и други издания. Била е главен редактор на в."Браво" и на списание "7 дни Стара Загора".

Стихове пише от дете. Първата й публикация се появява на страниците на детското списание "Славейче". Печатала е свои творби във в. "Литературен глас", списание "Птици в нощта", сборници и алманаси. Лауреат е на Национален конкурс на учителите - литературни творци. Нейни произведения са включени и в сборника "Скъпоценни камъчета". 

На 19 май, от 18.00 часа, в Къща-музей "Гео Милев" Живка Барова ще представи книгите си "Късчета душа" и "Перо от ангел". Първата е с посвещение на семейството, а втората на дъщеря й Маргарита. 

"Поезията е предназначена за хората, но тя се създава в самота. Да твориш поезия е нещо изключително лично и съкровено. Пиша не от суета, а защото имам нужда от това. Моите стихове са моите най-верни приятели, моите най-добри помощници и лечители. Те се с мен в най-кармичните моменти от моя живот. С тях споделям радост и болка, те са до мен в слънчевите утрини и сивите делници, с тях разговарям през безсънните нощи. Те са моето оцеляване...", пише вместо предговор Живка Барова, която в предаването "Моята неделя", днес в Международния ден на семейството, беше специален гост.

В прикачения звуков файл може да чуете запис от гостуването на Живка Барова, в студиото.

Още от категорията

Даниела Стойкова с изложба в Народното събрание

Тази изложба е отлагана два пъти - веднъж в началото на пандемията през март 2020-та година и отново миналата седмица заради невъзможността  да бъде събран кворум и избран нов председател на Народното събрание. Но "С устрем към светлината" намери своята..

публикувано на 30.06.22 в 13:17
 „Спасяването на Самарското знаме“, худ. Никола Кожухаров

ХГ Стара Загора представя творби на Никола Кожухаров по повод 130 години от рождението му

Днес от 18.00 часа в две от залите на Художествена галерия Стара Загора се открива изложба с творби на Никола Кожухаров. Експозицията е посветена на 130 годишнина от рождението на художника. В нея са включени 60 произведения, които бележат периодите..

публикувано на 29.06.22 в 17:01

РИА: Изразявам себе си чрез музиката и не се влияя от модното звучене

Сцената е моят втори дом и публиката идва на концерт, за да ме подкрепи. Важното е да си говорим хубави неща и да се забавляваме- това заяви Мария Мирославова- РИА представяйки втория си сингъл „The Way You Are“ в ефира на Радио Стара Загора. За нея..

публикувано на 28.06.22 в 15:38

„Под арките на нейното мълчание“ със Светлин Стоев

На 1 юли в Пловдив старозагорският художник Светлин Стоев ще открие изложба в галерията на бул. „Мария Луиза“15 с начален час 18:30. Всички посетители ще могат да се насладят на живопис и пластика с наименованието „Под арките на нейното мълчание“...

публикувано на 28.06.22 в 13:54

В Стара Загора отбелязват с концерт 90-годишнината от рождението на проф. Петър Жеков

На 29 юни – Петровден, Община Стара Загора и НУМСИ „Христина Морфова“ организират музикална вечер, посветена на 90-годишнината от рождението на видния старозагорец проф. Петър Жеков (1932-2013г.). Събитието ще се състои от 18:30 ч. в салона на Центъра..

публикувано на 27.06.22 в 16:04

Траяна Кайракова с втора книга

С неподправено чувство за хумор Траяна продължава да радва читатели си със своите истории във втората си книга „Родното образование“. Това е сборник с хумористични разкази, в който автократа умело те въвлича и те кара да се смееш от сърце. Светът..

публикувано на 27.06.22 в 12:18

Творчески колектив „На улицата” с 3-дневна поредица от събития

Творчески колектив „На улицата” организира 3-дневна поредица от събития в Стара Загора. Те ще поставят на фокус дигиталните форми на изкуство и съвременните тенденции в творческите индустрии. Културната организация ще си партнира в..

публикувано на 27.06.22 в 08:00
Ивалин Димитров

Артистите живеят за аплодисментите на публиката, тя е най-големият им партньор

Едно недоразумение е в основата вместо в Драматичен театър - Пловдив Ивалин Димитров да остане в този на Стара Загора. "Дойдох временно, по покана на Димитър Стоянов, за шест месеца, а останах 42 години, в Драматичен театър "Гео Милев" . Първата..

публикувано на 26.06.22 в 17:30

Най-успешните български филми представят страната ни в Рим

XV издание на Фестивала на българското кино се открива тази вечер в гр.Рим, Италия и ще продължи до 26 юни. Във фестивала ще бъдат представени най-добрите български филми. Зрителите ще имат уникалната възможност да се срещнат с Райна Кабаиванска,..

публикувано на 24.06.22 в 14:04
Ивалин Димитров и проф. Наско Василев -областен управител на Стара Загора

Актьорът Ивалин Димитров получи Почетния знак на областния управител на Стара Загора

Днес в Областна администрация Стара Загора се проведе първото работно заседание заседание на новосформираната Областна комисия по култура. Преди началото му проф. Наско Василев връчи Почетния знак на областния управител на актьора от Драматичен театър „Гео..

публикувано на 22.06.22 в 21:15