Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Тунджа тегли заем за модернизация на уличното осветление

Заем от близо два милиона лева ще изтегли община Тунджа за подмяна на уличното осветление в 33 населени места. В останалите села на общината се предвижда модернизацията да бъде извършена със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

Средствата ще бъдат използвани за цялостна подмяна на старото и енергоемко осветление с LED  тела. Заемът трябва да бъде върнат за петгодишен период, уточни кметът на общината Георги Георгиев. 

"Средствата ще бъдат осигурени от реализирането на икономии от консумация на електрическа енергия от системата на уличното осветление, от местни приходи и обща изравнителна субсидия до окончателно погасяване на дълга." 

За модернизация на уличното  осветление на останалите 11 села, общината има одобрен проект по Норвежката програма още преди две години, който е на стойност близо 900 хил. лева.  

"Тогава не достигна ресурсът за финансиране и  впоследствие, когато държавата разработваше Плана за възстановяване и устойчивост, гарантира че на тези общини, на които не е достигнал финансовият ресурс, ще бъдат финансирани през този план", каза още Георгиев. 

Идеята е до края на следващата година във всички 44 села на общината уличното осветление да бъде подменено. За изтеглянето на кредита е предвидено обществено обсъждане на 12 юли. 


Още от категорията

На 8 октомври освещават храм „Св. Игнатий Старозагорски“

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан посети храм „Св. прпмчк Игнатий Старозагорски", където в момента текат последни довършителни работи. „Голямото ни желание беше за тазгодишния празник на града да завършим това богоугодно дело...

публикувано на 08.08.22 в 12:34

Пет златни отличия за старозагорските читалища на събора в Копривщица

С пет златни отличия – индивидуални и колективни, се завърнаха 11-те читалища, които предствавиха Стара Загора по време на XII Национален събор на народното творчество, провело се през почивните дни в Копривщица. В съботния ден, на втора сцена на..

публикувано на 08.08.22 в 10:23

До 21 август ще станат ясни пълните листи на БСП за изборите

Бившият социален министър Гьорги Гьоков отново ще води листата на социалистите в Стара Загора на предстоящите парламентарни избори. В интервю за Радио Стара Загора той коментира, че партията ще излезе с положителни послания на тези изборите. „..

публикувано на 08.08.22 в 09:50

Започва изплащането на пенсиите

Изплащането на пенсиите през август започва днес и ще приключи чрез пощенските станции на 22 август. То ще се извършва съобразно изготвен график, който се обявява във всяка една от тях. Преводите на сумите по сметките на пенсионерите, които получават..

публикувано на 08.08.22 в 07:44

Митрополит Киприан отслужи литургия в Потопената църква

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Божествена св. Литургия в храм "Св. Йоан Рилски", по-известен като Потопената църква на яз. "Жребчево". Тя е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през..

публикувано на 07.08.22 в 14:20

ЦИК ще решава за състава на РИК Сливен

Елизабет Кендерян ще бъде председател на РИК Сливен, решиха парламентарно представените политически сили, след консултациите за състав на комисията при областния управител. Не се споразумяха за позициите на секретар и заместник-председател, заради..

публикувано на 07.08.22 в 13:29

Пръскат срещу комари в Стара Загора

Предстои поредна масова обработка срещу комари в Стара Загора.  Нa 09 август, вторник, след 21:00 часа на територията на град Стара Загора ще се извърши масова обработка срещу имаго /възрастни форми/ на комари.  Площите ще бъдат третирани с препарат..

обновено на 07.08.22 в 08:30

Митрополит Киприан ще служи в Потопената църква край яз. „Жребчево“

За четвърта поредна година Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит  Киприан ще отслужи Божествена света литургия в Потопената църква край язовир „Жребчево“. Владиката ще бъде посрещнат в 9:15 ч., а началото на литургиите е в 9:30 ч...

публикувано на 07.08.22 в 08:04

Ще ремонтират емблематичната за Сливен часовникова кула

Емблематичната за Сливен часовникова кула на сградата на общината ще бъде ремонтирана, съобщи заместник-кметът Камен Костов. Ремонтните дейности ще обхванат и части от южната фасада на сградата. Срокът, определен за ремонтните дейностие 50 календарни дни...

публикувано на 06.08.22 в 12:50

Партиите в Стара Загора не се разбраха за състава на РИК

Централната избирателна комисия/ ЦИК/ще решава за състава на Районната избирателна комисия / РИК/ в 27 МИР – Стара Загора. Това стана ясно след проведените днес консултации на парламентарно представените политически партии при областния управител Иван..

публикувано на 06.08.22 в 12:37