Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кметът на Казанлък: Проектът за екологичен транспорт на общината е най-голяма ни гордост

Това е проект, който носи голяма полза за гражданите и околната среда. Това каза за Радио Стара Загора кметът на Казанлък Галина Стоянова.

„Доразвихме с електронната система за билети и карти.  Ние сме първата община, която със свои средства закупи електробуси и пусна цялата система с електротранспорт. Това е бъдещето и особено за градове, зелени като нашия, се оценява от гражданите. Виждаме, че автобусите вече стават малки и следващата година ще се наложи да купим още и по-големи електробуси. “

Вторият етап от този проект, включва всички населени места от общината, които трябва да се свържат с транспортната схема.

За миналата година, първото шестмесечие, разходите за електроенергия на всички обекти на общината са били около половин милион, каза още Галина Стоянова. А сега за 2022, за шестмесечието е 1,5 милиона лева. Включваме се в програмата за намаляване на цената за бизнеса, но въпреки това разходите са между 800 000 и 1 милион лева.

„ Тази година подменихме целият автомобилен парк на предприятието за чистота, които би трябвало за пестят от горива. За електроенергията работим по три проекта за соларни паркове като единият е свързан с усвояването на покривите на многопрофилната болница и ДКЦ – Поликлиника, другият е за покрива на общината, а третият е малко по-различен. Това е един проект за покривни конструкции на един от големите градски паркинги и да пазим колите и да произвеждаме електроенергия, нужна на общината. Работим със сериозна организация, която е работила по такива проекти.“

Относно туристическия сезон 2022 година в Казанлък, кметът на града каза, че като че ли се възстановява като подчерта, че по време на празниците на розата е имало туристи дори от САЩ. Тревожи ни обаче това, че чуждите туристи, не са толкова колко преди Ковид, каза още Галина Стоянова.

„Справяме се с повече мислене за това какво иска туриста и преустройване на туристическите атракции, но туристът иска преди всичко да се забавлява като дойде в Казанлък и всичко, което правим е свързано с това. Има промяна в инфраструктурата на обектите, но и в хотелите и ресторантите. Има промяна в тази насока и то много голяма. Надяваме се до края на годината да отвори и най-големият спа-комплекс на Балканите – на Овощник. “

Там престоят да се изграждат и още няколко туристически обекта, семейни хотели и каравани за престой, каза още Стоянова. 

Още по темата, чуйте в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Енчева

Още от категорията

Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите.

С 10 до 25 процента по-скъпо ще ни излязат празниците в ресторант

С 10 до 25 процента по-скъпи спрямо миналата година, ще са кувертите за празнуване в ресторант на Нова година в Стара Загора. Това съобщи Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града, в което членуват близо 80 фирми от..

обновено на 08.12.22 в 08:25
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки на среща със старозагорци

Ангел Джамбазки  гостува в Стара Загора. Срещата с него ще бъде от 18.30 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Организира се от ВМРО-Стара Загора и  е поредната инициатива на Дискусионен клуб за Консервативни дебати. Досега в Дискусионния..

публикувано на 07.12.22 в 16:48

Гимназията по механотехника отбеляза своя патронен празник

Два нови кабинета по автотранспортна техника и електрически превозни средства бяха открити днес в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт „Никола Вапцаров“ в Стара Загора.  С  рецитал по стихове на патрона на училището и с демонстрациите..

публикувано на 07.12.22 в 16:46

Чирпан и обекти в общината с шест номинации в Годишните награди в туризма

Община Чирпан е сред претендентите за отличия в седмите Годишни награди в туризма – 2022 година на Министерството на туризма. Заедно с още седем обекта, тя попада в категорията „Туристическа дестинация“. Номинирана е и в категориите „Специализиран..

публикувано на 07.12.22 в 14:30

Коледната елха грейва тази вечер в Свиленград

Светлинките на коледната елха ще бъдат запалени тази вечер и в Свиленград. Началният час на празника е 17 на площада пред Общината . Коледното дръвче ще грейне по време на детско шоу, в което освен  Дядo Koлeдa щe yчacтвa и извecтнaтa вoдeщa кaĸa..

публикувано на 07.12.22 в 14:02

В Котел днес ще бъдат запалени светлините за Коледа

В Котел днес ще бъдат запалени светлините на коледната елха и градската светлинна украса. Това съобщи Богана Попова от общинския пресцентър.  Тържеството ще започне в 17 часа на площад „Възраждане", където кметът Коста Каранашев, заедно с..

публикувано на 07.12.22 в 13:27

Над 4 млн.лв инвестира през 2022-ра в образованието Община Казанлък

4 257 000 лв. са вложени в сферата на образованието през годината в община Казанлък, става ясно от Отчета на Кмета Галина Стоянова. Средствата са осигурени от европейско, национално и местно финансиране. Създадени са нови класни стаи и занимални,..

публикувано на 07.12.22 в 13:17

Изложба представя български банкноти от миналото

Защо в небето над Стара Загора са хвърчали банкноти на 1 май 1928 година, а банковите служители са затискали с телата си милиони левове на този ден? Как са изглеждали българските банкноти в миналото? Как са изглеждали сградите на банките и касовите..

публикувано на 07.12.22 в 13:00

В Павел баня представят сборник с детско творчество

С представяне на сборник с детско творчество тази година Община Павел баня ще даде началото на коледните празници.  “Талант и труд” е второ благотворително издание под патронажа на кмета Иса Бесоолу. Съставител и редактор на сборника с детски творби е..

публикувано на 07.12.22 в 11:21

Ремонт по пътя Стара Загора – Сладък кладенец, шофирайте с повишено внимание

Движението по път III-6602 Стара Загора – Сладък кладенец се извършва с повишено внимание и съобразена скорост поради частични ремонтни дейности на пътната настилка, информира Агенция пътна инфраструктура на сайта си. Трафикът се регулира с временна..

публикувано на 07.12.22 в 09:43