Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Училищни директори в Стара Загора се чудят как да топлят децата през зимата

Снимка: Община Търговище

Над 80 на сто от училищата, детските градини и социалните заведения в Стара Загора се отопляват на газ.

Пред директорите стои въпросът с обезпечаването на отоплението през зимата.

В крайните квартали на града има няколко училища, които не са газифицирани и са на течно гориво, което обаче не е по-малък проблем.

В много от обектите се готви на място и уредите работят на газ.

"Ще се справим финансово, ако и само при условие, че се запазят сегашните цени на газа и не поскъпне повече", оптимист е Теодора Николова, директор на гимназия "Ромен Ролан".

"Нямаме алтернатива. Нашата сграда е голяма. Не можем да се отопляваме с електрическа енергия, нито на твърдо гориво. Това е единствената възможност. Силно се надявам да имаме доставки на газ през целия отоплителен сезон и на присъствена учебна година."

Директорът на средно училище "Иван Вазов" Динко Цвятков също изразява своите притеснения.

"Никой не знае каква ще бъде зимата, каква ще бъде цената, която вече е с повече от 80% по-висока, което допълнително ще натовари бюджета на училището. Ако има газ, всичко ще бъде нормално."

Училището няма възможност сега и за тази учебна година да направи мащабна инвестиция, за да замени източника на отопление с климатици.

"Ако сложим печки от типа на конвекторните, няма да можем да си позволим да плащаме тока, който е значително по-скъп от отоплението на газ."

Цвятков е категоричен, че ако цената продължи да расте с такива темпове, няма да могат да си платят отоплението

Мариана Пенчева е директор на средно училище "Максим Горки" в Стара Загора. Тя също изразява притеснения за доставките и цената на газа.

"Алтернатива имаме, но не за отоплението, а за провеждане на относително нормален учебен процес – в електронна среда." 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Бойко Борисов.

Борисов: Проф. Николай Габровски ще получи пълна свобода

Проф. Николай Габровски ще получи пълна свобода и отговорност да води преговори с всички парламентарно представени партии. Това заяви в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той добави, че номинацията за премиер е обсъдена от Изпълнителната..

публикувано на 05.12.22 в 17:59

Галина Стоянова: Липсата на редовно правителство забави изпълнението на големите инфраструктурни проекти

Тази вечер кметът на Община Казанлък Галина Стоянова прави отчет за третата година от настоящия си мандат. В интервю за Радио Стара Загора тя заяви, че най-големият проект, който ще даде сериозен тласък на туризма в общината е „Светът на траките“...

публикувано на 05.12.22 в 17:37

Увеличават Индустриална зона "Загоре" с 215 декара

2022 година е най-успешната за Индустриална зона „Загоре“. Бяха реализирани значими проекти и успяхме да привлечем четирима инвеститори, които подписаха договори, съобщи за Радио Стара Загора Радослав Танев, директор на Индустриална зона „Загоре“...

публикувано на 05.12.22 в 16:46

Заради мъгла е намалена видимостта на прохода "Шипка"

До 50 метра е намалена видимостта на прохода "Шипка". Времето на прохода е облачно, а пътната настилка е частично заледена и обработена. Облачно е времето и на прохода "Република" , където времето е ясно, а пътните настилки са мокри.  И на двата прохода..

публикувано на 05.12.22 в 16:37

Изсичането на дървета в двора на бившата военна болница продължи въпреки гражданския протест

Работата по изсичането на дървесната растителност на парцела от двора на бившата военна болница, отреден за строителство,  продължи и днес, въпреки протеста на група граждани от квартала срещу изсичането на орехи, които са защитени от закона и на други..

публикувано на 05.12.22 в 16:20

В Ямбол откриха сензорно-моторна стая за деца

В Комплекса за социални услуги в Ямбол откриха сензорно-моторна стая за деца със специфични образователни потребности. Според специалистите терапевтичната стая е особено полезна за деца с аутизъм.  Сензорно-моторната стая е изградена преди два..

публикувано на 05.12.22 в 16:11

Съдът в Ямбол остави в ареста грузински гражданин, превозвал нелегално мигранти

Районният съд в Ямбол остави за постоянно в ареста 33- годишния грузински гражданин, превозвал нелегално 18 мигранти от Сирия и Ирак. След гонка с полицията джипът на грузинеца се преобърна на път, в близост до град Елхово, при катастрофата пострадаха..

публикувано на 05.12.22 в 16:09

В Сливен чакат нови тролейбуси

В края на февруари следващата година общинския превозвач „Пътнически превози" -Сливен   очаква шест нови тролейбуса попълнят автопарка на фирмата. Това обяви управителят на общинската фирма Енчо Петров. В момента се работи по обновяването на..

публикувано на 05.12.22 в 16:07

Красимир Вълчев: Хора като проф. Габровски могат да мобилизират обществена подкрепа

Старозагорските депутати на ГЕРБ Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илияна Жекова определиха номинацията на проф. Николай Габровски като отговорна, консенсусна и експертна. По думите им кандидатът за министър-председател може да мобилизира обществена и..

публикувано на 05.12.22 в 15:44

Старозагорският зоопарк с номинация в Националния конкурс „Сграда на годината“

Обновеният зоопарк в Стара Загора е една от трите номинации в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете“ на Националния конкурс „Сграда на годината“, който се организира за поредна година от Министерството на регионалното развитие и..

публикувано на 05.12.22 в 13:11