Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Модерна STEM лаборатория откриха в СУ „Иван Вазов"

Ден преди да удари първият за новата учебна година звънец, в старозагорското СУ „Иван Вазов" откриха модерна STEM лаборатория. Мотото на високотехнологичното място за учене и творене е „Зелени заедно раSTEM". Лабораторията за природни науки ще стимулира учениците да развиват своето мислене и умения, чрез интересни практически занимания и взаимодействие между различните обучителни дисциплини.

„Реализирането на тази лаборатория е плод на дългогодишен труд. STEM събира в едно наука, технологии, инженерство и математика. През последните години се забелязва липсата на креативност в часовете, вярвам, че пътят, по който вървим сега е правилен. Така ще върнем онзи откривателски дух, движил човечеството напред. Благодарение на Националната програма за съвременна образователна среда, бързата реакция на доц. Юлиан Ананиев – декан на Медицинския факултет на Тракийския университет и методологичната подкрепа на Кузман Кузманов – тази лаборатория е факт. Тук децата ще правят опити и творят наука, преоткривайки я", обърна се към гостите, учителите и учениците директорът на СУ „Иван Вазов" Динко Цвятков. Той показа нагледен пример как от обикновен код в компютъра, благодарение на различни сфери на науката и технологиите, от 3D принтера в ръцете на човек се появява реален предмет.

„Поздравявам ви сърдечно. Представянето на STEM центъра тук е нагледен пример за взаимовръзка между различните нива на наука, образование, институции. Обединението, което се вижда, е ключът към успеха на всяко едно начинание. Развитието на екипа и на училището заслужава адмирации. Сигурна съм, че ще имате още и нови постижения", каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова.

Високотехнологичният център в СУ „Иван Вазов" е оборудван със съвременни уреди и апарати за обучение по физика, химия и биология. Той разполага с образователен софтуер, позволяващ на учителите да създават уроци, фокусиращи интереса на учениците.

На официалното откриване на лабораторията за наука присъстваха още  Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование" на Община Стара Загора, Стоян Стоянов - зам. областен управител на Стара Загора, проф. Галя Кожухарова - Директор и председател на Съвета на ДИПКУ, Милена Йолдова - началник на РУО – Стара Загора, д-р Христина Клисурова и част от екипа на Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани", учители и ученици. 


По публикацията работи: Елена Балабанова

Галерия

Още от категорията

И доброволци се включиха в издирването на 20-годишния Мартин Георгиев

И доброволци от Стара Загора се включиха в издирването на 20-годишния Мартин Георгиев от Пловдив. Той е студент в Тракийския университет в Стара Загора и е в неизвестност от сряда вечерта. Група старозагорци и студенти в Тракийския университет се..

публикувано на 28.01.23 в 17:50

РБ "Георги С. Раковски" в Ямбол се сдоби с 1400 нови заглавия

Регионалната библиотека в Ямбол ще разполага с нови  1400  заглавия. Книгите са закупени със средства  по Програма та  „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност" на Министерството на културата.  Закупени са книги на..

публикувано на 28.01.23 в 13:51
Мартин Георгиев

Трети ден издирват студент от Тракийския университет

Полицията продължава издирването на 20-годишният студент Мартин Георгиев от Пловдив, който е в неизвестност от сряда вечерта.  Момчето е студент по "Ветеринарна медицина" в Тракийския университет в Стара Загора и същата вечер е тръгнало с влака от..

публикувано на 28.01.23 в 13:15

Доброволци от "Клуб за Бъдеще" чистиха старозагорски парк

Членове на новоучредения в Стара Загора "Клуб за Бъдеще" почистиха парк "Св. Игнатий Старозагорски" - по-известен като градинката на "Пиперка". Участниците в благоворителната инициатива събраха различни отпадъци, намерени в зелените площи. Това е първата..

публикувано на 28.01.23 в 10:27

В Ямбол започва ремонт на Младежкия дом "Георги Братанов"

В Ямбол започва дългоочакваният ремонт на Младежкия дом "Георги Братанов". Емблематичната сграда, в която са сключили брак стотици двойки, е на повече от 50 години и до момента не е основно ремонтирана. Проектът за модернизирането на сградата е на..

публикувано на 28.01.23 в 10:14
Община Сливен

Кметът на Сливен обяви за неучебни 30 и 31 януари заради грипа

 Община Сливен обяви два дни грипна ваканция за учениците. 30 и 31 януари ще бъдат неучебни за училищата в общината, гласи заповед на кмета Стефан Радев от днес. Причината е високата заболяемост от грип и остри респираторни заболявания...

публикувано на 27.01.23 в 18:51
Недостроената нова болница в Ямбол

Новата сграда на областната болница в Ямбол ще бъде завършена до есента

Новата сграда на областната болница в Ямбол, която се строи повече от 40 години,ще бъде завършена до есента на тази година, обявиха от ръководството на лечебното заведение. Подробности от Даниела Костова.  Строителните дейности са подновени след..

публикувано на 27.01.23 в 18:28
проф. Йовчо Йовчев дмн, Изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Остава висок броят на пациентите с усложнения след грип в УМБАЛ "Киркович"

Остава висок броят на пациентите с усложнения след грип и остри респираторни заболявания в Университетската болница в Стара Загора, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.  Той уточни, че от началото на месеца до днес в..

публикувано на 27.01.23 в 17:16

Старозагорските ученици се връщат в клас в понеделник

Учениците в Старозагорска област ще се завърнат в класните стаи в понеделник, 30 януари .   През изминалите четири дни те се обучаваха от разстояние в електронна среда и няма никакви индикации, това да продължи и в началото на следващата..

обновено на 27.01.23 в 17:12
Радостин Танев

Община Стара Загора с проверки за незаконни сметища

Екип на община Стара Загора прави обиколка, за да маркира незаконни сметища и да набележи мерки за преодоляванията им, съобщи ресорният зам.-кмет Радостин Танев. Той добави, че проверката е установила голямо незаконно сметище в кв.  „Три чучура -..

публикувано на 27.01.23 в 17:12